desery - 58579 przepisów (strona:830/3906)

Babeczki piernikowe z orzechami włoskimi i marcepanem – czapki Mikołaja 176

Kolejna świąteczna propozycja. Tym razem są to babeczki piernikowe z orzechami włoskimi i nadziewane marcepanem. Udekorowałam je czapeczkami Mikołaja z bitej śmietany zmieszanej z serkiem mascarpone

Oryginalny smak
Bigos 182

Ceremonia przyrządzania bigosu jest niczym angielska tradycja parzenia herbaty. Z tym, że trwa znacznie dłużej Każdy mężczyzna lubi bigos, jest też jeden, który potrafi go fenomenalnie

Ania i Marcin gotują
Świąteczna sałatka z ravioli szpinakowym 196

Sałatka musi stać na naszych stołach, w większości domów jest to sałatka warzywna, u mnie też jest ale trzeba trochę urozmaicać stół świąteczny dlatego mam

Niezły Młynek
Bazarek Smakoszy :) 207

dlatego też bardzo cieszyłam się na tą współpracę.  PŁATKI QUINOA Są to ekologiczne płatki uzyskiwane z gniecionego ziarna komosy ryżowej. Mogą stanowić świetny dodatek do zup, ciast i deserów praz jak składnik past i kotletów. Najczęściej spożywa się je z dodatkiem mleka, jogurtu i owoców. Są szybkie do przygotowania, bowiem wystarczy zaledwie ok. 5 minut gotowania.  Ja komosę(...)Charakteryzuje się delikatnie słodkim smakiem. Dzięki poręcznej i bardzo praktycznej butelki można nim swobodnie polewać potrawy, lody, gofry, placuszki, a jako dobry rozpuszczalnik w płynach użyć do koktajli, napojów, deserów.  MASŁO GHEE  To inaczej masło klarowane, czyli bezwodny tłuszcz mleczny. Pozbawiony laktozy i białek mleka jest polecanym produktem w diecie bezmlecznej i ubogolaktozowej. Jest tłuszczem lekkostrawnym o bogatych

Zdrowie na języku :P
Drożdżowe pierożki z mięsem (do barszczu) 245

W tamtym roku był placek do barszczu, więc w tym postanowiłam coś zmienić. A że jestem leniwa, to chciałam zrobić wcześniej, zamrozić i wyciągnąć w święta

Kuchnia w czekoladzie
Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania) 215

 Piekąc pierniczki tygodniami przed świętami trzeba uważać, aby nie zjeść ich w ciągu pierwszego dnia, przecież trudno jest oprzeć się tym malutkim cudeńkom. Ten

Kuchnia Łukasza
Idealny lukier królewski 207

Lukier królewski, to lukier na bazie białka z jaja , który jest idealny do dekoracji pierniczków i innych ciasteczek. Jest bardzo prosty do zrobienia, ale jeżeli nie

Kuchnia Łukasza
Placuszki z mleka w proszku z jabłkiem 151

Delikatne i proste placuszki na śniadanie. Mleko w proszku jak zwykle rozpieszcza swoim niepowtarzalnym smakiem. W połączeniu z jabłkiem tworzy świetną propozycję śniadaniową dla fanów słodkich

Ania i Marcin gotują
Pikantne skrzydełka z cynamonem 154

Uwielbiam grudzień, najpierw szykuję się do Świąt, a zaraz po tym na Sylwestra. I własnie na Sylwestra specjalnie przygotowałam imprezowa skrzydełka. Oczywiście możecie je przygotować na

Niezły Młynek
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 241

Chwilowo fotka z "Potrawy na Boże Narodzenie" Wydawnictwo Dolnośląskie Wrocław 2001 Tradycyjne pierogi, których nie może zabraknąć podczas Wigilij. SKŁADNIKI FARSZ: 80 dag kiszonej kapusty 2

RAROSSA
Kandyzowana skórka: pomarańczowa i cytrynowa 235

Kandyzowana skórka z cytrusów to u mnie świąteczny niezbędnik, dodatek do wypieków, deserów i...  wyjadania prosto ze słoiczka :) Jest bardzo prosta do przygotowania, mięciutka i słodka. Gwarantuję, że po jej spróbowaniu nie kupisz więcej "gotowca".  To też świetny pomysł na prezent gwiazdkowy! :) Składniki: 5 pomarańczy 6-7 cytryn 1,5 szklanki wody x 2 (1,5 szklanki(...)gotowałam 1,5 godziny) .  Po tym czasie odcedzić skórkę z nadmiaru syropu i przełożyć do szczelnego pojemnika/ słoiczka. Przechowywać w lodówce. Pozostały syrop zachować, np. do słodzenia herbaty, deserów. Źródło/ Inspiracja: A. Maciąg "Smak miłości

Domowa Cookierenka Agi
Tarta na cieście francuskim ze szpinakiem i dwoma serami 193

Mój mąż zachwycił się widokiem tak przygotowanej tarty. Na szczęście dodał również, że nie tylko ładnie wygląda ale świetnie smakuje ☺ To chyba najlepsza rekomendacja dla dania

Ania i Marcin gotują
Ryba w cieście francuskim 168

Pyszna, soczysta, mięciutka ryba owinięta w ciasto francuskie , to coś nadzwyczajnego. Danie robi się bardzo prosto i szybko. Tak przygotowaną rybkę można podać na gorąco jako

Kuchnia Łukasza