jednych zdrowotna konieczność, dla innych bodziec do urozmaicenia własnej diety – kuchnia bezglutenowa to wciąż jeden z najsilniejszych trendów kulinarnych. Warsztaty kuchni bezglutenowej to kopalnia wiedzy i inspiracji! Artykuł 22 stycznia – Warsztaty „Kuchnia bezglutenowa” – Wrocław pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEokresie menopauzy, dla łagodzenia jej objawów, dodatkowo przeciwdziała starzeniu się, pomaga w procesach trawiennych i łagodzi objawy choroby wrzodowej. Zalet granat ma znacznie więcej, dlatego polecamy włączenie go do diety. SKŁADNIKI (dla 2 osób) : 2 serki camembert sos z granata z tego przepisu SAŁATKA: 50 g rukoli 1 duży pomidor 1 dymka płatki migdałów (opcjonalnie) oliwa ocet balsamiczny sól pieprz
Kuchnia od dwojgaczas, ale zawsze wracam do niego z wielką chęcią. Po co jeść ryż? żeby mieć dużo energii! Ryż jest bardzo dobrym źródłem złożonych węglowodanów, które powinny być podstawą naszej diety. Takie węglowodany są dłużej trawione, dzięki czemu jesteśmy dłużej syci. Do tego jest bezglutenowy, więc śmiało można go jeść nawet jeżeli mamy nietolerancję na gluten. Jak dla mnie biały
rabarbarowojest to danie jednogarnkowe, dzięki czemu oszczędzamy czas, a każdy może nałożyć sobie taką porcję jaka mu odpowiada. Zapiekanki makaronowe to też fajny pomysł na przemycenie warzyw w diecie dziecka, jak wiadomo dzieci nie chcą jeść często warzyw, ale w takiej wersji zjadają je niepostrzeżenie. Ja do wielu zapiekanek staram się nie dodawać sera żółtego, jeśli już to stawiam
SMYKWKUCHNIjest najlepsza. Zacznij od jajecznicy. Znacie faceta, który nie lubi jajecznicy? Ja nie! Niech przyrządzi ją według siebie, dobra dał za dużo masła, a Ty właśnie jesteś na trzeciej diecie już w tym miesiącu i chcesz wybrzydzać? Nic z tego! Zjedz ze smakiem, pochwal i powiedz, że o takich porankach marzyłaś! Następnym razem podpowiedz, że zamiast boczku, może
SMYKWKUCHNImiałam w głowie. Chleb kojarzył mi się z czymś tuczącym i z pustymi kaloriami. A przecież pełnoziarnisty, żytni, razowy czy orkiszowy chleb to pomimo wszystko ważny element naszej diety. Węglowodany to nasza źródło energii! Jest wiele sposobów na wypiekanie domowego pieczywa. Przyznam się od razu, że żaden ze mnie ekspert w tej dziedzinie, a wręcz totalny laik. Ale obiecuję sobie
rabarbarowoBEZOWA ROLADA KOKOSOWO - JAGODOWA W Nowym Roku witam Was z przytupem i pysznym ciastem. Roladą kokosowo-jagodową. Pewnie część z Was pije zielone koktajle i jest już na diecie po Świętach, a u mnie takie słodkości heheheh. Ale muszę Wam powiedzieć, że już tak długo chodziło za mną takie ciasto. Rozmyślałam właśnie o bezie, a dokładnie bezie w formie rolady
SMYKWKUCHNIgotowanych, suszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum - najbardziej wartościowej odmiany pszenicy - mowa o kaszy bulgur. Dla mieszkańców Bliskiego Wschodu kasza bulgur to obok ryży jeden z podstawowych składników codziennej diety, i tak aż do ponad 400 lat. Nic dziwnego ta kasza to prawdziwa skarbnica cennych minerałów. Bulgur korzystnie wpływa układ nerwowy, poprawia pracę serca i obniża ciśnienie krwi, zawiera również
Słodki Kompromispochodzi z mojej ulubionej książki rozprawiającej się z kuchnią wegetariańską na najwyższym poziomie "Plenty More" Yotam Ottolenghi. Fasola mung to bogactwo białka stąd z powodzeniem zastępuje białko zwierzęce w diecie wegetariańskiej. Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 35 min 140 g zielonej, suszonej fasoli mung 60 ml oliwy 2 łyżeczki kuminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
Słodki Kompromisdzieciom, w niewielkich ilościach, gdyż w większych mak działa jak narkotyk. Mak stanowi bogate źródło węglowodanów nieprzyswajalnych, czyli błonnika, oraz ma niewiele kalorii, polecany jest więc osobą na diecie. Makowiec z poniższego przepisu jest bardzo lekki, ciasto drożdżowe przypomina chałkę lub brioszkę masa makowa nie jest za słodka, ta puszysta i wilgotna wersja makowca na pewno przypadnie
Słodki Kompromiswarzywa, nać przemieniam w pyszne pesto z rodzimym olejem lnianym zamiast oliwy z oliwek, smakuje obłędnie wzbogacone prażonymi nasionami lnu. Prażone siemię lniane to przepyszny i zdrowy składnik mojej diety, zawsze robię zapas i przechowuję w słoiku, dodaję do koktajli, oprószam sałatki i kanapki, dodaje do musli i owsianek. Len ma zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy, jeśli jeszcze się
Słodki Kompromisdziesiątkę, bób pozostał już w mojej wiosenno-letniej kuchni na zawsze. Jak wszystkie rośliny strączkowe, bób dostarcza nam wiele witamin, jest skarbnicą białka, więc z powodzeniem zastępuje mięso w diecie wegetariańskiej. Efektem mojego sezonowego gotowania jest przerabianie w sezonie danego warzywa na różne sposoby, jeśli jeszcze brakuje Wam pomysłu na bób zaglądnijcie na stronę. Składniki na 4 porcje Czas przygotowania
Słodki KompromisProfesor Norman Hollenberg przez lata prowadził badania wśród Indian Kuna z Panamy. Analizował dietę plemienia i odkrył, że jego członkowie, którzy spożywają 40 filiżanek kakao tygodniowo, rzadko chorują, żyją znacznie dłużej niż inni mieszkańcy Panamy i nie zapadają na demencję. Surowe kakao uzyskuje się z ziaren kakaowca, czyli drzewa rosnącego w lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Jego pozytywne prozdrowotne
Słodki KompromisAromatyczne, sycące i pachnące Maroko! Pyszne bezmięsne kotlety z ciecierzycą, pieczoną marchewką i mnóstwem przypraw. Wypróbowane na nie jednej imprezie - zasmakują także mięsożercom. Gdy najdzie
Chilli Czosnek i Oliwakuchni. Książka składa się z trzech części: Poza strefą kulinarnego komfortu Menu jesienno-zimowe Menu wiosenno-letnie W pierwszej części znajdziemy bardzo przydane wskazówki jak przygotować się do zmiany diety, czyli jakie urządzenia i produkty będą nam potrzebne do przygotowywania i przenoszenia jedzenia. Następnie autorzy podzielą się z nami swoimi doświadczeniami jakie produkty spożywcze będą nam niezbędne do sporządzenia posiłków
Kulinarne przygody Gatity