Pyszny twarożek z warzywami i orzechami 330drobne kawałki, dodajemy do twarogu, doprawiamy solą, pieprzem i olejem, mieszamy i gotowe. Proste, szybkie, pyszne! Według mnie idealny do spakowania w pojemnik i spożycia na drugie śniadanie (w pracy, szkole, na uczelni) lub kolację
Taste Of My Day
Karkówka pieczona w plastrach czyli obiad po m(i)ęsku:) 376typowo męskim obiadem. Padło na karkówkę i przyznam się, że robiłam ją po raz pierwszy w życiu. Wyszło przepysznie, mężowi bardzo smakowało. Mięsko wyszło smaczne, soczyste i mięciutkie. A pracy poza czasem marynowania i pieczenia jest dosłownie chwila:) SKŁADNIKI (na 2-3 porcje) 0,5 - 0,6 kg karkówki w ok 1,5 cm plastrach (niezbyt tłustej) przyprawa do karkówki
Kto ugości moich gości?
Kurpiowskie podpłomyki wegetariańskie 226Niedawno dostałam cudne wałki od STODOLA i postawnowiłam je sprawdzić. Jako, że ja jestem ja, zrobiłam coś w rodzaju wspomnień. Kurpiowskie wzory skłoniły moją pamięć do pracy i przywołały ciekawe wspomnienia.Śpików po kolana, kolan w strupach,gatków z łatką na łacie... Kiedy byłam mała i jezdziłam na wieś do babci, a mama robiła pierogi bądz po prostu makaron
Z Kuchni Do Kuchni
BROKUŁ Z JAJKIEM SADZONYM 223zaspanym mieszkaniu. Budzi skwiercząca patelnia. Czuły dotyk. Niedzielne poranki chyba są najbardziej wyczekiwanym momentem tygodnia. Leniwe, chaotyczne, a jednocześnie przyjemne i pozwalające odetchnąć od codziennej gonitwy. Za czasem, za pracą, za życiem. Idealne będzie na śniadanie jajko sadzone. A sekret idealnego jajka sadzonego? Jest banalnie łatwy,acz niebywale istotny. Na silnie rozgrzanej patelni z odpowiednią ilością tłuszczu smażę jajko
W kuchni Karmel-itki
Moje pierwsze scones - z żurawiną i orzechami 229Lekko przestudzić, podawać ciepłe. Smacznego! Jutro moja mała Siostrzyczka ma urodziny. Już dzisiaj chciałabym jej złożyć najlepsze życzenia - dużo zdrówka i radości, więcej uśmiechu, a mniej kwaśnych min. Żeby praca inżynierska była przyjemnością, a studia zawiodły ją tam, gdzie sobie wymarzyła
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Shakshouka (Szakszuka) 1295każdego dnia wygrywa moja miłość do łóżka? Przestawiam budzik po 4-5 razy, aby móc pospać chociaż 2 minuty dłużej i zawsze wychodzi tak, że wybiegam do pracy w ostatniej chwili, prawie spóźniona i nie ma już czasu na jedzenie. Dlatego, gdy zdarza mi się dzień wolny staram sie naprawić swój błąd. Gdy mam na to więcej czasu, przygotowuję śniadania
Zawsze głodna!
Ekologiczne batoniki musli z płatkami Symbio 173Ostatnio jestem bardzo zabiegana. Mam milion spraw do załatwienia, z pracy wracam w środku nocy, a obiady jem głównie "na mieście", bo nie mam czasu gotować. Myślę, że niedługo wszystko się ustabilizuje i wrócę do normalnego rytmu, a na razie muszę sobie radzić jak mogę. W całym tym zamieszaniu potrzebowałam czegoś, co mogłabym zjeść na szybko, dosłownie "w biegu
Zawsze głodna!
Cytrynowa Delicja 331warstwy dżemu cytrynowego, który dodatkowo wzmacnia smak oraz łączy biszkopt z galaretką- również cytrynową- pokrytą mleczną polewą z fantastycznym zdobieniem w postaci dwukolorowych mini rurek. Ciasto, mimo niewielkiego wkładu pracy jest bardzo smaczne i przy okazji orzeźwiające, no i mimo swojej prostoty wygląda bardzo elegancko :) Biszkopt: * jajka- 5 dużych szt. * mąka pszenna- 3 lekko czubate łyżki * cukier trzcinowy
Kraina Miodem Płynąca
Sałatka dietetyczna z jajkiem i siemieniem lnianym. 550dłuższego czasu zaczęłam dość regularnie zamiast obiadu, jeść pełnowartościową sałatkę, można ją szybko przygotować i zabrać ze sobą do pracy. Jest bardzo smaczna, zdrowa i zdecydowanie mniej kaloryczna. A wiosna niedługo ;-) SKŁADNIKI: - garść rukoli - garść roszponki - jajko ugotowane na twardo - pomidorki koktajlowe - 3 czarne oliwki - kapary zielone - ogórek zielony - siemienie lniane - kilka kostek sera feta (o zmniejszonej ilości tłuszczu
SMYKWKUCHNI
Sałatka jarzynowa nie do końca jarzynowa z wkładką mięsną 254godzin w kuchni myśli z odrazą. A jeść coś trzeba. Dzisiaj będzie na zimno i na ciepło jak to woli. Prezentowane danie zjeść możemy na śniadanie, na lunch w pracy jak i też na obiadokolacje. Posiłek tani, prosty w przygotowaniu (zaprawdę trudną ją zepsuć) a dodatkowo pożywny. Tak więc o to sałatka jarzynowa nie do końca jarzynowa z wkładką mięsną
Smaki Brazylii
Domowy winegret nie tylko do sałatek 214razem możemy użyć innych ziół raz połączyć szczypiorek z pietruszką raz użyć bazylii itd. Jeśli zapragniemy łagodniejszej wersji ocet zastępujemy sokiem z limonki, z pomarańczy czy cytryny. Pięć minut pracy przy sosie i możemy uzyskać zaskakujący smak, podkręcić sałatkę, zioła. Nie bójmy się eksperymentować w łączeniu różnych wariacji. Zapewniam, że to nie będzie niby nic...:) SKŁADNIKI
Basia w kuchni
Co zrobić, żeby buty (i nie tylko buty) nie śmierdziały 210buty byłyby do wyrzucenia. Szczególnie uciążliwe jest to dla osób, które uprawiają sport i w wyniku tego pocą się intensywniej, oraz dla osób, które cały dzień chodzą w pracy (w szkole, czy na uczelni) w tych samych butach, np. w butach cieplejszych. Świetną metodą na to, żeby buty nie śmierdziały jest włożenie ich do reklamówki a następnie na całą
dom-agi.pl
Kurczak a’ la z Mezlai 154zmieniłam przepis, gdyż nie miałam świeżej mięty, którą dodaje się do sosu. Potrawa wyszła niezwykle interesująco i ma ciekawie dobrane smaki. Przy tym przygotowanie jej nie wymaga wielkiego nakładu pracy i skomplikowanych czynności. Jeżeli czasem macie problem, co chcielibyście zjeść na obiad, a chcecie sobie coś odmienić, to jest to ciekawa opcja. Ja kurczaka podałam z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków oraz
dom-agi.pl
Pieczone pierogi 181ramach obiadu. Na szczęście mocno przyprawiłam farsz, bo ciasto w znacznym stopniu łagodzi jego smak. Pierogi po wystygnięciu można zjeść również w ramach kanapki, a nawet wziąć do pracy, czy szkoły. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: - 30 dag mąki; - 20 g świeżych drożdży; - olej; - 200 ml letniej wody; - 20 dag pieczarek; - 20 dag twarogu; - cebula; - natka pietruszki; - sól, czarny pieprz
dom-agi.pl
Pierogi ruskie 209Chyba nie znam osoby, która nie lubiłaby pierogów ruskich. Niby nie jest to skomplikowane danie, ale przyznam, że wymagało dużo pracy. Podziwiam od zawsze kobiety, które potrafią lepić ogromne ilości pierogów w ekspresowym tempie. Mi póki co idzie to wolno, ale obiecuję, że będę nad tym pracować. Dużo czasu zajęło mi dojście do farszu, który będzie mi smakował i oczywiście
dom-agi.pl