Creme brulee to jeden z tych deserów, który pomimo dużej słodyczy możemy jest non stop Zaproponowana przez Bartka wersja jest o smaku jaśminu więc coś innego niż standardzik Składniki: - 5 żółtek - 1 łyżka herbaty jaśminowej - 350 ml śmietanki 36% - 60 g cukru - 100 ml wody Składniki na 5 porcji. Herbatę zaparzamy w 100 ml wody. Śmietankę gotujemy. Do żółtek dodajemy(...)chwilę ubijamy. Do ubitych żółtek wlewamy śmietankę, chwilę mieszamy i przelewamy do kokilek. Krem wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 100 stopni i pieczemy ok. 45-60 minut aż krem się zetnie (opcja bez kąpieli wodnej). Po schłodzeniu kremu posypujemy go cukrem i opalamy. Smacznego
Kuchenne WariacjeBrownie to szybkie i mało wymagające ciasto. Tak mało wymagające, że nie potrzebujecie do jego zrobienia nawet miksera – wszystko można zrobić jedną łyżką. Chrupiące z zewnątrz
Karo in the KitchenCzyli coś pysznego na świąteczny stół dla każdego roślinożercy, i nie tylko. Ciacho jest bez glutenu, bez nabiału i bez jajek, pyszne i
Roślinna - blog wegańskiKluski na parze to mój ulubiony przysmak z dzieciństwa. Przygotowałam je w wersji świątecznej z masą makową z dodatkiem żurawiny i pieczonych kasztanów. Całość dopełnia bita śmietana z makiem. Smakują wybornie. Składniki ciasto 2 szkl mąki 3 żółtka 20 g drożdży 2 łyżki cukru 1 szkl mleka szczypta soli 1 łyżka zmielonych migdałów lub ekstrakt 2 łyżki rozpuszczonego masła masa(...)suszonej żurawiny 1 łyżka rodzynek 2-3 łyżki płynnego miodu ekstrakt migdałowy ok. 750 ml mleka krem makowy 250 g śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki masy makowej bez dodatków 1. Mleko podgrzewamy z cukrem, rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy tyle mąki, aby zaczyn miał gęstość śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce. 2. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy żółtka, sól
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyW Święta piekarnik chodzi non-stop. Też tak macie? Nic straconego. Gdy pieką się pasztety i mięsa, możemy w tym samym czasie przygotować pyszne ciasto. Kostka
Poezja smakuRabarbarowy sezon w pełni, więc trzeba korzystać :-) Dziś prezentuję przepis na moją ulubioną, majową, słodką tartę, czyli tartę z rabarbarem pod bezą z
Rozpustne gotowanieŚwietny prosty przepis na pyszne mięciutkie i wilgotne muffinki z rabarbarem, bez użycia miksera, potrzebne są tylko składniki i dwie miski, powstają w mig a
Wanilia i KardamonPrzepyszna i bardzo prosta do przygotowania świąteczna baba z dodatkiem kakao i likieru adwokat, dzięki któremu uzyskuje wiosenny żółciutki kolor, wypiek bez którego nie mogą
Wanilia i KardamonWitajcie :). Kolejna propozycja na pyszne, szybkie i łatwe ciasto to poduszkowiec. Mocny kakaowy smak w połączeniu z serem twarogowym sprawiają, że każdy kęs rozpływa się w
Gotuj z MąkąPrzepyszny w smaku, kremowy i o ciekawym wyglądzie sernik, który smakuje jak... sernik z czekoladą :) uwielbiam go! Mama piecze go od lat (wiem, że przepis
Kolorowy PrzepisownikZa typowym piernikiem bez nadzienia średnio przepadam, ale znalazłam przepis na tradycyjny piernik z Yorkshire, który różni się od tego nam znanego tym, że jest
greenscarfW tym roku podczas przygotowania świątecznych wypieków dałam upust kulinarnej fantazji i upiekłam dla Was sernik, imbirowy na kruchym spodzie o smaku piernika. Sos czekoladowo-pomarańczowy
Wanilia i KardamonDo upieczenia tych babeczek zainspirowała mnie koleżanka z pracy. Na początku podeszłam do tego pomysłu z rezerwą. Nie byłam pewna, czy nam posmakują. Sądziłam, że fasolowy
zadanie-gotowanieTort zrobiłam z potrzeby sytuacji a dokładnie na urodziny jednego z moich dzieci. Sam przepis pochodzi z mojego starego, pożółkłego zeszytu. Dodałam do niego jeden element
Smaki EwySernik z jogurtów greckich jest wyjątkowo puszysty, niczym ptasie mleczko :) Jest pyszny i z pewnością zrobi wrażenie na wielu z Was :) Gorąco polecam ;) Składniki na masę
The Sweet Damsel