desery - 58579 przepisów (strona:380/3906)

Galaretkowiec z owocami na mleku 421

Prosty do zrobienia deser ..bez pieczenia..w tym deserze dowolność doboru galaretek , owoców wg własnych upodobań..można zrobić z samych różnokolorowych galaretek, można dodać różne owoce itd.Można zrobić bez biszkoptów..wszystko wedle własnego gustu. 500 ml mleka  3 łyżki cukru 300 ml ciepłej wody 3 łyżki żelatyny 3 galaretki różne kolory na 0,5 l wody dowolne

Moje domowe kucharzenie
Ucierane z rabarbarem (na maślance i kruchym cieście) 242

Nastała niedziela. Cały wczorajszy dzień zleciał nie wiadomo kiedy i nawet nie byłam w stanie podzielić się z Wami przepisem na to ciacho. Nic jednak nie

Kuchnia w czekoladzie
Baklava 205

Pewnie nie raz słyszeliście o baklawie. Jest to deser pochodzenia głównie tureckiego, jednak jest on rozpowszechniony we wszystkich krajach bałkańskich. Przygotowuje się go głównie z ciasta filo, jednak z faktu, że w wielu marketach jest on trudno dostępny, podaję przepis na baklawę z użyciem ciasta francuskiego. Bardzo słodki syrop, który tradycyjne przygotowuje się z cukru, wody i soku z cytryny(...)przygotowałam z dodatkiem miodu, który dodaje nieco innego i słodszego smaku baklawie. Pistacje są głównym składnikiem deseru, jednak dodałam orzechy nerkowca, laskowe i orzechy włoskie. Baklava najlepsza jest na drugi dzień po schłodzeniu. Smacznego! blacha o wymiarach około 25×25 Składniki: 1 duży płat ciasta francuskiego ( najlepiej XXL) 3/4 szklanki posiekanych orzechów ( włoskie, nerkowca, laskowe) 1/2 szklanki posiekanych pistacji

Jaglusia
Pascha miód i czekolada 175

Najlepszym deserem wielkanocnym jest pascha. Powinniśmy jeść ją częściej, bo jest naprawdę pyszna. Jeśli znudziła Wam się wersja klasyczna, to spróbuj czekoladowej, albo miodowej. Ten przepis ma też wersję szybką i leniwą. W końcu nie co dzień jest Wielkanoc. Jeśli masz więcej czasu, robisz pełną wersję z masłem i żółtkami. Jeśli nie chce Ci się tyle ucierać i nie potrzebujesz(...)miodowe ciasto z dekoracją z czekolady zamrożonej na kawałku folii bąbelkowej. Wykorzystałam tylko odrobinę tej pszczółkowej czekolady, a resztę mam z zamrażalce i wykorzystuję po kawałku do dekorowaniu różnych deserów. Wystarczy roztopić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej, przełożyć płynną na kawałek folii bąbelkowej i zamrozić. Będzie potrzebna dopiero przed samym podaniem następnego dnia. Taka czekolada się nie psuje, więc można

Ugotowane pozamiatane
JOGURT NATURALNY Z NASIONAMI CHIA, MUSEM Z OWOCÓW I MIXEM ZBÓŻ EKSPANDOWANYCH 148

Dziś u mnie taki upał, że aż jeść się nie chce (chociaż trzeba coś zjeść). Na takie dni doskonale sprawdza się lekki zimny deser. Pyszny a w dodatku szybki w wykonaniu. Jogurt naturalny w połączeniu z nasionami chia, mus z kiwi i malin a całość dopełniłam  mixem zbóż ekspandowanych- żyto, brązowy ryż i jabłko  od  Cenos . Nasiona(...)innym płynem, tak samo pęcznieją w żołądku dając uczucie sytości na dłużej. Bogate w kwasy omega-3, błonnik, magnez oraz potas.  Mix zbóż ekspandowanych to doskonały dodatek do deserów, jogurtów, mleka czy zup. Bogate w błonnik. Składniki:(na 2 szklanki widoczne na zdjęciu) * około 200 g jogurtu naturalnego * 1,5 łyżki nasion chia * 1 kiwi * garść malin * ewentualnie miód

Zrób to smacznie
Pavlova z kremen z marakui 222

Delikatna, chrupiąca pavlova wypełniona kremem z marakui, truskawkami i borówkami. Idealny i oryginalny deser nie tylko na święta! Pavlova piekę zawsze jak mi zostają białka, co zdarza się bardzo często! Moja rodzina uwielbia deser z bezą zwłaszcza z jagodowymi owocami. Zazwyczaj wystarczy bita śmietana do przełożenia bezy ale nie zaszkodzi przyrządzić lekko kwaśny krem z marakui . Pavlova to beza

codojedzenia
Ciasto z truskawkami i galaretką 181

6+ 60 min+ Łatwe Tanie Przepis na łatwe ciasto biszkoptowe z truskawkami, masą śmietanową i galaretką. Składniki Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru

PysiaGotuje.pl
Karmelizowany rabarbar 239

słów o właściwościach rabarbaru, o tym czy jest on owocem czy raczej warzywem, a także jak prosto jest przygotować karmelizowany rabarbar. Będzie on pysznym dodatkiem do różnego rodzaju ciast, deserów czy też lodów. Zapraszam 😘. Rabarbar - owoc czy warzywo Rabarbar potocznie uważany jest za owoc, ponieważ z  reguły używamy go do przygotowania słodkich dań - chociaż ja przygotowałam z rabarbarem(...)Mangan  0.16 mg   Jod  2.3 mg  Tak jak wspomniałam powyżej z rabarbaru przygotowujemy głównie słodkie potrawy: różnego rodzaju ciasta: drożdżowe, kruche, serniki; desery, lody no i oczywiście kompoty i lemoniady. Nie wszyscy natomiast wiedzą, że rabarbar będzie też doskonałym dodatkiem do mięsa ( klik ). Na blogu jest sporo przepisów na wykorzystanie tego warzywa: Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym

Kulinarne przygody Gatity
Rabarbar z mango na maślance 197

Deser lekki orzeźwiający na maślance z rabarbarem i mango. Można go jeść i jeść bo jest mało kaloryczny.  Takie desery to ja uwielbiam. Nic wielkiego a naprawdę dobrego. 1 mango duże 1 łyżeczka żelatyny masa biała: 250 ml maślanki 1 łyżeczka żelatyny pełna 1/4 mango galaretka rabarbarowa: 4 łodygi rabarbaru 1 łyżka cukru brązowego pełna 1 łyżeczka żelatyny pełna

wesoła kuchnia
Deser bananowo- jagodowy 239

Szybki deser idealny na upalne dni. Doskonale zastąpi lody i wszelkiego rodzaju słodycze. Jest pożywny i zdrowy. Składniki 1 banan 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki jagód świeżych lub z soku 1. Banana kroimy w plasterki i wkładamy do zamrażalnika na godzinę. 2. Kiedy dobrze się schłodzi miksujemy go razem z jogurtem. 3. Większą część rozlewamy do małych słoiczków (około(...)sztuk). 4. Resztę miskujemy z jagodami. 5. Wylewamy na wierzch deserków. Dowolnie dekorujemy. 6. W razie potrzeby możemy dosłodzić miodem lub brązowym cukrem. Smacznego! Kategoria: Przepisy , Słodkości i desery Tagged: banan , dla dzieci , jagody , jogurt , na szybko , na zimno , owoce

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Tort bezowy z lodami 151

lody to trio obok którego nie da się przejść obojętnie, trzy warstwy wyśmienitego słodkiego smaku, do tortu można wykorzystać dowolne owoce lub miks ulubionych, podawać natychmiast po przełożeniu.  Deser nad deserami, na paterze prezentuje się przepięknie, wbrew pozorom przygotowanie wcale nie jest trudne! Składniki: 3 blaty bezowe o śr 20 cm 6 białek 30 dag cukru 1 łyżka soku

Wanilia i Kardamon
Desery z duszonymi jabłkami 169

Desery są przygotowane bez dodatku cukru, zastąpiłam go dodając do duszonych jabłek ksylitom. Są bardzo smaczne i proste do przygotowania, polecam. Idealne dla osób będących na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Składniki: 0,5 kilograma jabłek 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych 400 gram domowego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka ksylitoli Sposób przygotowania: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce(...)tylko płatki, pozostawiamy do ostudzenia. W szklankach układamy warstwę płatków owsianych, warstwę jogurtu i jabłek, posypujemy cynamonem. Ponownie układamy porcję płatków owsianych, jogurtu, jabłek i posypujemy cynamonem.  Do deseru użyłam jogurtu naturalnego który przygotowałam z zakwasek, produkt                znajdziecie na tej stronie-  http://www.jogurt-domowy.pl/ 

Bajeczna Kuchnia
Dacquoise 232

Kiedy spróbowałam tego tortu po raz pierwszy od razu trafił on na listę moich top. Niebiańsko lekki, piekielnie słodki, jednym słowem pyszny. Jako osoba, która sama

Emskie Smaki
Rabarbar w trzech postaciach 296

Maj zdecydownie nie jest najlepszym miesiącem do blogowania. Gdy tylko zasiadam do pisania, ciągle coś się dzieje i muszę to przełożyć. Telefony, terminy, ogródek. Kiedy wreszcie

dolcevitainmykitchen
Tęczowy deserek z serka i galaretki 448

Deser, który zna chyba każdy:) Jako dziecko pamiętam go jeszcze w wersji maxi, a więc robiony w tortownicy. Jest prosty do przygotowania, poradzą z nim sobie nawet dzieci, które chcą wspólnie z rodzicami stawiać w kuchni pierwsze kroki. 3 serki waniliowe „Danio” 3 różnokolorowe galaretki (czerwona, żółta, zielona) Każdą z galaretek rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody(...)nieco przestygła. Następnie zimną, lecz wciąż płynną galaretkę łączymy z serkiem „Danio” ( część galaretki przed zmieszaniem jej z serkiem możemy odłożyć, wówczas będziemy mieć więcej warstw w deserze, jednak znacznie wydłuża to czas przygotowania. U mnie właśnie widoczna jest czerwona warstwa piankowa i odrobina czerwonej galaretki ). Gotową masę rozlewamy do 4-5 pucharków i wkładamy do lodówki

Smaki Na Talerzu