Lody stracciatella (Gelato alla stracciatella) 196Zapraszam Was na lody stracciatella, najpopularniejszy włoski deser lodowy, który powstał w Bergamo w 1961 roku. Wynalazcą lodów był Enrico Panattoni, cukiernik, pasjonat gotowania i słodyczy, który chciał stworzyć lody uwielbiane i doceniane przez Włochów, wyróżniające sie od innych smakiem i konsystencj ą . Po wielu eksperymentach udało(...)stworzyć lody jedyne w swoim rodzaju. Do śmietanowej bazy dodał rozpuszczon ą czekoladę , która pod wpływem zimna zamieniła si ę w nieregularne, chrupiące kawałki. St ą d nazwa lodów "stracciatella", która pochodzi od włoskiego słowa "stracciare", co oznacza "rozrywać, drzeć na kawałki". Oryginalna receptura lodów stracciatella przewiduje użycie
La grande e la piccola cuoca
Puszysty sernik na zimno 237zimno. Przepyszny. Jeśli znacie popularny w sieci Śnieżny Puch - to właśnie ten przepis :), z tym, że u mnie z dodatkiem truskawek i galaretki. Aby uzyskać śnieżnobiałą masę serową ( nazwa jednak do czegoś zobowiązuje ;) ) użyłam galaretki krystalicznej, taką też przykryłam truskawki na wierzchu. Ale może to być też galaretka cytrynowa lub truskawkowa, zarówno do masy serowej jak i na wierzch deseru
Opowieści z piekarnika
Charlotte rabarbarowo- śmietankowa 231deser z pewnością niejednego zachwyci wyglądem ale także namaluje rubinowo-rabarbarowe rumieńce radości i rozkoszy na policzkach podczas jedzenia. Krójcie rabarbar i rozpłyńcie się w wiosennej słodkości :) Charlotte rabarbarowo- śmietankowa na małą tortownicę (17cm średnicy) Potrzebujesz: 1 opakowanie biszkoptów lady fingers (160g) Mus rabarbarowy: 400g obranego rabarbaru 2,5 łyżki cukru odrobina wody (opcjonalnie) 1,5 łyżeczki żelatyny + zimna woda
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Placki z twarogu i brokułów 178Delikatne placki, świetnie sprawdzają się jako przekąska lub lekki obiad. Przygotowanie: 20 minut Koszt: Tanie Dzisiaj odstąpimy trochę od słodkości,które Wam ostatnio serwowałam. Pojawi
Zdrowie i pysznie na talerzu
Muffiny wytrawne 169Pyszne muffinki z pieczywa, cukinii i żółtego sera. Pyszna opcja na wykorzystanie pozostałego z dnia poprzedniego chleba lub bułek. Muffinki wytrawne są idealną przekąską lub sposobem
PysiaGotuje.pl
Sałatka makaronowa z pesto, pomidorami i papryką zamknięte w słoiku. 210Idealne danie do zabrania ze sobą dosłownie wszędzie. Tą przepyszną sałatkę będziecie chcieli jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Można ją przechowywać do 3 dni w lodówce. Smak jest obłędny. Gotowane spotyka się z surowym. Można ją jeść warstwami lub wysunąć delikatnie na talerz , wymieszać i gotowe! Niezależnie od sposobu spożycia i tak będzie idealnie pyszna! Przepis znalazłam(...)książce WIELKA KSIĘGA DAŃ W SŁOIKU Znajdują się w niej proste przepisy na zdrowe i smaczne lunche, sałatki i desery, które zamkniesz w słoiku i zabierzesz do pracy, szkoły czy na wakacje! Jeszcze kilka lat temu słoiki były zarezerwowane wyłącznie do konserwowania i przechowywania żywności. Dziś moda na dania w słoiku zaczęła obejmować cały świat. Co jest przyczyną takiego
Z Kuchni Do Kuchni
Truskawkowy sernik na zimno 304Delikatny, wspaniale kremowy, orzeźwiający serniczek bez pieczenia. Składający się z dwóch warstw masy serowej i musu truskawkowego. Możecie wykonać go z waniliowych serków homogenizowanych, jak ja
Opowieści z piekarnika
Brownie 217Opis Brownie: Brownie to mocno czekoladowe ciasto, które jest typowe dla kuchni amerykańskiej. Ciasto to ma formę ciasta płaskiego. Najczęściej w restauracjach podawane jest na ciepło
CookMag
„Kobiety sukcesu zaczynają dzień od smoothie! 5 przepisów na wyśmienity początek dnia” 231dnia! Ps.Może przyniosą mi szczęście w kolejnym losowaniu, kto wie?! :D A jakie smoothie jest Waszym ulubionym? PRZEPISY: ZIELONY: Szpinak + Jarmuż + Masło orzechowe + Mały banan + Sok z cytryny + Zimna, gazowana woda ŻÓŁTY: Mango + Banan + Mleko kokosowe + Sok z cytryny CZERWONY: Truskawki + Jabłko + Woda kokosowa + Miód wielokwiatowy POMARAŃCZOWY: Marchew + Pomarańcza + miód + Sok z cytryny + Woda + Kardamon + Imbir NIEBIESKI / FIOLETOWY: Borówki(...)migdałowe + Śliwki + Miód Ps. à propos tych milionów, które podobno mam wygrać w Lotto :) Czytałam ostatnio fajny artykuł pt. „Menu na miarę milionera” Wiecie, że istnieje czekoladowy deser o wartości 20 tysięcy euro?! Jest stworzony przez cukierników z restauracji Serendipity 3 i dom jubilerski Euphoria. Aż 28 różnych odmian kakao wykorzystano do jego zrobienia. Do tego jadalne złoto
Ostra na Słodko
Wiosenne porządki i gotowane perły. Risotto. 241letnie smaki ogrzewam się ich wspomnieniami. A jak to jest u Was? Porządki już zrobione czy nadal chowacie jeszcze kawałki lata? W takie dni, jak dziś, gdy pada, jest zimno, szaro i ponuro, potrzebuję ocieplacza. Ciepła herbata, miękki sweter i koniecznie coś rozgrzewającego na obiad. Dziś wybieram cudownie kremowe risotto. Sięgam po pudełko z zamrożonym pure dyniowym, dzięki któremu moje(...)będzie nie tylko smaczne, ale i nabierze ciepłego, energetyzującego koloru. Ten kolor, smak i ciepło potrawy czynią cuda! Słońce wychodzi nieśmiało zza chmur, a ja nabieram ochoty na deser - może letnie owoce pod chrupiącą kołderką crumble? Kto wie... Teraz jednak pora na risotto i kilka zasad, które decydują o jego właściwym przygotowaniu. Oczywiście kluczowym składnikiem jest ryż, jednak wyłącznie
KUCHARNIA
Pianka malinowa 370Pianka malinowa to ciasto, które zauroczy każdego, kto lubi maliny. Pianka nie wymaga pieczenia, więc idealnie wpasowuje się w upalną pogodę, która nas ostatnio nawiedziła. Jest
Smakołyki Bereniki
Sos malinowy czyli frużelina z mrożonych malin 321temperaturach traci swoje właściwości. Ale pewnie i na to można by znaleźć jakiś sposób. No chyba, że już znaleźliście to dajcie znać Nadaje się znakomicie do ciast i wszelakich deserów, chociaż wpasowałaby się też świetnie do śniadania, jako uzupełnienie owsianki. W zależności od użytych owoców, będzie mniej lub bardziej gęsta, ponieważ każdy owoc zawiera inną ilość pektyny. Zbyt gęstą(...)słodkie są owoce) – 1 łyżka soku z cytryny – 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1,5 łyżki letniej wody Mąkę rozpuszczamy w wodzie. Żelatynę zalewamy zimna wodą, żeby napęczniała. Maliny wrzucamy do garnka wraz z cukrem. Podgrzewamy, aż całkowicie się rozmrożą, puszczą sok a cukier się rozpuści. W przypadku innych owoców, można zostawić całe kawałki owoców
Relaxtime
Deser i lemoniada z rabarbaru 222jest świetny. Posiekałam drobno białe części, resztę dodałam do rabarbaru w całości a po ugotowaniu rabarbaru, usunęłam. Bardzo polecam. Inspiracją był przepis wypatrzony na stronie BBC. składniki deser 600 - 700g rabarbaru 2 łodygi do trawy cytrynowej bardzo drobno posiekane (biała część) 100 ml wody 60 g ksylitolu lub cukru - do smaku 100 ml śmietany(...)ksylitol do smaku suszone owoce lub trochę startej czekolady do przybrania - opcjonalnie lemoniada z rabarbaru : sok odciśnięty z rabarbaru sok z 1 cytryny ok 200 ml półsłodkiego wina lub zimna woda przygotowanie Rabarbar umyć przyciąć końcówki, nie obierać. Pokroić w kawałki o długości około 3 cm. Umieścić w głębokiej patelni, dodać cukier lub ksylitol i posiekaną trawą cytrynową
Stare Gary
Brzoskwiniowiec jogurtowo-serkowy z galaretką. Ciasto na zimno. 297Witam niedzielnie :) Pogoda za oknem nas nie rozpieszcza, ciągle ciemno, mokro i wietrznie, ja na przekór temu postanowiłam rozświetlić choć trochę nastrój sobie i bliskim przygotowując
Kuchnia z widokiem na ogród
Turyńskie ciasto ze śliwkami 138Czas Przygotowania : 1 h Czas Pieczenia : 1 h Gotowe w : 2 h Wielkość blaszki : 33cm X 22cm Przeglądając strony internetowe natknełam się na ciasto które
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy