Kolejny raz przedstawię domowy sposób na pyszne wędliny :) Wiem co jem :) Przykładowy skład wędliny sklepowej daje do myślenia... ..." Mięso wieprzowe z szynki, sól, izolat białka sojowego, białko zwierzęce, stabilizatory E450, 451, 452, 331 , substancja zagęszczająca E407 , maltodekstryna, przeciwutleniacze E316, E300, wzmacniacz smaku E621 , regulatory kwasowości E326, E261, hemoglobina, przyprawy, aromat, substancja konserwująca E250(...)kamienną), 4 łyżki cukru, czosnek, pieprz, paprykę, ziele,liście, jałowiec... wg uznania Liście, ziele i jałowiec mielimy lub rozkruszamy w moździerzu... Mięso przed przyprawianiem nakłuwamy patykami od szaszłyków... Przyprawy mieszamy i nacieramy nimi schab i szynkę...przyprawione wstawiamy do lodówki na 12-24 godz. odwracamy 2 lub 3 razy i odlewamy wydzielinę... Gdy mięso przestaje puszczać soki
chleba naszegoDomowy smalec z cebulką Składniki: - słonina - cebula - sól ziołowa - pieprz czarny ziarnisty - majeranek Przygotowanie: Słoninę kroję w drobną kostkę. Wytapiam ją na małym ogniu. U mnie trwało to około 20 minut. Dodaję przyprawy (pieprz świeżo zmielony). Cebulę siekam w kostkę przed dodaniem. Zasmażam razem do zarumienienia. Pozostawiam tłuszcz do ostygnięcia. Następnie przekładam do świeżo wyparzonego słoiczka, który zakręcam
Kuchnia co dniakolacja. Polecam :) Składniki - chleb tostowy - jajka ( najlepiej małe ) - zielona cebulka lub szczypiorek - masło - domowa wegeta, mielona papryka - sól, pieprz ( opcjonalnie ) Wykonanie Rozgrzewamy opiekacz ( zamykany sandwich ). Kromki chleba tostowego smarujemy po zewnętrznej stronie bardzo delikatnie masłem, układamy w opiekaczu, Na każda kromkę wybijamy ostrożnie jajko, posypujemy przyprawami i szczypiorkiem, nakładamy druga kromkę, zamykamy opiekacz i zapiekamy do zrumienienia. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródźródłem wielu witamin i stanowi wspaniały dodatek do obiadu, a bigos z takiej domowej kapusty marzenie... KAPUSTA KISZONA SKŁADNIKI: (1kg. kapusty to 1 słoik 0,7) 3 kg. białej twardej kapusty 4-5 marchewek łyżeczka soli około 5,5gr. (musi być niejodowana) można dodać inne przyprawy np. kminek, liść laurowy... ja nie dodaję, chociaż tą zimową zamierzam zrobić (słoik
Kuchnia BeatyPyszna, prosta w przygotowaniu domowa wędlina, która smakiem przewyższa wszystkie kupne wędlinopodobne wyroby :)Składniki:boczeksólpieprzpapryka słodka i ostraziele angielskieliście lauroweMięso można upiec w całości, ja jednak zawsze dzielę je na mniejsze kawałki, żeby dobrze przeszło aromatem przypraw. Nacieramy je z każdej strony solą i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy wierzch pieprzem, papryką słodką i ostrą, kładziemy ziele angielskie
chwile dla mniepieczarek 1 l wody 1 szkl. mleka sojowego 2 nieduże cebule masło klarowane domowa vegeta kostka rosołowa warzywna sól pieprz Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w półplasterki. w garnku podsmażamy cebulę na maśle, po czym dodajemy pieczarki i dusimy, aż zmniejszą objętość. Zalewamy wrzątkiem, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Mleko sojowe mieszamy w słoiku z częścią wody z zupy
chwile dla mnieSer koryciński Czesławy Zarzeckiej nadaje się do wielu potraw..ja na początek pokażę Wam prostą i szybką do zrobienia sałatkę..Pycha.. sałata pomidor
Moje domowe kucharzeniePyszna propozycja na ciepłe śniadanie. Dodatkowo można wykorzystać kilkudniową czerstwą bułkę :)Składniki:(na jedną porcję)pół bułki1 jajkoprzyprawa do jajekkoperekSposób przygotowania:1. Z bułki wydrążamy środek
Kuchnia domowa AniSkładniki:ok 40 dag obranej dyni2 łyżki olejuprzyprawa do szarlotki / jabłecznika250 g ryżu1 cebulaniecały litr bulionuszczypta białego pieprzuszczypta gałki muszkatołowej2 łyżki masłatarty parmezan Sposób wykonania:1
Kuchnia domowa AniSkładniki: masło lub margaryna 15 dag, jajka 3 sztuki, cukier 3/4 szklanki, mleko 250 ml, mąka tortowa 430 gram, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona
W Mojej Kuchni LubięNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci BasiTegoroczna Wielkanoc, to między innymi szynka, którą Wam dzisiaj prezentuję. Oczywiście był też domowy pasztet, ale pasztet jest u nas na każde Święta (znajdziecie go TUTAJ ), a szynkę - jako wędlinę - piekłam pierwszy raz :) I pierwszy raz tak długo marynowałam - aż siedem dni! Szynka dokładnie przeszła aromatem przypraw, nie była sucha, świetnie kroiła się na plastry. No i ten kolor! Taki
Posadzone i zjedzoneRewelacyjne, proste w wykonaniu domowe kotleciki. Po każdym kęsie będzie Wam mało... 1 podwójna pierś z kurczaka Ciasto: 3 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy sarepskiej 10 łyżek mleka 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka Przyprawy: Przyprawa uniwersalna do mięs Ostra czerwona papryka olej Filet z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w 1 cm plastry
VioletoweKucharzenieTaka chrupiąca surówka świetnie pasuje do wszelkich mięs. Polecam!Składniki:1 sałata lodowa2-3 marchewki2 łyżki olejuprzyprawa do sałatekSposób przygotowania:1. Marchewki obieramy, myjemy, ścieramy na
Kuchnia domowa Ani