Pasta cebulowo - pieczarkowa do kanapek, pizzy i czego tylko zapragniecie. 222nadmiar płynu odparuje i sos zgęstnieje. W ostatnim etapie dodajemy śmietanę, mieszamy do połączenia i odstawiamy do wystudzenia. Z powodzeniem możemy za pomocą blendera zmiksować i wykorzystać jako dip do krakersów na ten przykład. Właśnie sobie pomyślałem, że zamiast powszechnych pieczarek można by użyć borowików świeżych. Jutro będę szukał...mrożonych
BaRepas
Guacamole 189rozciera się z dodatkiem limonki i soli. Często modyfikuje się przepis dodając pomidory, paprykę, kolendrę, chilli czy czosnek. Meksykanie serwują je jako dodatek do wielu potraw ale najczęściej jako dip do nachos i chipsów kukurydzianych. Ja przedstawiam dziś podstawowy przepis, który można dostosować do swojego gustu dodając ulubione dodatki. Składniki dojrzałe awokado 2 ząbki czosnku sok z ½ limonki/cytryny sól
Pyry na Gaz
Falafel z hummusem w picie 251typowa kuchnia izraelska - pozostająca pod wyraźnymi wpływami arabskimi. Potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu, dodam tylko, iż hummus można wykorzystać również jako dodatek do innych dań, a także jako dip do pieczywa lub przekąsek. Do przygotowania dania użyłem: 3 puszek ciecierzycy (po 240 gram), 6 chlebków pita, 2 cytryn, 4 ząbków czosnku, 1 cebuli, 4 łyżek sezamu ziaren, pęczka natki
Wyprawy kulinarne
Jem zdrowo: sałatka na ciepło z jarmużu 307dusimy ok 3 minut. Przyprawiamy, dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe i smażymy jeszcze ok 1 minuty. Sałatkę zdejmujemy z ognia układamu na talerzu posypujemy serem feta i polewamy malinowym dipem. Jeśli nie mamy gotowego możemy przyrządzić go sami: 1 łyżka soku malinowego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, pieprz. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest
CoolinarniePL
Frytki z dyni 199ogniu, żeby stały się jędrne, po czym zmniejszyc jego siłę i przypiec frytki na rumiano. Łyżką cedzakową przełozyć frytki na talerz wyłożony papierowym recznikiem.Podawać gorące z ulubionym dipem, u mnie salsa paprykowo-pomidorowa.Smacznego
Gosia gotuje
Sernik chałwowy ( ..i słów kilka o urządzeniu Chop&Blend Aura od Russell Hobbs ) 314pewne ciekawe urządzenie. Urządzenie owo otrzymałam od firmy Russell Hobbs , a zwie się ono Chop&Blend Aura . Co kryje się pod tą nazwą ? Producent zapewnia, że jeśli kochasz dipy i samodzielnie przygotowywane sosy, to urządzenie jest dla Ciebie urządzeniem obowiązkowym. Ja dodam, że jeśli kochasz koktajle owocowe, wszelkie zupy krem i inne "mikstury" - to urządzenie jest dla Ciebie
kolorowotorcikowo
Chrupiące krakersy 187cienko (ok. 2 mm) rozwałkowujemy. Przekładamy na blaszkę, posypujemy odrobinę solą i użytą przyprawą. Pieczemy w 180*C, ok. 15 minut, uważając, aby nie przypalić krakersów. Chrupiemy z dipem lub solo :) Smacznego
Chocolate Muffin Blog
Pieczone bataty/ziemniaki 668Pyszne pieczone ziemniaczki i słodkie bataty do doskonały dodatek do mięska do obiadu. Wyśmienicie smakują również jako przekąska z dodatkiem ulubionego dipu. Można doprawić ulubionymi przyprawami, ja użyłam tymianku i mieszanki do sałatek z młynka. składniki: 1,5-2 kg batatów i/lub ziemniaków tymianek przyprawa do sałatek, u mnie młynek Prymat olej do skropienia Bataty/ziemniaki obrać ze skórki. Następnie obrane
Monia miesza i gotuje
Pasta z sera feta i czerwonej papryki - na kanapki 251przekładamy do miski i dokładnie mieszamy ze zmiksowaną papryką. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby pasta stężala. Podajemy jako smarowidło na kanapki. Pasta świetnie sprawdza się również jako dip do krakersów, paluchów chlebowych i wszelkiego rodzaju słonych przekąsek. Smacznego
W kuchni Katie
Paste with feta cheese and red pepper 319peppers into a bowl and mix thoroughly. Leave the paste it in the fridge for a few hours to harden. Apart from sandwiches paste works well as a dip for crackers, bread toes and all kinds of salty snacks. Enjoy
W kuchni Katie
MEKSYK część II 185lepsze i gorsze. Te lepsze to zdecydowanie w przydrożnych i zdecydowanie nie hotelowych lokalach. Ostrość jest jak najbardziej wskazana i pojawia się w dodatkach do dań, w postaci dipów czy sosów. Na plan pierwszy wysuwają się ryby, nazw nie pamiętam..niestety. Ale są smaczne, grillowane lub w sosach pomidorowych. Różnego rodzaju koktajle z owoców morza, z krewetkami, ostrygami, kalmarami
Pasje Jolki
Tortilla z kurczakiem 395świeci, temperatura na dwucyfrowym plusie, śnieg zalega już tylko w zacienionych zakamarkach. Postanowiłem pozaklinać trochę rzeczywistość i przygotować danie oparte na pysznych świeżych warzywach z dodatkiem rewelacyjnego kurczaka z dipem czosnkowym, a całość podana w apetycznej tortilli. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram piersi z kurczaka, 100 gram żółtego sera, 2 pomidorów, główki sałaty rzymskiej, 1 czerwonej cebuli, 1/2 czerwonej
Wyprawy kulinarne
Pasta z wędzonego łososia i awokado 188przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki i przyprawy (uwaga z solą, bo łosoś jest już słony!). Wszystko razem mieszamy. Podajemy na grzankach/bagietce/pieczywie chrupkim udekorowane ziarnami granatu lub jako dip do maczania warzyw/paluszków chlebowych
Zawsze głodna!
Wiosenne placuszki jęczmienne 230dymką siekamy, parmezan ścieramy, dodajemy do masy Smażymy na oleju rzepakowym na złoty kolor. Smacznego! P.S Aby podkreślić wiosenny charakter placuszków podajemy je z sałatka z rukoli lub dipem z awokado, posypane tartym parmezanem
Luźna Kuchnia
Zielone Tortille 260kawałki kurczaka i pomidora. Zawijamy, w trzech miejscach spinamy wykałaczkami, kroimy na trzy podobnej wielkości kąski, lub mniejsze Układam na gorącej, suchej patelni, zapiekamy na złoty kolor, podajemy z dipem guacamole lub kwaśną śmietaną Smacznego!! P.S Jak zawsze- tortilla jest idealna zarówno na gorąco jak i na zimno po przekrojeniu na mniejsze kawałeczki jest idealna na szwedzki stół jako karnawałowa
Luźna Kuchnia