Dziś będzie bardzo kaloryyycznie, bo prezentuję sałatkę ziemniaczaną z jajkiem! Taka sałatka to coś niesamowitego, smakuje po prostu pysznie. Jest bardzo zbilansowana w smaku, z
Kuchnia ŁukaszaPodobno smakował wyjątkowo – ja byłam zbyt mała, aby próbować. Ostatnio mi się taki zamarzył. Nie pije się go dużo – gęsty i słodki alkohol powinniśmy potraktować bardziej jako deser – kieliszek po ciężkim obiedzie będzie zbawienny. Ajerkoniak uważany jest za typowo „babski” trunek – a jednak faceci też go uwielbiają. Jest niezastąpiony do deserów. Można używać
Poezja smakuniepowtarzalny aromat i wspaniale podkreśla smak ciast i deserów. Dziś na blogu przepis na ekstrakt waniliowy. Źródło: Moje wypieki Składniki: 3 soczyste, duże strąki wanilii 1 szklanka wódki (brandy lub rumu, z tym ostatnim smak będzie słodszy) szklana buteleczka lub karafka z zamknięciem Strąki wanilii przeciąć wzdłuż na pół (nie wyskrobywać ziarenek), umieścić w buteleczce. Nalać wódki, do całkowitego przykrycia(...)warto uzupełnić buteleczkę alkoholem i odłożyć do ponownego wzmocnienia aromatu. Warto co pewien czas 'dorzucać' do naszego ekstraktu laski wanilii, nawet te puste (które pozostaną po wykorzystaniu ziarenek do deserów), by wzmocnić aromat ekstraktu. Im więcej lasek wanilii, tym aromat mocniejszy a kolor ciemniejszy
Czerwień i błękitmojprzepisna.pl | Sernik czekoladowo-porzeczkowy z musem żurawinowym Ciekawy serniczek składający się z 3 warstw. Czekoladowej, porzeczkowej oraz żurawinowej. Warstwa czekoladowo-porzeczkowa jest pieczona, natomiast warstwa żurawinowa
moj przepis napolskie, warszawskie, parzone, szafranowe, bakaliowe, petynetowe, muślinowe, puchowe i inne. Staropolskimi babami zachwycali się cudzoziemcy. Do kuchni francuskiej wprowadził je eks-król polski Stanisław Leszczyński do panteonu klasycznych deserów francuskich pod nazwą "Baba au rhum". Podbijając Europę w latach 70 XIX wieku trafiła do Neapolu, gdzie zadomowiła się jako baba napoletano. Przybrała ona kształt grzyba bądź czapki kucharskiej. Zawsze(...)wyjąć tuż przed podaniem. Paschę można uszlachetnić przez dodanie żółtek, rodzynków i usmażonej skórki pomarańczowej. Aromatyzuje się ją wanilią lub czekoladą. Nazwa potrawy wywodzi się z faktu, że deser ten byl podawany w czasie świąt wielkanocnych
Ciastka - domowe słodkościProsta i ciekawie wyglądająca babka „zebra”, którą chyba większość z Was zna. Od bardzo dawna jej nie robiłam, więc… odgrzebałam stary przepis i
Oryginalny smakPrzepyszna, wilgotna babka czekoladowa na świąteczny stół ☺ Powstała ze składników, z których zrobiłam muffiny (przepis wkrótce) i z pewnością na stałe zagości w naszym repertuarze ciast
Ania i Marcin gotująDzisiaj bardzo ciekawa przystawka, może fajnie wkomponować się na Wielkanocnym stole albo na imprezie. Taka trochę rozbieżność jeżeli chodzi i imprezy, jednak rukolowe rożki będą
Niezły MłynekDoskonale sprawdzi się na obiad oraz kolację. Lekka, syta i kolorowa. Sałatka z pieczoną karkówką smakuje równie dobrze, jak te z kurczakiem. Składniki: Dla
Kuchnia w czekoladzieWielkanocna babka z niecodziennym dodatkiem do tego typu wypieków, bo z majonezem. Bardzo puszysta, długo utrzymuje świeżości , a majonez jest absolutnie nie wyczuwalny. Składniki na foremkę
RAROSSAmojprzepisna.pl | Ciasto Kukułka Od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto z kremem. Chodziło, chodziło i wychodziło. To ciasto jest pełne kremu. Jednocześnie jest dość słodkie, bardzo
moj przepis naUwielbiam włoskie dania, choć staram się je ograniczać... Lazanię przygotowywałam chyba drugi lub trzeci raz w życiu z racji tego, że nie lubię robić jej w
Kuchnia w czekoladziePrzygotowany na zakwasie Żurek bez, którego trudno wyobrazić sobie Wielkanocne śniadanie. Składniki: 500 ml zakwasu na żurek 20 dag wędzonego boczku cebula 5 ziaren ziela angielskiego
RAROSSAJeśli nie macie pomysłu co zrobić z mięsem z rosołu, polecam przygotowanie tych sakiewek. Są proste do zrobienia i wyjątkowo smaczne. Dzięki serowi pleśniowemu sakiewki nabierają
Oryginalny smakChcę rozpocząć w Małej Cukierence nową kategorię „Zdrowa Środa” i mam nadzieję, że Wam się spodoba. W każdą środę będę publikować nowy post ze zdrowszymi wersjami przepisów na słodkości, desery. Od wydawnictwa Znak dostałam do zrecenzowania książkę brytyjskiej blogerki Elli Woodward i stwierdzałam, że to idealny moment na rozpoczęcie „Zdrowej Środy”. Ładnie wydana, dosyć spora książka, zawierająca ponad 100 pysznych(...)zdrowych i sprawdzonych przepisów na obiady, przekąski i desery. Przepisy są wegańskie, bez glutenu i cukru. Dzięki nim autorka książki wyszła z ciężkiej choroby i przeżyła największą przygodę swojego życia. Nowe menu nie tylko pozwoliło jej powrócić do zdrowia, ale też pomogło odnaleźć życiową pasję: niemal z dnia na dzień zrezygnowała z aktualnej pracy, żeby poświęcić się prowadzeniu bloga kulinarnego
Mała Cukierenka