deser - 61894 przepisów (strona:728/4127)

Nakrycie pełne 145

zupy i nóż do przystawki/ek. Jeśli w planie znajduje się przystawka, którą spożywa się tylko widelcem, nóż do przystawki pomijamy. Nad górną częścią podtalerza układamy odpowiednie sztućce do deserów w kolejności: widelczyk (trzonkiem skierowanym w lewo), nożyk (trzonkiem skierowanym w prawo) oraz łyżeczkę (trzonkiem skierowaną w prawo). W lewym górnym rogu podtalerza kładziemy talerzyk na pieczywo. Po jego prawej stronie(...)wódka (do przystawek), szklanka do wody. Jest to ustawienie ogólne, które modyfikujemy zgodnie z planowanym pairingiem win i jedzenia. Kieliszki do alkoholi, które mają być podawane po obiedzie (do deseru lub po nim) podawane są w komplecie ze stosownymi daniami. Szkło, szczególnie to myte w zmywarce należy dodatkowo wypłukać i wypolerować. Sole i inne środki chemiczne mogą niestety osadzić się

Kate's Kitchen
Różowe jajka faszerowane botwinką i kozim serem 236

Jajka barwione koncentratem barszczu, faszerowane botwinką i kozim serem. Pyszne i wyjątkowo proste do przygotowania. Jajka mają delikatny smak buraków, który idealnie współgra z farszem. Różowe

Oryginalny smak
Mazurek kawowy 397

Kruche czekoladowe ciasto i krem kawowy na bazie masy krówkowej i serka mascarpone z dodatkiem kawy rozpuszczalnej. Muszę przyznać, że jestem zachwycona tym mazurkiem. Jeden z

Oryginalny smak
TWAROGOWA BABKA Z CYTRYNOWĄ NUTĄ 149

Babka wielkanocna z dodatkiem twarogu o orzeźwiający, cytrynowym smaku. Mocno wilgotna w środku i zdecydowanie cięższa od tradycyjnych, puszystych wypieków wielkanocnych. Ma piękny cytrynowy zapach, który

Kuchnia MagdaLeny
POLĘDWICA DŁUGODOJRZEWAJĄCA 218

Polędwica długodojrzewająca to surowa, suszona wędlina, przygotowana na wzór włoskiej szynki Prosciutto czy hiszpańskiej szynki Serrano. Rożnica w wykonaniu jest taka, że ta nasza domowa wędlina

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #31 - OLEJ Z PESTEK DYNI 153

kosmetyce wykazuje działanie regenerujące i nawilżające - korzystnie wpływ na stan skóry, a także wzmacnia włosy i paznokcie.  W kulinariach wykorzystuje się go wyłącznie na zimno, zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych -  jako dodatek do chleba, warzyw, sera białego, sałatek, surówek, sosów, past oraz do bezpośredniego spożycia. Olej z pestek dyni dobrze komponuje się także z deserami

Kuchnia MagdaLeny
Drożdżowe bułeczki z cynamonem 191

Drożdżowe bułeczki z cynamonem są mięciutkie, przepyszne i kryją w sobie mały sekret. Bułeczki są bez jajek. Moja babcia pewnie byłaby przerażona. Drożdżowe bez jajek? Pamiętacie

dolcevitainmykitchen
Babka z makiem i ajerkoniakiem 171

Sezon na wypieki wielkanocne został otwarty. Babeczki, bułeczki i sernik już gotowe. Oczywiście na stole wielknanocnym nie może zabraknąć babki. Dzisiaj babka z makiem i ajerkoniakiem

dolcevitainmykitchen
Drożdżowe wianuszki z jajkiem 192

Wielkanocne śniadanie nie może się obejść bez pysznego pieczywa. Zrobione samodzielnie smakuje najbardziej, więc warto poświęcić na to chwilkę i zauroczyć domowników swoimi wypiekami :) Pamiętajcie, że

Kuchnia w czekoladzie
Babka majonezowa 179

Babka, niczym rasowa kobieta lubi strzelić focha! Przekonałam się o tym nie raz, próbując ją zrobić na maśle. Żadna z prób nie była dla mnie satysfakcjonująca

Kuchnia w czekoladzie
Surówka z rzodkiewki 128

Surówka z rzodkiewki stanowi idealny dodatek do obiadu, doskonale komponuje się z daniami z delikatnego mięsa, jak kurczak czy indyk. Dodatkowo świetnie pasuje do dań z

PysiaGotuje.pl
Babka gotowana 335

Babka gotowana jest zdecydowanie moją faworytką, jeśli chodzi o tego typu słodkości. Babka gotowana z tego przepisu jest niesamowicie delikatna, krucha i wręcz rozpływa się w

PysiaGotuje.pl
Zupa koperkowa 189

Zupa koperkowa to pyszna i pożywna zupa, która charakteryzuje się delikatnym, koperkowo-śmietanowym smakiem. Zupa koperkowa doskonale smakuje zrobiona na bazie domowego rosołu, a pulpeciki i

PysiaGotuje.pl
Drożdżówki z budyniem 158

Drożdżówki z kremem budyniowym najlepsza przekąska do pracy i do szkoły Drożdżówki z budyniem pojawiają się u nas najczęściej późnym latem wraz z sezonowymi owocami. To

Cztery Fajery
CIASTO JAGÓDKA 182

Wraz z kończącym się sezonem na różnego typy przetwory przyszedł czas na dżem jagodowy. W spiżarni z słodkich przetworów uchował się już tylko on, nie mogłam

RAROSSA