Białe brigadeiro z karobem, pyszny brazylijskie słodkości. Białe brigadeiro z karobem. Białe brigadeiro robiłam pierwszy raz i okazało się być pyszne. Ja kulki obtoczyłam w
Kuchnia na wzgórzupewność co jest w jego ulubionych, niebieskich lodach Ich kolor wywołuje uśmiech na twarzach wszystkich dzieci, a jakie są w smaku? Głęboko śmietankowe z wyczuwalnymi i chrupiącymi kawałkami czekolady. Nie ma piękniejszego uczucia, niż widok szczęśliwego dziecka z takim lodem w ręce Na prawdę gorąco Wam polecam! Składniki na lody: 300 ml śmietanki 30% 2 jajka 1 łyżka ciepłej, przegotowanej(...)barwnik i jeszcze raz mieszamy, aż uzyskamy jednolity niebieski kolor. Gotowe lody przekładamy do pojemnika, w którym będą mrożone, zamykamy i wkładamy do zamrażalnika ( najlepiej na noc ). Artykuł Lody domowe ( smerfowe ) pochodzi z serwisu NiePieprz
NiePieprz.plgrudniu na blogu znajdziecie sporo przepisów na świąteczne pierniczki i pierniki - nadziewane, puchate, kruche, zdobione kolorowymi wzorami, oblane lukrem i maczane w czekoladzie. Do wyboru do koloru :) Będzie prawdziwy pierniczkowy festiwal! Na początek mięciutkie, pełne cytrusów Lebkuchen :) Lebkuchen to tradycyjnie niemieckie pierniczki niezwykle aromatyczne i pachnące cytrusami. Miękkie, lekko ciągnące kryjące wewnątrz kandyzowaną skórke pomarańczową. Aby jeszcze bardziej podkreślić(...)łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml płynnego miodu 85g masła 1/3 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z jednej cytryny 1 łyżeczka domowego ekstraktu cytrynowego lukier 3/4 szklanki cukru pudru 3-4 łyżeczki soku z cytrusów ( może być z samej cytryny) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W misce wymieszać wszystkie sypkie składniki : mąkę, przyprawę do piernika oraz
DefinicjaSmakujajko 1 łyżka tego samego alkoholu co do ponczu 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki mleka Dodatkowo: powidła śliwkowe (ja użyłam mojej roboty powideł z dodatkiem kakao) czekolada mleczna lub deserowa (jeden rządek starty na tarce na grubych oczkach) W dużej misce ucieramy jajka z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy miód. Do tej mieszanki wlewamy ostudzone masło(...)podgrzewamy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy zacznie się gotować, wlewamy mleko z mąką, cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje, krem jest gotowy. W taki sam sposób przygotowuję domowy budyń. Zmniejszam jedynie do 2 łyżek ilość mąki ziemniaczanej. Taki budyń w niczym nie ustępuje temu z papierka, a przynajmniej wiemy, co jemy. Ja już nigdy nie kupię gotowca. Nasączona
Ratunku obiadStek z rostbefu z sosem z Katarzynkami Czy Wy też tak macie, że chodzi za Wami pewien smak ? Za mną chodził stek .. no tak już raz
Kuchnia na wzgórzutruskawek to idealne ciasto bez pieczenia na deser. Sernik jest niezbyt słodki, z żelową polewą z truskawek i o przyjemnym czekoladowym smaku. Latem nic tak dobrze nie smakuje, jak domowy sernik przygotowany na zimno. Taki sernik robi się bardzo szybko, ale z jedzeniem trzeba zaczekać, aż zastygnie. Czekoladowy smak sera wspaniale łączy się ze smakiem truskawek i u mnie frużelina(...)skład, ławo się go robi i świetnie smakuje. Składniki: (forma 33 cm x 23 cm x 5 cm) 1 kg mielonego sera twarogowego 200 g masła 300 g czekolady deserowej z minimum 50% kakao 1 szklanka cukru pudru 1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa 150 g herbatników kakaowych Frużelina z truskawek: 500 g truskawek 6 łyżek cukru 1 łyżka
Kuchcik gotujeCzasami mamy problem nie wiemy co zrobić z białkami, które nam zostają. Przychodzą nam do głowy tylko bezy. Ja proponuję zrobić przepyszną babkę na białkach z
Ciastka - domowe słodkościjajka - 1 łyżka sody oczyszczonej + 1 łyżka ciepłej wody - 1 1/2 łyżki gęstej śmietany lukier: - 1 białko - 1 1/4 szklanki cukru pudru dodatki: - posypki Delecta (kuleczki zbożowe w czekoladzie, maczek smak truskawkowy i mango, kuleczki zbożowe w różowej skorupce) Forma: blacha od piekarnika/ lub specjalna forma płaska do ciasteczek Przygotowanie: Masło z cukrem, miodem, kakao i kawą rozpuszczamy(...)pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 7-8 minut Z tej ilości składników otrzymałam dwie blachy pierników. Do ich ozdobienia używamy domowego lukru. Miksujemy kurze białko z cukrem pudrem, który dodajemy do miski stopniowo, aż uzyskamy gęstą masę. Lukrujemy pierniki dopiero po całkowitym ostygnięciu, możemy to zrobić w kolejnym dniu
Kuchnia co dniadziała sezonowa stołówka. Mamy zimę! A taka zima oznacza duuuużo czasu na świeżym powietrzu. Drożdżowe bułeczki są konieczne w poskromieniu towarzyszącego szaleństwom wilczego apetytu.Delikatne, maślane, pachnące. Koniecznie z domowym dżemem. Składniki 150 g masła 100 ml mleka 25 g drożdży świeżych (lub opakowanie 7 g suszonych) 3 łyżki cukru 350 g mąki pszennej (najlepsza typ 550) 2 żółtka 1 jajo(...)podwoić swoją objętość, potrwa to około 1,5-2 godzin. Po tym czasie ciasto zagniećcie jeszcze raz. Podsypując delikatnie mąką, rozwałkujcie na kwadrat grubości kilku milimetrów. Posmarujcie dżemem (konfiturą, czekolada lub dowolnym nadzieniem), zwińcie w roladę. Przygotujcie okrągłą lub kwadratową formę, wyłóżcie ją pergaminem. Roladę pokrójcie na plastry (dowolnej lecz stałej grubości), plastry ułóżcie obok siebie w formie, pamiętając
OliveandThymeJeśli nie możesz jej zapisać lub po zapisaniu ma złe wymiary, napisz do mnie! Wyślę Ci ją mailem:) DOMOWY SOS KARMELOWYSkładniki:KARMEL: 1 szklanka cukru, 1/4 szklanki wodySOS: domowy karmel3/4 szklanki śmietany2 łyżki masła1 łyżeczka soli1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub esencji waniliowej lub śmietankowej (opcjonalnie)1 łyżka whiskey (opcjonalnie)Przygotowanie: Zrób karmel: w średnim garnuszku połącz cukier i wodę(...)whiskey(jeśli ich używasz). Voila! Gotowe. Przelej do słoiczka i odstaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu możesz trzymać w lodówce do kilku tygodni. Smacznego!PaulinaPopularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodziankaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemRozpływający się w ustach, portugalski cynamonowy ryż na mlekuBatoniki- dopalacze (nie tylko dla dzieci!)Podobał Ci się post? Coś
Gotowanie to kochaniepopękał podczas pieczenia jak to lubią serniki i tylko delikatnie opadł. Nie jest za słodki, z delikatną nutą wanilii i kardamonu, na kruchym spodzie, wykończony warstwą słodkiej śmietany, czekolady i dla kontrastu oblany frużeliną jagodową. Ten sernik nowojorski zrobił furorę na wielkanocnym stole. Sernik po upieczeniu należy odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc do lodówki. Musi swoje odstać(...)opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu 3/4 szklanki cukru białego 100 ml śmietany 30% Polewa na wierzch sernika: 1 szklanka* śmietany 18% ¼ szklanki* cukru 1 łyżeczka Domowy ekstrakt waniliowy Frużelina jagodowa do dekoracji płatki czekoladowe * szklanka o pojemności 250 ml Przygotowanie masy serowej: W misie robota miksujemy ser z białym cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią, oraz 3 łyżkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskładniki na ciasto: 320 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g cukru 200 ml oleju słonecznikowego 125 ml mleka 125 ml kwaśnego mleka (kefiru, maślanki) 2
Domowy Smak Jedzenia(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ciastka kruche: 155 g mąki orkiszowej 50 g masła 40 g cukru pudru 25 ml letniej wody 1 szczypta soli 1/2
Domowy Smak JedzeniaWszyscy czasami mamy taki dzień, że chodzi za nami coś słodkiego ;) W zaspokojeniu tego wołania z pewnością pomogą nam małe, przepysznie pachnące kruche ciasteczka. Warto mieć
Tagebuch po polsku