barek. Lodówka z napojami, cztery małe stoliki, jeden większy, taka tam cepelia. Za ladą dwie panie mówiące ze wschodnim akcentem. Karta też nie zachwyca: ze trzy zupy, ze trzy desery, ze trzy kanapki i pierogi. Znaczy się pielmieni, rosyjskie pierogi. Na początek zamówiłem ukraińskie piwo. Od razu do piwa dostałem paluszki, a chwilę później dwa kawałki ciemnego chleba i grubo(...)Podane w fajnym kamionkowym naczyniu, z odrobiną kwaśnej śmietany i koperku. Spróbowałem i aż mi kapcie spadły! Ciasto idealnie zrobione, mięso doprawione w punkt. Wow! A na koniec jeszcze deser. Ja zamówiłem ciasto z bezą, posypane granatem (była też wersja z kiwi). Bałem się. Beza jest słodka, a to zdecydowanie nie mój smak. I co? Otóż wcale nie była słodka
Marder&Marder ManufactureZupa krem z białych szparagów to klasyczna i bardzo delikatna zupa, którą obowiązkowo przygotowuję w sezonie szparagowym. Z dodatkiem grzanek smażonych na maśle i odrobinie estragonu
Oryginalny smakPrzepyszny, lekki i prosty w przygotowaniu deser z świeżymi malinami. Deser pięknie się prezentuje, zachwyca smakiem i aromatem malin, najlepszych o tej porze roku. Serdecznie Zapraszam! PRZEPIS TUTAJ
SMYKWKUCHNIkogo: dla fanów kiwi dla szukających letniego orzeźwienia dla lubiących zdrowe, naturalne desery Składniki: 4 kiwi pół limonki 1 pomarańcza łyżka miodu garść liści mięty łyżka syropu miętowego (opcjonalnie) Wykonanie: Kiwi obrać, limonkę i pomarańczę sparzyć. Pomarańczę obrać i wrzucić do blendera. Wycisnąć sok z limonki (uwaga, by pestki nie wpadły do miski). Kiwi, pomarańczę, sok z limonki, łyżkę(...)miodu, listki mięty i syrop miętowy zmiksować za pomocą blendera. W razie braku syropu miętowego można dodać więcej listków mięty. Deser ozdobić listkiem mięty. Z podanych produktów można wykonać 2 porcje smoothie
Mania WypiekaniaNa blogu bardzo często, ostatnimi czasy, pojawiają się propozycje iście śniadaniowe. Nie, ale nie chodzi mi o zwykłe kanapki z serem i liściem
W kuchni Karmel-itkiGorący czas sesji nastał. Egzamin za egzaminem, zaliczenie gonią inne sprawy. A do wakacji jeszcze tak daleko. O
W kuchni Karmel-itkiCaprese , czyli nic innego, jak podróż do gorącej Italii w pogoni za świeżą mozzarellą i dojrzewającymi w pełnym słońcu Toskanii pomidorów. Taką
W kuchni Karmel-itkiPamiętam, jako dziecko zajadałam się truskawkami pod każdą postacią, zresztą nadal tak mam. To moje ukochane owoce sezonowe, tak samo jak maliny i
W kuchni Karmel-itkiyszna nalewka deserowa lub dodatek do deserów (lodów, kremów, ciast itp) oraz owoców. Niestety pyszna więc zimy nie przetrwała. Wpis będzie uzupełniany o nowe zdjęcia w trakcie procesu produkcji :). Prosta metoda przygotowania, przepis bardzo ciekawy. Jednego dnia robimy nalewkę a drugiego dnia z pozostałych owoców pyszne lody lub desery. Dziś nalewka, w następnym poście lody, które już możecie zobaczyć
SzczyptaSmaQkolejnej kulinarnej podróży „Palcem po mapie” zatrzymujemy się w Kongo. Kongo słynie z plantacji kawy więc u mnie zagościł deser kawowy. Składniki: - 2 serki homogenizowane - 2 jajka - 1/2 szklanki cukru - żelatyna - 300 ml gorącej wody - 1 opakowanie bitej śmietany + mleko - kawa rozpuszczalna - kakao W pierwszej kolejności rozpuszczamy łyżkę żelatyny w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i pozostawimy do wystudzenia. Teraz robimy
Kuchenne WariacjeDzisiaj na obiad pizza a jako że to włoskie danie to pomyślałem że i ja coś spróbuję z zakresu włoskich deserów. Ostatnio oglądałem program Cooking live gdzie Gordon Ramsay robił bardzo proste tiramisu i stwierdziłem że właśnie ten sposób wykorzystam Składniki: - 50g cukru pudru - 250g mascarpone - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - 200ml śmietany kremówki - kilka biszkoptów (takich języczków) - 150ml
Kuchenne Wariacjebyła druga taka sama konsystencja tylko aby mus uzupełniał panna cottę wiec ją sobie darowałem. Po zblendowaniu nałożyłem łyżką do pucharków i gotowe Przyznam iż nie sądziłem że ten deser jest tak prosty (bo smaczny to wiedziałem że jest ) więc każdy go może zrobić. Jedyny mankament to to że musi stężeć więc jeśli chcemy coś podać w pięć minut
Kuchenne WariacjeFlan karmelowy to jeden z najpopularniejszych deserów kuchni meksykańskiej. Flan to krem zrobiony z masy jajecznej, który po upieczeniu schładzamy. Nam smakiem przypomina krem brulee i pewnie dlatego nam tak bardzo przypadł nam do gustu Składniki na karmel: - 180 ml wody - 165 g cukru pudru Składniki na krem: - 3 jajka - 3 żółtka - 110 g cukru pudru - 250 ml mleka
Kuchenne WariacjeOstatnie zdanie przeczytane setny raz. Sterty notatek rozrzucone po całym pokoju szeleszczą, kiedy wiatr wpada przez jedno okno i ucieka drugim. Tak
W kuchni Karmel-itki