mnie smak słodkich brzoskwiń, arbuzów, mrożonej kawy i pysznej kuchni. Za każdym razem wracałam z mnóstwem wspomnień, kilkoma słoiczkami kandyzowanych owoców w syropie i miodu z orzechami włoskimi. Ten deser powstał w chwili nostalgii i tęsknoty za upałem, słońcem, latem... za niezapomnianym urlopem. Jeśli ma ktoś ochotę to zapraszam :D Składniki na grecki deser na 2 porcje
Rozpustne gotowanieciepłych, pachnących amerykańskich naleśników i złotego syropu doprawionego wanilią, cynamonem, anyżem, goździkami.... Niebo na talerzu! Syrop sprawdzi się również w herbacie, kawie lub jako polewa do lodów bądź innych deserów. To co, macie ochotę? Jeśli tak, to zapraszam! Składniki na korzenny, złoty syrop do pankejków, deserów i innych pyszności: 250 ml wody 2 łyżki brązowego cukru (najlepiej muscovado) 1 laska
Rozpustne gotowanieotwieram książkę na przypadkowej stronie i przygotowuję coś wg przepisu na niej zamieszczonego. W ten sposób trafiłam na francuski klasyk: klafuti z czereśniami, czyli szybki i tani deser o konsystencji flanu. Mój Mąż stwierdził (słusznie zresztą), że smakuje jak omlet z czereśniami, więc na śniadanie sprawdzi się idealnie :) Czereśnie można zastąpić dowolnymi owocami, wtedy też zmienia się nazwa deseru
Domowa Cookierenka Agiaglanella to aksamitny krem z kaszy jaglanej do podania na ciepło lub zimno z dowolnymi dodatkami, na słodko lub w wersji wytrawnej. Znakomity deser i/lub śniadanie ze świeżymi lub suszonymi owocami, orzechami, ziołami lub jadalnymi kwiatami - zdrowa alternatywa dla nutelli. Wyśmienita przystawka z suszonymi pomidorami lub wędzonym łososiem. Z chłodzącymi dodatkami (np. miętą) przyniesie przyjemne orzeźwienie w upalne(...)chilli, imbirem, kardamonem lub cynamonem przyjemnie ogrzeje kiedy słupek rtęci zacznie spadać. Jedynym ograniczeniem przy komponowaniu tego dania jest nasza wyobraźnia :). Dziś propozycja lekkiego deseru aromatyzowanego lawendą i miętą z pysznymi jagodami i jaglaną czekoladą, bez cukru, bez glutenu. Czas przygotowania: 20 minut + moczenie i chłodzenie Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej Kupiec, 1/2 szklanki odtłuszczonego mleka kokosowego
SzczyptaSmaQDeser jest tak prosty, że zastanawiałam się czy w ogóle publikować go na blogu:)) Wiem jednak, że to bardzo popularny deser, obecny na prawie wszystkich blogach. Moja wersja zawiera świeże truskawki oraz frużelinę jagodową, która nadała całości niepowtarzalnego smaku! Składniki: 400ml śmietanki 36%, 2 łyżki cukru pudru, 6 dużych bez, 250g świeżych truskawek
Z miłości do słodkościLato, owoce, słońce.. i pyszny torcik na zimno Charlotte. Charlotte to rodzaj deseru, podawanego na zimno lub ciepło, który składa się z ciasta, chleba lub ciastek w środku z masą kremową, owocową. Deser w pierwotnej formie został wymyślony przez francuskiego szefa kuchni, Marie-Antoine Carême, obecnie przybiera różne formy np taką jaką poniżej ja przygotowałam. Zapraszam bo to pyszne
Bernika - moj kulinarny pamietnikNie wiem jak Wy ale wzięło mnie na wspomnienia :) Przypomniało mi się dzieciństwo kiedy mama robiła orzeszki na imieniny, a ja je zawsze podkradałam i chowałam
Niezły MłynekSiedzę sobie przed komputerem, przeglądam oferty pracy, a w głowie kotłują się setki myśli. Czy jestem na właściwym miejscu, we właściwym czasie? Dlaczego
W kuchni Karmel-itkitakie desery, które zrobię raz, czy dwa i odchodzą w zapomnienie. Inne z kolei zapadają mi na długo w pamięci i wracam do nich przy każdej możliwej okazji (lub bez niej :)) Takim deserem jest tarta z kajmakiem i bananami na ciasteczkowym spodzie. Podpatrzona została przeze mnie na blogu Poezja Smaku i jest tak wspaniała, że postanowiłam podzielić się z Wami
Kolizje SmakówPyszny ,lekki i łatwy w przygotowaniu deser. Składniki 6 gruszek 500 ml śmietany 36% 50 ml likieru amaretto 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowanie Gruszki obieramy ,wykładamy na folii aluminiowej i zapiekamy 30 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Następnie studzimy ,kroimy w kostkę i rozkładamy do pucharków. Śmietanę ubijamy razem z amaretto i cukrem pudrem. Bitą śmietanę porcjujemy(...)gruszki. Deser wkładamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny przed podaniem
R'n'G Kitchenprostu uwielbiany przez nas deser. Ten smak kawy i likieru amaretto...mmm. Nic dodać ,nic ująć. Polecamy :D R'n'G Kitchen Składniki 500 g serka mascarpone opakowanie biszkoptów Lady Fingers 6 żółtek 6 łyżek cukru pudru kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 70 ml likieru amaretto Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Żółtka ucieramy z cukrem(...)mieszanką kawy i likieru. Na dno pucharków układamy biszkopty ,następnie dodajemy 1/8 masy ,kolejno biszkopty i 1/8 masy serka. Wierzch posypujemy kakao ,dekorujemy. Podajemy min 2 godziny po schłodzeniu deseru w lodówce. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G KitchenPyszny ,sezonowy deser. Składniki 1 kg rabarbaru (kawałek zostawiamy do przystrojenia) 4 łyżki cukru+2 do karmelizowania 250 g ricotty 50 ml soku z limonki 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki grenadyny Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Rabarbar obieramy ,kroimy na 1-2 cm kawałki i razem z cukrem ,odrobiną wody miksujemy(...)mieszamy z sokiem i cukrem pudrem ,nakładamy na mus. Rabarbar obieramy ,kroimy na 1 cm kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło ,podsmażamy rabarbar razem z cukrem. Układamy na wierzch deseru i wstawiamy do lodówki na godzinę
R'n'G KitchenCiepło coraz cieplej i wakacje w pełni więc na pieczenie i siedzenie zbyt długie w kuchni nie jest przyjemnością. W najbliższym czasie spodziewajcie się więc dużej ilości deserów, zimnych napojów i lodów. Dzisiejszy pomysł na koktajl znalazłam na jednym z blogów i trochę go zmodyfikowałam. Jeżeli chcecie wersje oryginalną to zapraszam tutaj: koktajl rafaello Smak jest zbliżony do moich(...)patelni na lekko brązowy kolor. Mleko i jogurt mieszamy z cukrem i dodajemy migdały i wiórki z patelni. Wszystko przelewamy do pucharków i wkładamy do lodówki aż nasz deser będzie chłodny. Możemy udekorować bitą śmietaną pub posypać wiórkami jeśli nam zostały, Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziejednej rzeczy z ich ogromnej ilości. Wolę przygotować a to lody, a to koktajle, a to musy.. I kombinuję co niemiara, by stworzyć coś nowego, jakąś nową wersję deseru. Dzisiaj padło na piankę truskawkową, gdyż pozostało mi białko w lodówce po tatarze mojej mamy, a nienawidzę wyrzucać rzeczy, które można wykorzystać później w jakimś daniu. Tak, więc wyszedł pyszny(...)lekki deser o interesującym smaku :) Wychodzą 3 porcje, 1 to ok. 117g = 71kcal. Składniki na piankę: - 180-200g truskawek - 1 białko *opcjonalnie: 1-2 łyżeczki ksylitolu kilka kropli likieru (ja użyłam poziomkowego Fragoli Toschi) Składniki na mus: - 1 banan - 50ml
Be Fit Be Strong