desery - 58579 przepisów (strona:1861/3906)

Tureckie pączki nasączone słodkim syropem 225

dawna Turcja), dla którego przygotowywano również inne słodkości o wyrafinowanych nazwach, takich jak usta kobiety (dilber dudağı), dziewczęcy biust, czy palce sułtana (vezir parmağı)... Spróbujcie sobie wyobrazić, jak takie desery mogły wyglądać:)  Słodkości stanowią ważną część również współczesnej kuchni tureckiej, każdy turecki posiłek kończy się deserem podawanym z turecką kawą lub herbatą, a zmysłowe słodkości sułtana stanowią dziś ważne

Chilli Czosnek i Oliwa
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 276

chleba i sera i już mieli kompletny posiłek. Co więcej jadali warzywa jako główne danie 2-3 razy w tygodniu. Owoce zaś jadali po posiłku jako codzienny deser, były to sezonowe świeże owoce lub w formie suszonej. Sławne greckie ciasta nasączone słodkim syropem piekli raczej od święta. Rośliny strączkowe, orzechy i nasiona Produkty te są bardzo dobrym źródłem(...)posiłku . Sięgaj po małe porcje mięsa i zawsze łącz go z dużą ilością warzyw. Miód i petimezi , czyli skoncentrowany sok z winogron, były jedynymi środkami słodzącymi używanymi przez Kreteńczyków. Desery na bazie mąki i tłuszczu przygotowywali na specjalne okazje, a codzienny apetyt na słodkie zaspokajali świeżymi i suszonymi owocami oraz tureckimi słodyczami loukoumi (to te małe galaretki), które nie zawierają

Chilli Czosnek i Oliwa
Biały blok z żurawiną i pistacjami 514

owskiego bloku czekoladowego z mleka w proszku. Smakuje inaczej – bez kakao ma zupełnie inny smak. Taki keks bez pieczenia. Jego walorem są dodatki, które decydują o odbiorze deseru. Ja zdecydowałam się na żurawinę, pistacje i domową, kandyzowaną skórkę pomarańczową. To one nadały blokowi charakteru. Możemy oczywiście dodać dowolne bakalie. Deser robi się szybko, nie licząc łuskania pistacji . Co chwila

Poezja smaku
Sernik 261

Przyszedł czas na ciasto, pierwsze na tym blogu i zarazem jedno z moich ulubionych. Sernik jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Przepis pochodzi z sekretnego

PastelFood
TIRAMISU Z MALINAMI. 252

ręce, po czym zniknął za zakrętem. A ona sama z walizką w ręku, czeka na autobus, na opustoszałym przystanku. Deszcz maskuje jej słone niczym morska woda łzy. Tiramisu, włoski deser, wywodzący się prosto ze słonecznej Sycylii, który podbija całą Europę. Ma wielu miłośników, w tym także i mnie. Choć nie należy do lekkich, mogłabym się nim zajadać do utraty tchu(...)zepsuć. Nie byłabym jednak sobą, gdybym czegoś nie zmieniła. Tak więc odpowiednio nasączyłam podłużne biszkopty nalewką malinową i  przełożyłam masę świeżymi owocami. Świetna sezonowa odmiana znanego i lubianego deseru z pewnością zachwyci pozostałych domowników i przyjaciół! TIRAMISU Z MALINAMI. /zmodyfikowany oryginalny przepis;/ na owalną formę o śr. 23 cm 500g serka mascarpone 330 ml schłodzonej kremówki 4 żółtka

W kuchni Karmel-itki
Polewa czekoladowa 1298

Domowa polewa czekoladowa z przepisu mojej babci. Idealnie nadaje się do różnego rodzaju deserów i ciast. Ma dość miękką konsystencję po zgęstnieniu, dzięki czemu łatwo się ją kroi i nie pęka. Składniki Mleko 3 łyżki Cukier puder 2 czubate łyżki Kakao gorzkie 3 łyżki Masło 100g Wykonanie: Do garnka wlać mleko, podgrzać, dodać cukier i […] The post Polewa czekoladowa

Kulinarne Przeboje
Pavlova z bitą śmietaną i owocami 336

Beza Pavlova podawana jest z różnymi owocami, najczęściej ułożonymi na bitej śmietanie. Ja bardzo lubię pavlovą z truskawkami, i listkami mięty, ale akurat nie było truskawek w sklepie. Ten deser przygotowywałam już kilka razy, degustatorów nigdy wtedy nie brakowało, jak dla mnie jest za słodki i sycący. Beza Pavlova z bitą śmietaną i owocami, bardzo smakuje Piotrowi, zdarza się(...)dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Ubitą śmietanę przekładamy do wydrążonego środka bezy. Dekorujemy plasterkami kiwi, ćwiartkami winogron i jagodami. Zalecam schłodzić bezę przed podaniem około godziny w lodówce. Ten deser nie ma szans postać dłużej. Smacznego. The post Pavlova z bitą śmietaną i owocami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Frużelina truskawkowo-arbuzowa 219

zanurzonych w klarownym, lśniącym żelu. Od razu zdecydowałam, że przygotuję pyszną frużelinę. Cukier biały zastąpiłam bursztynowym cukrem kandyzowanym, który nadał konfiturze delikatnego karmelowego smaku. Frużelina to super dodatek do deserów, gofrów, lodów, bitej śmietany, pierogów, czy też naleśników. Idealna w smaku i konsystencji. Frużelina truskawkowo-arbuzowa z kandyzowanym cukrem, składniki na 8 słoiczków 200 ml: Składniki: 1 kg arbuza(...)odwracamy słoiczki do góry dnem aż przestygną. Jeśli ktoś ma obawy co do trwałości frużeliny, można słoiczki spasteryzować. Smacznego, ta frużelina truskawkowo-arbuzowa to świetny dodatek do gofrów, kanapek, deserów, słodkich obiadów typu naleśniki. The post Frużelina truskawkowo-arbuzowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sorbet z melona 203

Sorbet owocowy, to jest w lecie najlepszy deser! Prawie wszyscy lubią takie lekkie orzeźwienie latem . A sorbet to tylko zamrożone owoce, cukier i woda. Zamiast wody może być wino. Najprostszy letni deser, który idealnie sprawdza się w gorące dni. Sorbet owocowy doskonale orzeźwia. Sorbet jest mniej kaloryczny niż tradycyjne lody, jest zdrowy i do tego pyszny. Ostatnio zapanowała moda

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mini bezy 222

osoby, które do tego produktu podchodzą jak do jeża twierdząc, że bezy im nie wychodzą. Beza Pavlova , czy rolada bezowa też często u nas gości, to bardzo dekoracyjne desery. Moje bezy są zawsze kruche, delikatne, bardzo smaczne i słodkie. Specjalnie po przygotowaniu faworkowego mixu zostawiłam w lodówce białka jaja kurzego z myślą o mini bezach. Te mini bezy bardzo polecam(...)gdyż są świetnym dodatkiem do deserów, wystarczy je pokruszyć palcami i dodać np. do bitej śmietany jak tutaj . Natomiast Piotrek lubi bezy chrupać bez niczego. Składniki na bezy (60 sztuk): 3 białka szczypta soli 150 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli mikserem na najwyższych obrotach. Dla pewności polecam sprawdzić ich sztywność odwracając pojemnik

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dietetyczne smoothie arbuzowo- porzeczkowe! 235

Dietetyczne orzeźwienie, słodko- kwaśne, gaszące pragnienie, jednym słowem - IDEAŁ ;-) SKŁADNIKI: - 1/4 średniego arbuza schłodzonego w lodówce - koszyczek porzeczek czerwonych - 4 słodziki - 5 kostek lodu opcjonalnie - świeże

SMYKWKUCHNI
Crème brûlée 154

Dziś niedziela, ostatni dzień weekendu. Myślę więc, że w tej sytuacji można pozwolić sobie bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia na odrobinę przyjemności i przyrządzić iście niebiański deser. Mowa o crème brûlée.  Pierwszy raz miałam okazje skosztować tego rarytasu parę lat temu, już tu w Holandii. Przygotowała go dla mnie wtedy Jola. Od pierwszego kęsu zakochałam się w tym kremie(...)tego stopnia, że gdy tylko byłam w restauracji, jako deser zamawiałam właśnie  crème brûlée, o ile znajdował się w menu.   Przygotowanie nie jest wcale trudne, i nie wymaga jakiś wielkich umiejętności kulinarnych, trzeba jedynie postępować zgodnie z przepisem. A więc.... Potrzebujemy: - 1 laskę wanilii - 400 ml śmietany 36% - 80 g cukru (plus dodatkowo odrobina

W mojej holenderskiej kuchni
Moelleux au chocolat 1711

Moelleux au chocolat, również znany pod wdzięczną nazwą "czekoladowa lawa", to deser, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom czekolady. Ciasteczko z ciepłym, płynnym, czekoladowym środkiem, jedynie z pozoru wydaje się być trudne w przygotowaniu. W rzeczywistości nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych by je upiec.  Deser ten, z pewnością wywoła uśmiech na twarzy osoby dla której go przygotujemy

W mojej holenderskiej kuchni
Mleczna galaretka 331

Kuchnia waniliowa  pewnego dnia skradła moje serce :) A jeszcze bardziej zapunktowała jak wstawiła przepis na pyszną galaretkę! Jak tylko zobaczyłam jej piękne zdjęcia, od razu wiedziałam że ten deser będzie gościł u mnie często Galaretki pochłaniamy w ilościach niezliczonych, więc w tej kwestii trafiła w dziesiątkę! Moje zdjęcia nie są takie cudne jak  Kuchnia waniliowa  ale deser

Olikowa kuchnia
DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI- SZYBKI 311

tylko zagotować owoce dać cukier oraz żelfix i gotowe. W smaku nie różni się niczym od dżemu robionego własnoręcznie, a konsystencja jest bardzo gęsta niemal jak galaretka idealna do deserów.  1 kg czarnej porzeczki 1 kg cukru (więcej lub mniej według gustu) 1 żelfix Przygotowane owoce wsypujemy do garnka, dodajemy, cukier oraz żelfix, od momentu zagotowania gotujemy jeszcze(...)minut. Przelewamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Słoiczki przewracamy do góry dnem na 5 minut po tym czasie odstawiamy w aby wystygły i gotowe.  Deser bita śmietana z dżemem porzeczkowym  rrarossa@gmail.com

RAROSSA

Proponowane wyszukiwania