Ostatni raz przygotowałam kotlety drobiowe z serem dobre kilka lat temu, a sam przepis dostałam od koleżanki dekadę temu. Kotlety najbardziej nam smakują z dipem czosnkowym
Przepisy Aleksandryprostu wspaniałym wariantem na zaspokojenie chętki na coś.. na słono. Dziś naszła mnie ochota na domowe krakersy, a żeby im nie było smutno sporządziłam wyrazisty dip o przepięknym kolorze i bogatej gamie smakowej. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu! Krakersy serowo-czosnkowe z dodatkiem ziół 70g masła niepełna szklanka mąki pszennej 1 żółtko 1 szklanka startego sera twardego(...)serową rozcierając palcami aż do połączenia składników – czynność tą można również wykonywać siekając nożem. Kolejno dodajemy jajko i szybko zagniatamy gładkie, zwarte ciasto. Otrzymane ciasto „rozwałkowujemy” dłońmi na kształt przypominający rulon (jak na zdjęciu), owijamy folią i wstawiamy je do lodówki na ok.30 min w celu schłodzenia. Piekarnik nagrzewamy do 180*C i zabieramy się do sporządzenia dipu
Symfonia Smakówcebulką, jeszcze bez płatków drożdżowych - już samo to połączenie ma genialny smak! Trzecia sprawa do płatki drożdżowe. Wcale nie trzeba użyć ich w jakiejś ogromnej ilości, żeby otrzymać dobry "serowy" smak. U mnie proporcja mniej więcej to 1 duża łyżka płatków na 1 większego ziemniaka, oczywiście można sypnąć więcej ale nie trzeba, taka ilość spokojnie wystarcza. Dobre płatki drożdżowe(...)możecie użyć do wszystkiego - do pizzy, tostów, zapiekanek, jako dip do warzyw czy nachosów, do kanapek na zimno jak serka topionego, a nawet do wyjadania prosto z palca ;) Pozdrawiam wszystkich serożerców i zachęcam do pisania w komentarzach, jak Wy robicie swoje niby "sery". P.s Na dzisiejszych fotkach serowy sos z marchwią i papryką wędzoną
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIECzas czytania: 2 min Kurki w sosie mascarpone. Po letnich deszczach nastąpił wysyp grzybów w lesie podgrzybki, prawdziwki no i przepyszne kurki. To właśnie kurki wykorzystamy
SprawdzonaKuchnia.plNiektórzy nazywają takie twory serem z ziemniaka, a w tym przypadku batata. Dla mnie to jest za mało serowe, aby tak nazywać i „ser z
BlendmanCzas czytania: 2 min Przecier pomidorowy to lato zamknięte w słoiku, tego nie może zabraknąć w mojej kuchni! Domowy przecier różni się od przecieru kupionego w
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Sezon grzybowy rozpoczęty i będzie to chyba bardzo dobry rok dla grzybiarzy. W tej chwili jest ich całe mnóstwo kurki, podgrzybki, prawdziwki
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Przecier pomidorowy to przede wszystkim przepis na błyskawiczne wykonanie! Wiem, że wiele osób nie robi domowych przetworów z powodu długiego ich przygotowywania
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Chutney ze śliwek to pewnego rodzaju wytrawne słodko-kwaśne powidła o korzennym smaku z wyraźną nutą smażonej cebuli, imbiru i pieprzu cayenne
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Salsa arbuzowa w wersji pikantnej z dużą ilością aromatycznej kolendry oraz mięty. Salsa arbuzowa, to smak gorącego lata i zapach wakacji. Arbuz
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: < 1 min Rewelacyjny sos kurkowy idealny do pieczonych ziemniaków, makaronu, kopytek lub chleba. Najlepszy oczywiście ze świeżych grzybów prosto z lasu. Smak sosu
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: < 1 min Dziś hummus troszkę różniący się od klasycznego libańskiego hummusu, do którego dodałam puree z dyni. Dodatek dyni sprawił, że ma
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Próbowaliście już maleńkich wegetariańskich kotlecików przygotowanych z ciecierzycy zwanych falafel ? Jeśli jeszcze nie to nie zwlekajcie! Falafelki pochodzą z kuchni arabskiej, a
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Majonez wegański Alergie i diety bardzo często zmuszają nas do zrezygnowania z różnego rodzaju pokarmów i dodatków, które nas uczulają lub w
SprawdzonaKuchnia.pl