miłą niespodzianką w środku. Z wierzchu ozdobiony pomarańczową polewą czekoladową z oczami i ustami z ciemnej czekolady. Całość imituje dynie i świetnie się nadaje na Halloweenowe przyjęcie. Wersja dla dzieci z dodatkiem uroczych oczek :) Składniki: Ciasto: 180g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 160g masła 4 jajka 1 i ¼ szklanki cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka aromatu migdałowego 1 ½ szklanki
Kolizje Smakówczekolady białej 1 łyżka masła 50 ml śmietanki 12 śliwek suszonych 100 ml śliwowicy 3 plastry pomarańczy kandyzowanej Wykonanie. Śliwki zalać śliwowicą i odstawić, to dla dorosłych. Dla dzieci ,śliwki trochę obgotujmy w syropie cytrynowym. Masło, cukier i żółtka utrzeć na pianę. Dodać roztarty twaróg , skórkę cytrynową, ziarenka wanilii, sodę i starte surowe ziemniaki. Dokładnie wymieszać. Ubić białka
Kulinarny karnet ChristopheraWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne bułeczki z białym serem. Są puszyste, lekkie i mega smaczne. Idealne na drugie śniadanie do szkoły i pracy, dla dzieci jak i dorosłych. Polecam Post Drożdżowe paluchy z białym serem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujelodówki na godzinę. Udekorować bitą śmietaną. W tytule piszę „Mus czekoladowy z wiśniami”. Wykorzystałem wydrylowane wiśnie z wiśniowej nalewki, które dodałem do czekoladowego musu. Wiśnie takie podajemy tylko dorosłym. Dla dzieci, wiśnie mogą być z kompotu, byle bez pestek. Można również ten dodatek pominąć
Kulinarny karnet ChristopheraDawno, dawno temu na Mikołaja i Boże Narodzenie przygotowywano dla dzieci słodkie talerze. W mojej rodzinie przygotowujemy jeden olbrzymi, na którym nie może zabraknąć grochu czekoladowego. Jest to groch GMO ,większy od tego na zupę grochową. Ale w tym wypadku nie manifestujcie swojej niechęci do produktów genetycznie modyfikowanych. Moja żona, jako chemik i zwolennik zdrowej żywności zgadza się
Kulinarny karnet ChristopheraLekka zupka z akcentem wielkanocnym dla tych ,którzy stronią od żurku ,a w szczególności dla dzieci. 4 ziemniaki 1 szklanka mrożonej włoszczyzny lub świeża 1 puszka zielonego groszku 20 dag mięsa z indyka sól, pieprz 2 kawałki chleba tostowego Ziemniaki i włoszczyznę pokroić na małe kawałki i zalać wodą. Dodać mięso ,posolić i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania
Kulinarny karnet Christopherasłynną sałatkę podaję dzisiaj w wersji bardzo zmodyfikowanej. Serwuję ją jako przystawkę w galaretce winnej dla dorosłych, dla dzieci bez alkoholu. 20 dag selera 1 duże jabłko 1 garść orzechów włoskich uprażonych 1 galaretka o smaku grapefruita czerwonego 125 ml Martini Dry lub inne wino wytrawne 375 ml wody sok z cytryny sos: 3 łyżki majonezu
Kulinarny karnet Christopheratrzeba dodawać żelatyny.Głowa karpia, szkielet ma wystarczającą kleistość do ścięcia i wytworzenia swojej galarety. Surimi w galaretce. Propozycja dla tych ,którzy nie przepadają za rybami, szczególnie dla dzieci. Paluszki krabowe dostępne w handlu czyli surimi, to zmielone mięso ryb. Ponieważ dodatki w nim zawarte są pochodzenia naturalnego (wg dietetyków) ,śmiało mogą być zjadane przez dzieci. Składniki: 3 paluszki
Kulinarny karnet ChristopheraLemon sponge cake. Delikatny, wilgotny ,aromatyczny, dla dorosłych i dla dzieci. Składniki. Foremka 20X15 cm 2 cytryny 100g mąki tortowej 125ml jogurtu 80g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka szczypta soli 100g cukru na syrop 200ml wody Wykonanie. Jogurt wlać do miski, dodać cukier puder i ubijać 2 min. Dodawać stopniowo po 1 żółtku, miksować. Wsypać
Kulinarny karnet ChristopheraCalzone. Lubię te włoskie pierogi, cudownie nadziewane. Małe jest piękne, łatwe do jedzenia, szczególnie dla dzieci. Nadzienie może być bardzo różnorodne. Zazwyczaj patrzę co jest w lodówce , kroję, układam i piekę. Ciasto -składniki. 250g maki pszennej 10 g drożdży 140-150ml wody 1 łyżeczka oliwy 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki cukru Nadzienie. 1 udko kurczaka wędzonego
Kulinarny karnet ChristopheraSoup with bunny. Lekka zupka z akcentem wielkanocnym dla tych ,którzy stronią od żurku ,a w szczególności dla dzieci. 4 ziemniaki 1 szklanka mrożonej włoszczyzny lub świeża 1 puszka zielonego groszku 20 dag mięsa z indyka sól, pieprz 2 kawałki chleba tostowego Ziemniaki i włoszczyznę pokroić na małe kawałki i zalać wodą. Dodać mięso ,posolić i gotować do miękkości
Kulinarny karnet ChristopheraWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Muffiny z dodatkiem dyniowego puree, jabłka i cynamonu. Są przepyszne, wilgotne i mięciutkie w środku. Idealne dla dzieci na podwieczorek lub jako drugie śniadanie do szkoły. Bardzo szybkie do zrobienia. Wystarczy wcześniej upiec dynię. Zachęcam do spróbowania u siebie w domku Post Muffiny dyniowe z jabłkiem
Marta GotujeRobicie przyjęcie dla dzieci i nie macie pomysłu na coś słodkiego... polecam proste i bardzo smaczne lizaki wafelkowe :) Składniki: 1/2 opakowania wafli ryżowych, 1/2 opakowania lukru różowego, 1/2 opakowania białej polewy, 1/2 opakowania czekoladowej polewy, posypki kolorowe i wiórki kokosowe. Przygotowanie: Wafelki kroimy na 4 części. Każdą część nadziewamy delikatnie na wykałaczkę. Polewy i lukier rozpuszczamy w gorącej
Aga w kuchnilodówce czy też podgrzewać w mikrofalówce. Producent zwraca szczególną uwage na bezpieczeństwo, dlatego produkty TERMISIL nie wchodzą w reakcję z żywnością, nie absorbują zapachów i są w 100% bezpieczne dla dzieci – nie zawierają alergenów.I w tym naczyniu przygotuj ę Roladki schabowe o zdrowym wnętrzu .. Będziemy potrzebowali schabu najprzedniejszego- ilość zależy od nas samych :-) Przygotujmy marynatę – oliwa z oliwek
Z Kuchni Do Kuchnitalerze, zdążyły łapsnąć po dwa i uciec pod stół... Bałabuchy to alternatywa dla..chleba na przykład, zamiast tradycyjnej kulki ziemniaków do mięsa, jako przekąska do plecaka... czy przegryzajka dla dzieci na dworze ! Można je jeść na różne sposoby. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni