Chipsy z jarmużu 166Chipsy z jarmużu, to pomysł na zdrową i niskokaloryczną przekąskę. W przeciwieństwie do innych chipsów warzywnych nie wymagają starannego krojenia i długiego suszenia - przygotowuje się je
Codziennik Kuchenny
Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym 174Jeszcze kilka lat temu budziło zdziwienie, gdy pytałam w warzywniaku o dynię. Dziś dynia już na dobre zagościła na polskich stołach i zaczyna robić coraz większą
Codziennik Kuchenny
Pieczone pierogi z mięsem 228Pieczone pierogi robi się nieco szybciej niż tradycyjne gotowane. Wystarczy zagnieść ciasto, przygotować farsz, ulepić pierogi, a następnie piecze się wszystkie pierogi jednocześnie. Zachęcam do przygotowania
Codziennik Kuchenny
Kasza jaglana z pieczonymi warzywami 194Kasza jaglana z pieczonymi warzywami, to świetna propozycja na obiad lub kolację. Danie jest lekkie, a jednocześnie sycące. Do pieczonych warzyw używam różnych przypraw, ale można
Codziennik Kuchenny
Ekspresowa zupa pieczarkowa z makaronem 190Jestem fanką zup, szczególnie takich, które szybko się gotują i nie wymagają wielu przygotowań i produktów. Jeśli się postaram zupa pieczarkową gotuję w kilkanaście minut, a
Codziennik Kuchenny
Dietetyczny pasztet z kurczaka 215Lubicie jeść? Ja bardzo;) nie chodzi o obżarstwo, ale o przyjemność z pysznego jedzenia. Jeśli tylko się da zmniejszam kaloryczność potraw, aby nie mieć wyrzutów sumienia
Codziennik Kuchenny
Torcik bezowy z kremem malinowym i granatem 179Na przywitanie Nowego Roku przygotowałam torcik bezowy z kremem malinowym na bazie serka mascarpone. Wierzch tortu udekorowałam słodko-kwaskowymi ziarenkami granatu. Składniki bezy: 3 białka jajek
Codziennik Kuchenny
Mrowisko z ciasta faworkowego 260Mrowisko, to faworki ułożone w kształt kopczyka, przypominającego domek mrówek, połączone polewą z masła, cukru i miodu. Taki pomysł podania faworków pochodzi z Suwalszczyzny, Podlasia i
Codziennik Kuchenny
Dietetyczny krem z zielonych warzyw 156Krem z zielonych warzyw jest bardzo wartościową odżywczo zupą. Ugotowałam ją z warzyw, których większość po ugotowaniu nie wygląda zbyt atrakcyjnie. Moje dziecko lubi warzywa, ale
Codziennik Kuchenny
Domowa granola z jogurtem i musem malinowym 245Nie ma nic lepszego na drugie śniadanie niż chrupiąca granola i kubeczek jogurtu naturalnego. Robiąc domową granolę mieszamy składniki w takie jak lubimy i
Codziennik Kuchenny
Wegeburgery z marchewką 192Nie będę oszukiwać, jaglanka nie jest moją ulubioną kaszą. Jest tak mdła i nijaka, że pomysł zrobienia z niej kotletów nie zachwycał mnie. Na Jadłonomii, natrafiłam
Codziennik Kuchenny
Rustykalna tarta ze śliwkami 187Tartę ze śliwkami, na kruchym pełnoziarnistym cieście, piekłam po raz pierwszy, ale zapewne nie ostatni. Lubię szybkie ciasta z owocami i to właśnie takie jest. Jego
Codziennik Kuchenny
Łatwe bułki drożdżowe z cynamonem 279Miałam upiec palmiery , jednak w sklepie zabrakło ciasta francuskiego, więc przygotowałam bułeczki z ciasta drożdżowego. To wyjątkowo szybki i łatwy przepis na upieczenie czegoś słodkiego.
Codziennik Kuchenny
Regionalne Smaki - KWIECIEŃ. ZAPROSZENIE 218Kuchnia Regionalnych Smaków w kwietniu gościć, będzie na Lubelszczyźnie. Upieczemy jeden z najsławniejszych przysmaków tego regionu, placek z cebulą, czyli Cebularz. Został on wpisany na Listę
Codziennik Kuchenny
Regionalne Smaki. Zaproszenie. Ruchanki Kociewskie 243W maju zapraszam do przygotowania pysznych Ruchanek Kociewskich. Są to drożdżowe placuszki, które piecze się od dawna na Kociewiu. Przepis pochodzi z odcinka 2 serii Poszukiwacze
Codziennik Kuchenny