babci, zazwyczaj jednak na tłusty czwartek mam rozbiła nam oponki, ewentualnie pączki. Jak byłam już starsza to moja przygoda z tymi wypiekami zakończyła się w momencie stosowania diet. W zeszłym roku tak się zastanawiałam i wyliczyłam, że przez pięć lat z rzędu nie jadłam żadnych pączków itp. w tłusty czwartek . Od zeszłego roku przerwałam tę tradycję i w karnawał staram
ciastkarnia na kruchym spodzietygodniu tłusty czwartek czas więc na porzucenie diety i tłuste smakołyki. Ja nie przepadam za tradycyjnymi wypiekami serwowanymi w tym okresie, staram się je odtłuścić jak to tylko możliwie. Tym razem proponuję pączki pieczone zamiast smażonych. W smaku nie różnią się nie czym a o ile więcej zaoszczędzonych kalorii. Ja sobie trochę pofolgowałam i wypełniłam je karmelem i polałam
ciastkarnia na kruchym spodziepochód:) Dzisiaj zamierzam wykorzystać dzień i za chwile wybieram się na kolejny spacer. Uskuteczniłam nowy rodzaj aktywności, zobaczymy czy mi to coś pomoże. Udało mi się również wprowadzić do diety koktajle warzywno-owocowe, trochę witamin na wiosnę się przyda. Na deser do niedzielnej kawy proponuję tarteletki cytrynowe. Smak określiłabym jako cierpko słodki. Kwaśna cytryna w połączeniu z słodką bezą
ciastkarnia na kruchym spodzieCoś dla tych na diecie. Zdrowy i szybki deser ze składników, które przeważnie mamy w domu. Spróbujecie? Składniki na dwa pucharki : * duży jogurt naturalny * posiekane orzechy, musli * 2 owoce kiwi * 4-6 orzechów włoskich w miodzie Przygotowanie : W pucharkach układać warstwami : jogurt, orzechy lub musli, jogurt, kawałki kiwi oraz orzechy w miodzie. Schłodzić
Magiczne Życie MartySkładniki (1 porcja): 3 pomidorki koktajlowe 100g sera feta 2 liście sałaty mały kawałek mango 2 plasterki cebuli czerwonej zielone oliwki bez pestek sos: 2 łyżki
My Culinary ArtSkładniki (ok. 2 porcje): 1 pęczek zielonych szparagów 1 średnia cebula 1 mały ząbek czosnku 1/2 l wywaru warzywnego 1 żółtko (opcjonalnie) jogurt naturalny ser Brie
My Culinary ArtTort zainspirowany przepisem z książki kucharskiej "Ugotowani- przepisy uczestników programu". Składniki: 6 białek 300g cukru 1 łyżka octu winnego + sos truskawkowy (przepis poniżej) 1. Białka ubijamy
My Culinary ArtSkładniki dla 1 osoby (forever alone): 3 młode ziemniaczki 1 marchewka 1 szalotka 1 dymka szczypior suszona pietruszka sól, pieprz szklanka maślanki (może też być kefir
My Culinary Artszczerze go polecam! Otręby są przy tym dużo zdrowszym dodatkiem niż bułka tarta lub bułka moczona w wodzie. Zawierają dużo błonnika, witamin, makro i mikroelementów. Idealne dla osób na diecie : ) Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: · 500g
Kolizje Smakówpodziemna bulwa tej rośliny. Mało że jest jadalna, ma piękny czerwony lub różowy miąższ to jest przy tym niezwykle smaczna. Delikatna, słodka w smaku idealna jako dodatek do naszej diety ;) Do niedawna mało znana w Polsce, ale obecnie zyskuje wielu zwolenników. Obecnie można ją bez problemu kupić w dużych supermarketach. Dzisiaj pierwszy przepis z batatami, ale na pewno nie ostatni
Kolizje SmakówMąż, bo nie wszystkie dania skonsumowałam osobiście;) Jadąc do Grecji ( to była moja pierwsza wizyta w tym kraju ) byłam bardzo podekscytowana perspektywą kosztowania kuchni kraju, który przecież jest kolebką diety śródziemnomorskiej . Grecy kochają świeże warzywa, wykorzystują aromatyczne przyprawy i hektolitry oliwy, co bardzo mi odpowiada. W menu odwiedzanych przeze mnie tawern trochę brakowało mi dań wegetariańskich ( brakuje ich wśród dań
Chilli Czosnek i Oliwasycące i pyszne. Gigandes plaki (lub Gigantes plaki) , po grecku γίγαντες πλακί (wymawiane jako Yigandes plaki) to tradycyjna grecka potrawa bazująca na lokalnej odmianie fasoli. W diecie śródziemnomorskiej warzywa strączkowe, w tym fasola, są szeroko wykorzystywane. W przewodniku o Grecji czytałam, że aż do połowy XX w. większość Greków prawie nie jadała mięsa, ponieważ w ich górzystym kraju brakowało
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś mam dla Was kolejne lekkie danie, które idealnie wpasowuje się w zalecenia diety śródziemnomorskiej . Mowa o piyaz , wywodzącej się z kuchni tureckiej prostej sałatce na bazie białej fasoli, pomidorów, natki pietruszki i cebuli , z pysznym sosem z oliwy i czerwonego octu winnego. Choć w Turcji piyaz stanowi najczęściej dodatek do kofte (mięsnych klopsików), z chlebem może stanowić
Chilli Czosnek i Oliwaefekt dekoracyjny. Dramatycznie wijące się zielone wstęgi uzyskane przy pomocy obieraczki do warzyw są bardzo piękne, czy w sałatce, czy np. z makaronem. Zresztą specjaliści od surowej kuchni i diety bezglutenowej chętnie wykorzystują cukiniowe wstęgi jako warzywne pappardelle . Kontynuując włoskie powiązania, dzisiejsza sałatka kojarzy mi się z kuchnią północnych Włoch , w której chętnie wykorzystuje się połączenie gorgonzoli i orzechów
Chilli Czosnek i Oliwa