święta kupiłam paczkę ryżu preparowanego z zamiarem zrobienia szyszek, jednak nic z tego nie wyszło. I super! Bo niedawno wpadł mi w ręce przepis pana Pawła Małeckiego na deser właśnie z ryżem preparowanym, który od razu wypróbowałam. Wyszedł nieziemsko pyszny. Uzależniający wręcz. Z podanych składników wyszło mi aż 10 porcji, więc było czym obdzielać;) Jeśli jednak myślicie, że cokolwiek zostało
Smaki Na TalerzuDeser na raz do łapki, a daje tyle słodyczy, że każdy łasuch będzie zadowolony. Kruche ciasto z domowym kajmakiem tworzy bardzo dobrany duet, a przełamuje go lekko kwaśna gruszka, więc na dobry początek dnia poleca się do małej czarnej!. Ciasto kruche: - 20 dag mąki pszennej - 10 dag masła - 2 łyżki cukru pudru - 2 łyżki zimnej wody - 1 żółtko - szczypta
Apetyczna babeczkaKutia to tradycyjna potrawa przygotowywana z maku, pszenicy, orzechów i bakalii, jest bardzo słodka od miodu, a podawana jest, w niektórych regionach Polski podczas Wigilijnej wieczerzy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRacuchy to smak mojego dzieciństwa. Myślę, ż e każdy z nas jako dziecko chętnie zjadał racuszki i ciągle powraca do tego smaku. To wspaniały deser na gorąco. Moja mama zawsze robiła tradycyjnie, czyli racuszki z jabłkami. Ja próbuje nieco innych połączeń, które okazuje się ze są równie smaczne. Mam nadzieje
kulinarne odsłony patiKochani dziś na ten Nowy Rok 2017 życzę Wam i sobie spełnienia marzeń wszelakich a na deser proponuję pyszną i niezawodną Pavlovą. Tort bezowy z lemon curd czyli kremem cytrynowym i wytrawną śmietanką, to znakomite połączenie, polecam. Pod linkiem znajdziecie jak zrobić krem lemon curd . Cytrynowa Pavlova z lemon curd i migdałami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWszyscy ci, którzy chcieliby się nauczyć podstawowej sztuki cukiernictwa, jak i ci, którzy chcieliby poszerzyć swoją wiedzę i doświadczenie, znajdą tu coś dla siebie. Kompleksowy kurs
COOKMAGAZINEłyżki formujemy ciastka w kształcie okręgu. Ozdabiamy migdałami blanszowanymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30-40 minut. Studzimy na kratce. Ciasteczka jaglano-migdałowe podajmy jako deser. Polecam także post z innymi sylwestrowymi przysmakami - Sylwestrowe menu - 8 smacznych przekąsek na imprezę
My Chcemy JeśćPrzepyszny deser z mnóstwem bakalii, owoców, kokosu i śmietany z lekko alkoholową nutą. Bardzo popularny na Śląsku, w moich okolicach też :) Zazwyczaj robiony na jakąś większą okazję typu wesele czy komunia. Smak nie do opisania, rozpływa się w ustach. Znacie? Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl
Domowa cukiernia Ewybardzo fajny mimo, że robiony z mrożonych malin. Na pewno wrócę do tego przepisu i spróbuję przygotować go w wakacje z owoców sezonowych. Dla kogo: dla fanów owocowych deserów dla kochających budynie dla lubiących przygotować coś słodkiego bez zbędnych dodatków "E" Składniki: 500ml mleka pół łyżeczki ekstraktu waniliowego łyżka masła 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej szklanka- półtorej
Mania WypiekaniaSernik na Boże Narodzenie ... bo na Święta nie powinno zabraknąć ciacha na stole :) Ten świąteczny deser jest troszkę pracochłonny, dlatego proponuję przygotować go dzień wcześniej. Składniki na blaszkę ok. 36 x 23: spód ciasta: 20 dużych herbatników 1 biała czekolada (90g) 5 łyżek mleka margaryna do posmarowania foremki 1 warstwa: 2 łyżki żelatyny 6 łyżek zimnej wody 1 szklanka mleka
Alutka-Gotujezastanawiam się jak wkomponować je w jakieś fajne ciasto. Trufle daktylowo-migdałowe polecam jako drobny upominek, który możesz dołączyć do prezentów dla najbliższych. Sprawdzą się także jako niebanalny zdrowy deser na powoli zbliżającego się Sylwestra. Marokańskie trufle daktylowe - Przepis Składniki / na ok. 40 sztuk: 200 g suszonych daktyli 200 g mielonych migdałów + 4 łyżki do obtoczenia* 1 łyżeczka cynamonu skórka
Chilli Czosnek i Oliwaalkoholem i ma bardzo bogaty, aromatyczny smak. Kiedy wiele starych przepisów wyszło z mody, albo jest zbyt niepraktyczne, żeby jeść je na co dzień, to doskonały szybki i prosty deser oraz kryzysowe danie na okoliczność wizyty niezapowiedzianych gości. Składniki na każdą osobę: duże jabłko do pieczenia pół łyżeczki cukru łyżka żubrówki (może być też anyżówka
Ugotowane pozamiataneZaczęłam, więc robić go sama w domu i powiem Wam, że jest sto razy lepszy!!! Można go jeść na ciepło lub na zimno. Jest idealny jako pożywne śniadanie lub deser. Testuję różne wersje oraz smaki i podzielę się z Wami tym najlepszym...z cynamonem i prażonymi jabłkami na miodzie, a do tego kawałki orzechów włoskich i płatki migdałowe. Niebo
Kuchnia MagdaLenylubię przygotowywać świąteczne wypieki/desery? Każdy wyczekuje tych magicznych dni jakimi są Święta Bożego Narodzenia. Czas gdzie wszystko jest magiczne, weselsze, spokojniejsze, przepełnione miłością. O tej szczególnej porze to i desery muszą być wyjątkowe. Uwielbiam zaskakiwać najbliższych i tak będzie tym razem. To bombka, w której przygotowanie włożyłam całe serce. Co prawda nie obyło się bez sprzątania kuchni, gdzie pękł
VioletoweKucharzenieChodził za mną jakiś deser. Najlepiej szybki, zdrowy i bez pieczenia. Znalazłam bardzo fajny przepis na blogu, którego obserwuję i trochę go zmodyfikowałam. Kuleczki wyszły pyszne :) Do zrobienia kuleczek potrzebujemy: 1 miarkę orzechów (u mnie włoskie, pekan, brazylijskie i migdały) 2 miarki wiórków kokosowych 1 miarkę masła orzechowego syrop klonowy ok. 8 daktyli nasiona (u mnie chia i sezam niełuskany
Mama z Motylem