dobre, gospodarze zaserwowali nam obiad w formie bufetu, a w nim pieczone ziemniaki i różne dodatki: boczek, masło, śmietana, ser oraz warzywa - brokuły, fasola i sałatka. Na stole obok potraw obiadowych stały miski z chipsami, orzeszkami i innymi przekąskami, które Amerykanie nakładają na talerz razem z obiadem. Na deser dostaliśmy tutejszy przysmak - root beer, czyli napój o smaku piwa korzennego(...)lodami waniliowymi. Smak bardzo specyficzny i zaskakująco dobry. A nam sam koniec muszę się przyznać, że w trakcie mojego pobytu w USA nie obyło się bez fast foodów. Co więcej, jem je zdecydowanie za często! I chyba moja największa słabość - LODY!!! Obiecuję, że w następnym wpisie wrzucę jakiś przepis, za 2 dni mam wolne i zamierzam spędzić dużo czasu
Zgrabne GotowanieJ akoś ostatnio serniki królują u mnie w kuchni, jeśli chodzi o jakiekolwiek ciasta. Po niebiańskim serniku z borówką amerykańską przyszedł czas na sernik równie bogaty
vaniliowoczekoladowaTort kokosowo-czekoladowy z wiśniami to bezmleczna wersja tortu szwarcwaldzkiego. Tort jest pyszny i wyjątkowy. Do jego ozdobienia można wykorzystać wiórki kokosowe, startą czekoladę kokosową albo
Dieta bez mlekaPlacek z tapioki z karmelizowanym bananem. Pyszny, szybki i naprawdę prosty w przygotowaniu. Nawodniona tapioka KOALA , to moje ostatnie odkrycie. Tapioka jest produktem bezglutenowym, hipoalergicznym, 100
Słodkie okruszkiciastka. Układamy je w równych odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce do pieczenia. Pieczemy od 12-15 minut w 200°C (bez termoobiegu), do zarumienienia się brzegów. Gotowe pieguski wyjmujemy z piekarnika i od razu przekładamy na kratkę do studzenia. Jeśli jej nie mamy(...)Ciasteczka Pieguski idealnie nadają się do dekoracji tortu Ciasteczkowy Potwór. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 200ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości ciastek. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami
Słodki PomysłRabarbar, jedni lubią inni nienawidzą. Ja należę jak pewnie wiecie do grupy rabarbarbalove, a jak z Wami? lubicie? To ciasto jest cudne w smaku, lekko słodkie
Moje Małe CzarowanieCześć! Sezon rabarbarowy ma do siebie ciasto rabarbarowe ;) Takie też popełniłam ostatnio. Kwaśny smak rabarbaru przełamałam słodyczą truskawki i bezy. Rodzinie smakowało
Pieprzyć z FantazjąSerniki wszelakie uwielbiamy a takiego sernika - tofurnika nigdy nie piekłam. Szkoda bo jest to mega ciasto i polecam każdemu. Kremowy środek i strzelające pod zębem pestki
Moje Małe CzarowanieSiemanko! Dzisiaj szarlotka po amerykańsku, czyli apple pie. Nie miałem okazji piec tego ciasta u boku żadnego Amerykanina, ale moje dotychczasowe wertowanie książek kucharskich i wycieczki
Kuba GotujeNo i wyszła zebra;) takie paski/prążki o jakie mi chodziło ;) pierwszy raz piekłam sernik w kąpieli wodnej ;] dziś połowę dnia spędziłam na uczelni, żeby
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćTo, że nie potrafię gotować wiecie wszyscy. Nie wszyscy natomiast wiedzą, że jeszcze bardziej nie potrafię piec. Ciasto droźdżowe zawsze będzie miało zakalec, a dwukolorowe marmurki
Kulinarne zapędy KokosaJak już kiedyś pisałam, uwielbiam buraki pod każdą postacią. Preferuję jednak buraki pieczone, ponieważ w przeciwieństwie do buraków gotowanych, zachowująone swój piękny kolor, bogactwo smaku i
kuchnia doskiDeser z dzieciństwa – domowy budyń z czekoladą i bananami. Czy mieliście w dzieciństwie swoje ulubione desery? Ja miałam. Jednym z nich był niewątpliwie pyszny waniliowy
Słodkie okruszkijest szansa wspomóc wzrost naszego drożdżowego wypieku. BEZA – KRÓLOWĄ DESERÓW! “Beza nie chce się ubić”, “beza nie schnie”, “beza nie odkleja się od papieru”, “beza jest za twarda” – to najczęstsze problemy przy robieniu tej obłędnej słodkości. Jak ich uniknąć? Ach, ta beza! Niektórzy mówią o niej, że to kapryśny deser. Coś w tym jest. Wymaga dokładnego przestrzegania dobrego(...)Piana na bezę powinna być sztywna i lśniąca jak dorodna chmura. Jeżeli przebijemy pianę, będzie ona przypominała niesforne pierze z poduchy, dlatego trzeba ją z wyczuciem ubijać. Z kolei, jeśli po upieczeniu beza nie chce nam się odkleić od papieru, to oznacza, że wymaga dłuższego suszenia w ciepłym piekarniku. Ach, ta beza! Niektórzy mówią, że to kapryśny deser
Raj dla Podniebienianiedzielny deser. Ciasto rozpływa się w ustach, jest przepyszne w smaku i przede wszystkim nie jest skomplikowane w przygotowaniu. Szarlotka z Budyniową Pianką - Składniki: N adzienie jabłkowe: ok. 1,5 kg jabłek (po obraniu i wydrążeniu) łyżeczka cynamonu cukier cukier puder do oprószenia Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła (zimnego) łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek(...)cukru pudru cukier waniliowy 5 żółtek Budyniowa pianka: 5 białek 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (po 40 g) 1/3 szklanki oleju Szarlotka z Budyniową Pianką - Sposób przygotowania: Nadzienie: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do wysokiego garnka i dusimy pod przykryciem często mieszając (czas trwania tej czynności zależy
Słodka Strona