Czym byłby maj bez rabarbaru… Niczym bułka bez masła, ciastko bez herbaty… Maj bez rabarbaru byłby smutny, tak po prostu. Dlatego dzisiaj propozycja z rabarbarem Niech
Słodki sentymentProsty i szybki wypiek, kiedy nie mamy za dużo czasu albo ochoty na szaleństwa w kuchni. Tym razem połączyłam rabarbar z ciastem kakaowym i zrobiłam do
Słodki sentymentBrzmi dobrze? Też tak myślę. Rabarbarowy sernik z migdałami i czekoladą powstał z potrzeby zjedzenia wszystkiego naraz A jak się dobrze pokombinuje, to „wszystko” razem
Słodki sentymentDzień Mamy nadchodzi wielkimi krokami. Przygotowałam na ten dzień pyszne, ozdobne ciasteczka. Serduszka są kruche, smakują i pachną wspaniale, a czekoladowa dekoracja sprawia, że są
Słodki sentymentCiasto kleks z Ziemi Chebskiej to specjalność Kraju Sudetów. To tutaj przeplata się kultura czeska z niemiecką. To tutaj połączone są losy ludności różnych nacji.
Słodki sentymentCzy można żyć w niepewności, niedopowiedzeniu i oczekiwaniu? Można! Czy można układać sobie rzeczywistość skrawkami informacji rzuconymi nam niczym ochłap? Czasami trzeba! Czy cierpliwość popłaca? Być
Słodki sentymentTrochę dziecięcego szaleństwa na 1 czerwca. Malinowe piaskownice to pyszne malinowe babeczki, a u góry „piaskownica” Kilka drobnych zabiegów i „niewinne”, zwykłe babeczki nabierają nowego wymiaru
Słodki sentymentTo pyszne ciastka na piwie z nadzieniem ze świeżych borówek. Szybkie, pyszne i niesamowicie pachnące. Polecam Wam borówkowe piwosze na piknik, ogródkowe przyjęcie albo słodką przekąskę
Słodki sentymentTo świetne czekoladowe ciasto ze swoim ciemnym kolorem, zimnem, nierówną teksturą przypomina mi Alaskę z powieści Kristin Hannah ”Wielka samotność”. Nieobliczalna, niedostępna i surowa, nie wybacza
Słodki sentymentDzień Taty już blisko, dlatego postanowiłam przygotować niespodziankę. W moim „ sentymentalnym zeszycie ” sprzed 30 lat znalazłam przepis na specjał z waflem – genialna nazwa! Jakbym miała do
Słodki sentymentTort wegański zawsze jest wyzwaniem, żeby miał smak, żeby się trzymał, żeby był po prostu „jakiś”. I chyba mi się udało, bo zebrał pochwały nie tylko
Słodki sentymentRewelacyjnie czekoladowe ciasto na zimno, bez pieczenia, sprawiające, że przymkniesz oczy, żeby zatrzymać smak Takie ciasto przygotowałam dla Was do książki „Ósme życie” – tak wiem, książka
Słodki sentymentWakacje już w pełni, więc pora na kolejną wyprawę „podróży z wypiekami”. Tym razem ruszamy do Belgii ( ojczyzny między innymi gofrów ). Nie sądzicie, że Belgię traktujemy
Słodki sentymentO tych orzechowych ciasteczkach można powiedzieć, że to po prostu ideał – są doskonale kruche, świetnie smakują, są proste w przygotowaniu, szybkie i mają minimalną ilość składników
Słodki sentymentDzisiaj chciałabym przedstawić Wam ciasto do książki niełatwej. „Błoto słodsze niż miód” to historie ludzie żyjących w czasach komunistycznych w Albanii. Ogrom okrucieństwa, zastraszenia i biedy
Słodki sentyment