Frużelina wiśniowa to gęsta, słodko-kwaśna polewa. Jest wprost idealna do kawałków sernika, do tortów, a przede wszystkim lodów i deserów. Jeśli macie w domu wiśnie (świeże lub mrożone) warto ją przyrządzić od razu – robi się ją błyskawicznie, a co najważniejsze – bez problemu można przelać ją do słoiczków i po pasteryzacji przechowywać bardzo długi czas. A w sezonie
Poezja smakuDeser na zimno, aksamitnie malinowy, bez pieczenia, zniewalający smakiem i wyglądem, otulony biszkoptami nasączonymi likierem truskawkowm, a więc tylko dla dorosłych, prosty i szybki do przygotowania , idealny na lato! Składniki: Na 4 porcje: 120 g podłużnych biszkoptów Likier truskawkowy do skropienia biszkoptów Krem malinowy: 1 szklanka słodkiej śmietanki 30% 25 dag serka mascarpone 15 dag świeżych malin 1 łyżka
Wanilia i Kardamonwidokiem na las, cudowny, zielony, tajemniczy i relaksujący! Nie wyobrażam sobie dnia bez koktajlu, tak mi smakują! Zachęcam do wspólnego miksowania przez cały rok, a zwłaszcza latem, to najlepszy deser na świecie! Koktajl brzoskwiniowo - bananowy z arbuzem Składniki: 1 banan 1 słodka i soczysta brzoskwinia około 1/2 szklanki wody 2 łyżki arbuza bez pestek Przygotowanie: Banana obieramy ze skóry, dzielimy
Moja smaczna kuchniapojawia się cała lista alergenów. Nikt w mojej rodzinie nie zmaga się z alergią pokarmową. W moim otoczeniu są jednak osoby, które nie powinny spożywać glutenu. Bywało, że przygotowywałam desery z myślą o nich. Starałam się, aby były nie tylko zdrowe, ale również smaczne. Jedno przecież nie musi wykluczać drugiego :) Chciałabym, abyśmy podążyli w tym tygodniu drogą, na początku której
zadanie-gotowaniepojemniczka na lód i zamroź) - 50 ml zimnego mleka 3,2% tłuszczu - syrop do kawy o smaku tiramisu (do kupienia w kawiarniach bądź w Tkmaxx) - gęsty sos czekoladowy do deserów Do wysokiego naczynia wrzuć kostki zamrożonego mleka, kawy, wlej mleko i syrop (bądź cukier). Całość zmiksuj blenderem na funkcji turbo. Wysoką szklankę umieść w dłoni i od spodu szklanki
SMYKWKUCHNIKlasyk z dzieciństwa. Słodki deser składający się z żółtek utartych z cukrem, na gęstą i puszystą masę. Podobny, za to z procentami, przygotowują Włosi. Do masy z żółtek z cukrem dodają jeszcze słodki likier. Nie próbowałam, ale widziałam w magazynach kulinarnych, że gorące espresso podaje się z polanym po wierzchu żółtkiem utartym z cukrem. Kogel mogel najsmaczniejszy dla mnie
Moja smaczna kuchniamnie nie pokryła całej galaretki, ponieważ było za gorąco i śmietana nie chciała się ubić :( ale nawet jeśli śmietana się wam nie ubije, to nic, deser i tak będzie pyszny) . Formę przykryć folią spożywczą i umieścić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w lodówce. Ciasto łatwo wyjmiemy z tortownicy, jeśli ogrzejemy przez chwilę
Malinowo w kuchniAromatyczne gruszki w syropie z dodatkiem pomarańczy, syropu klonowego, wanilii i cynamonu to moja propozycja zdrowego i mało kalorycznego deseru. Ja je uwielbiam, myślę, że Wy również je polubicie! Przygotowanie 15 minut Pieczenie 35 minut Dla 4 osób 4 duże dojrzałe gruszki podobnej wielkości 2 soczyste pomarańcze Sok z cytryny 3 łyżki syropu klonowego (lub miodu) 1 łyżka ekstraktu
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaupiekłam pyszne ciasto. Smak jest rewelacyjny, kwaskowaty od jagód i słodki od bezy a ciasto znika w błyskawicznym tempie. Można popróbować innych owoców w cieście, będzie ciekawie. Zapraszam na deser. Placek jagodowy z kawową pianką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKolorowe owoce królują na straganach. Moimi faworytami są jagody, czerwone i czarne porzeczki, bogactwo witamin. Idealne do letnich deserów bez pieczenia, bez mrożenia. Idealne do przygotowania koktajlu. Tak, to już 51. koktajl na moim blogu. Jest w czym wybierać! Jeśli koktajl jagodowy to najlepiej smakuje na maślance. Zapraszam to letniego miksowania, korzystaj, bo teraz jest najlepszy czas na owocowe
Moja smaczna kuchniaBardzo prosty i smaczny deser na bazie jogurtu z płatkami owsianymi oraz melonem i nektarynkami. Często przyrządzam go w gorące dni, doskonale orzeźwiają. Składniki: 400 ml. jogurtu naturalnego 8 łyżek płatków owsianych górskich Młyny Stoisław 4 nektarynki 4 szklanki lub pucharki Listki mięty Sposób przygotowania: Melona i nektarynki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Do każdej szklanki lub pucharka wsypujemy
Bajeczna Kuchniabiałkową i delikatnie połączyć. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-45 minut. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Lemon curd : Sam w sobie może stanowić deser. A wariant smakowy zależy od użytych owoców. Najczęściej spotyka się właśnie wersję cytrynową. Zatem cytryny dokładnie szorujemy, w ciepłej wodzie. Następnie je parzymy (zalewamy wrzątkiem na ok. minutę), by mieć
Karczma HonoriettyLubię, kiedy desery łączą w sobie pyszny smak oraz pożywne i prozdrowotne właściwości i takie właśnie jest to ciasto. Fajnie jest dorzucić do masy odrobinę mielonych orzechów, w tym przypadku orzechów włoskich, których delikatny wytrawny cierpki smak doskonale przełamuje słodycz marchewki. Ciasto jest wilgotne, nie za suche, dlatego z kremu można spokojnie zrezygnować, jednak ja go uwielbiam, ponieważ doskonale tutaj
Roślinna - blog wegańskiolecam Wam przepis na mini naleśniki czekoladowe z twarogiem i sosem waniliowo-truskawkowym pychota! Jest to fajna propozycja na obiad dla naszych pociech. Są i dealne na deser - mega czekoladowe, pyszne! Czytaj więcej
Ana Mari's worldolecam Wam przepis na mini naleśniki czekoladowe z twarogiem i sosem waniliowo-truskawkowym pychota! Jest to fajna propozycja na obiad dla naszych pociech. Są i dealne na deser - mega czekoladowe, pyszne! Czytaj więcej
Ana Mari's world