kawowy na bazie śmietany kremówki i mascarpone. Deser, który zastąpi jednocześnie kawę i ciastko. Polecam:) Czas wykonania: 30 min + minimum 4 h oczekiwania Ilość porcji: 2 Składniki: 2 łyżki kawy 100 ml śmietanki 100 ml mascarpone 2 – 5 łyżek cukru pudru 100 ml wody 1 ½ łyżeczki żelatyny + 4 łyżki ciepłej wody dekoracja(...)Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem (od ilości cukru będzie zależała słodycz musu). Dodać śmietanę do masy – delikatnie wymieszać i przełożyć do szklanek. Deser chłodzić około 4 – 6 godzin. A przed podaniem udekorować ubitą na sztywno śmietaną z usztywniaczem, cukrem pudrem i posypać kakao. Krok po kroku
KuchniaWeDwoje.plProsta pasta na kanapki z ugotowanej ciecierzycy i twarogu z dodatkiem czosnku, odrobiny limonki, oleju sezamowego i świeżej kolendry. To alternatywa dla pasztetów i różnego rodzaju
Oryginalny smakMoże i jest to danie wigilijne- przynajmniej u mnie było, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy zamienili karpia na dorsza, łososia bądź inną rybkę, którą
Kuchnia w czekoladzieWitajcie w Nowym Roku:) Po dłuższej nieobecności wracamy z garścią inspiracji kulinarnych. Dzisiaj w amerykańskim stylu zaserwujemy hamburgery z wołowiną i pysznym sosem. Od kilku lat
Ania i Marcin gotująUwielbiam kaszę manną. Dziś zapraszam Was na jej pyszną zapiekaną wersję. Zapiekana kasza manna z białą czekoladą i jagodami, to wspaniały i nietypowy deser, który nie tylko cieszy smakiem, ale również syci. Tak przygotowaną kaszę możecie również podać np. w formie wczesnej kolacji. Spróbujcie, bo przygotowanie jest naprawdę proste. Jeśli nie macie jagód do swojej wersji zapiekanej kaszy manny możecie
Słodkie okruszkiBułeczki już upieczone? Tak, tak, te , na któe wczoraj zostawiłam Wam przepis 😄 Bo jeśli już je macie, to teraz pójdzie Wam "z górki". Wystarczy przemyć warzywka
Kuchnia w czekoladzieczekolady jest w “ Naturalnie” Alaina Ducasse’a, tylko tam od zera robi się babaganusz z bakłażana i mus ze śmietany i czekolady. To jest wersja błyskawiczna, która jest idealnym deserem po dużym daniu obiadowym. Nie jest to smak dla każdego, ale kiedy już nauczymy się go lubić, będziemy go jeść codziennie. A robi się go w minutę Składniki
Ugotowane pozamiataneLubię domowe fast foody, a hamburgerów nie robiłam chyba całe wieki. Zabrałam się więc tydzień temu, wyrobiłam ciasto, do którego szło roztopione masło, zostawiłam przy piecu
Kuchnia w czekoladzietaką pogodę czyli skwar 32 stopniowy tylko zimne napoje i desery. Wiec u mnie propozycja deseru, a mianowicie lodów. Dla fanów malinowych fantazji mam lody - lody malinowe. Bez jajek, na bazie śmietanki z niewielką ilością cukru. Ktoś chętny? Przepis dodaję do akcji błyskawiczne piątki na facebooku. Składniki: maliny, u mnie około 300 ml już zmiksowanego musu malinowego śmietanka około
Życie zaczyna się w kuchniMakaron to szybki i prosty sposób na obiad lub kolację a podany ze szpinakiem i serkiem topionym zawsze się sprawdza. Taki makaron najczęściej przygotowuję ze świeżych
Smakowite DaniaMoże na zdjęciu tak niewyglądają, ale są naprawdę malutkie! Takie prawdziwe miniaturki, nadzienie pewnie byłoby ciężko na nich ułożyć 😌 Przygotowane przez Mamę rozeszły się błyskawicznie 😊 I
Kuchnia w czekoladzieFilet mignon to stek z polędwicy wołowej, z jej środkowej części. Najbardziej delikatna i pożądana część wołowa, a zarazem najbardziej kosztowna. Takie podanie jest jednym
Niezły MłynekLekkie i niezbyt słodkie ciasto bez pieczenia, inspirowane włoskim deserem Tiramisu - to idealna propozycja na karnawał. Przepis znalazłam na blogu ilovebake , ale wprowadziłam do niego kilka niewielkich zmian - między innymi zdecydowałam się na dodanie odrobiny likieru Amaretto, tak jak w oryginale deseru Tiramisu. Delikatny sernik z kawową nutą, najlepiej smakuje na drugi dzień, po odstaniu przez noc w lodówce. Składniki
Świat CiastaLubicie brokuły? Bo ja i owszem, ale za to moi domownicy jakoś niespecjalnie darzą go uczuciem 😁 O ile Męża nie zmienię, tak w Olku chciałam tę
Kuchnia w czekoladzieObłędnie pyszna tarta cytrynowa, lekka i odświeżająca, aksamitne wypełnienie kruchego ciasta w połączeniu z maślankowym kremem chantilly to deser godny mistrzów. Moje podniebienie nie tęskniło nigdy za "kwaśnymi słodkościami", aż do skosztowania jest tarty, koniecznie spróbujcie jej w swoim domu, a gwarantuję, że zaskarbicie sobie względy nawet najbardziej zagorzałych przeciwników "kwaśnych deserów". Składniki Czas przygotowania
Słodki Kompromis