Przepis autorski (mój). Deser jest niezwykle prosty, a jednocześnie smakuje... rewelacyjnie. Galaretkę winogronową zrobiłam samodzielnie, a dla efektu wizualnego użyłam też gotowej - agrestowej. Wy możecie poprzestać wyłącznie na domowej. Zapewniam, że żadne sklepowe produkty nie dorównają tym zrobionym w domu. Koooniecznie spróbujcie! (około 3 porcje) Galaretka winogronowa: 400-500g ciemnych winogron (mogą być jasne) 4 łyżki cukru(...)lodówki. Po stężeniu zalać przygotowaną galaretką agrestową. Przed podaniem przygotować bitą śmietanę. Kremówkę (można użyć śmietany 22% + śmietanfix) z cukrem ubić na sztywno, a następnie umieścić na galaretkach. Gotowy deser udekorować winogronem. Uwaga! la wszystkich czytelników specjalna zniżka na zakupy w internetowym sklepie Dajar . Wpisując hasło: ZDROWE-GOTOWANIE otrzymacie 10% rabatu
Di gotujeKolejny piątek i dzisiaj przygotowałam dla Was błyskawiczny deser, który może gościć na przyjęciu halloween-owym. Pomarańczowy kolor bitej śmietany idealnie wpisuję się w klimat tej imprezy. Koniecznie przygotujcie ten deser bo jest przepyszny! Składniki : * budyń waniliowy * budyń czekoladowy * litr mleka * 4 łyżki cukru * 200ml śmietany kremówki * łyżka cukru pudru * pomarańczowy barwnik spożywczy Przygotowanie
Magiczne Życie MartyKolejna propozycja na Halloween to tarta dyniowa (pumpkin pie). Kruchy spód wypełniony kremowym nadzieniem z dyni z przyprawami korzennymi. W Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytani tarta
kuchnia doskiJuż za kilka dni Halloween, więc mam dla Was z tej okazji kilka propozycji. Pierwsza z nich to dyniowe muffinki. Wiadomo przecież, że nie ma Halloween
kuchnia doskiWypiekanie na śniadanie i tym razem zaproszenie do kuchni libańskiej na pyszne placuszki. Są pyszne, aromatyczne i rozweselają buzie. Doskonałe na deser a najlepsze na śniadanie, polecam. Katayef lub atayef to tradycyjny arabski deser przygotowywany szczególnie w okresie Ramadanu, miesiąca postu. Są to drożdżowe placuszki, na tyle cienkie i elastyczne, że można je nadziewać i sklejać jak pierożki lub rożki
Moje Małe CzarowaniePomyślałem sobie — czemu nie spróbować podać go w formie lekkiej galaretki, ozdobionej czapą z bitej śmietany i zaserwować z jakimiś sezonowymi owocami. Wyszedł fajny orzeźwiający i pobudzający do działania deser. Oczywiście przepis możecie potraktować jako inspirację i przygotować taką galaretkę z użyciem mleka kokosowego lub tradycyjnego. Myślę również, że fantastycznie sprawdzi się tutaj niesłodzone mleko skondensowane — sam mam już ochotę(...)ostatnia to 200 ml kawy. Odstaw do stężenia na kilka godzin. Po tym czasie ubij kokosową śmietankę i udekoruj nią wierzch galaretek. Na tartce zetrzyj czekoladę i posyp nią deser. Podawaj z plasterkami figi pokrojonej w plasterki. *Zamiast mleka migdałowego możesz również użyć kokosowego lub tradycyjnego krowiego. Świetnie sprawdzi się również niesłodzone mleko skondensowane. **Kawę najlepiej zaparzyć mocną
Food SquareDo przygotowania w expresowym tempie, pod warunkiem że mamy w domu płat ciasta francuskiego. Bo nawet jeśli nie mamy budyniu w torebce, to zawsze możemy go
Kuchnia w czekoladzieZapraszam do kolejnej odsłony październikowych przepisów z dyni. Dzisiaj mam dla Was coś co będzie idealne na słodkie śniadanie, lunch czy deser, czyli słynne amerykańskie naleśniki w zdrowszej, wegańskiej wersji. Już dawno chciałam przygotować pankejki owsiane z dynią, ale zawsze kończyło się to tylko zamiarami, aż w końcu razem z moją przyjaciółką stwierdziłyśmy(...)mamy niesamowitą ochotę na coś słodkiego . Szybko przeszłyśmy od słów do czynów i góra naleśników polana syropem z kasztanów i bitą śmietaną leżała na naszych talerzach. Taki deser przypasuję każdemu miłośnikowi aromatycznych, jesiennych smaków. Dyniowe pankejki owsiane z syropem kasztanowym i bitą śmietaną Składniki (na ok. 10 naleśników): 2 szkl. mąki owsianej* 2 szkl. mleka
wegujemyTakie jabłuszka świetnie smakują same, ale można je podać z lodami albo bitą śmietaną. Najlepiej wybrać miękkie jabłka, po upieczeniu będzie można je jeść łyżeczką. Polecam ten szybki deser na ciepło :) 6 jabłek 6 cukierków krówek cynamon mielony Wybrać jabłka tej samej wielkości i umyć. Na wysokości 3/4 każdemu jabłku ściąć czapeczkę. Za pomocą łyżeczki ostrożnie wyciągnąć gniazdo nasienne(...)nagrzanego do 180*C na około 30 min. Czas pieczenia będzie zależał od wielkości i gatunku jabłek. Podawać na gorąco. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Dla dzieci , Lody i desery lodowe , Na specjalne okazje , Szarlotki Tagged: cukierki , jabłka
https:KKuchniaMniamDynia jest niekwestionowaną królową jesieni, nie mogło zatem zabraknąć wypieku z jej udziałem. Miał być zwykły placek, a wyszedł torcik, obłędnie pyszny torcik. :) Przy okazji wizyty
Cooking MonsterKolejny deser z nasionkami chia,tym razem z mango,które jest moim ulubionym owocem egzotycznym. Dla przypomnienia deser kokosowo - malinowy z chia 1 szkl. mleka kokosowego 1 łyżka wiórków kokosowych 2 łyżki nasion chia 1 mango 1 łyżka płatków kokosowych Nasiona chia,wiórki kokosowe wymieszać z mlekiem i odstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą
Kolorowa kuchnia ElkiTakie desery, pyszne, zdrowe i pachnące można zajadać i zajadać. Bardzo duża porcja zdrowia w tak cudnym deserze to znakomity pomysł dla łasuchów. Popróbujcie koniecznie i czekam na wrażenia. Ja tutaj dodałam malin świeżych ale znakomicie sprawdzą się mrożone. Malinowy budyń jaglany. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedrowe desery to zdecydowanie coś, co lubię najbardziej. Nie dość, że można je pałaszować bez wyrzutów sumienia, to jeszcze świadomość, że są pełne korzystnych wartości odżywczych, sprawia, że nie można ich nie lubić! Fajnym fit zamiennikiem do wielu ciast i deserów jest znana i lubiana kasza jaglana, która stanowi genialne tło dla nowych smaków. Ten budyń to świetna bezmleczna
Food SquareKolejny pyszny deser mam dziś dla Was. Budyń deserem może być, a jakże albo pysznym śniadaniem z mnóstwem energii na cały dzień. No to robimy budyń? U mnie malinowy a u Ciebie ? jaki smak wolicie? Bazylia w tym budyniu podkręca smak i aromat malin. Budyń jaglany malinowy z bazylią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietarte au citron, czyli tarta cytrynowa to popularny francuski deser. Cechuje go prostota i jednocześnie urzeka swoim smakiem. Kiedy dowiedziałam się, że przed nami tydzień francuski , byłam pewna, że właśnie tę tartę przygotuję. A to wszystko przez moje zamiłowanie do kwaśnych akcentów w deserach. W tym miejscu chciałabym wystosować apel do wiadomo kogo ;) z prośbą o obdarowanie koleżanki słoiczkiem
zadanie-gotowanie