Kopytka domowe – prosty sprawdzony przepis 165Domowe kopytka to proste danie, zaledwie z trzech składników. Robi się je bardzo szybko, a smak przywodzi na myśl dzieciństwo. Kopytka nazywane są czasem wschodnioeuropejskimi gnocchi
smakowitehistorie.com
Omlet cesarski Kaiserschmarrn 97Coś prostego na wyjątkowe śniadanie lub obiad na słodko. Kaiserschmarrn czyli austriacki przysmak z ciekawą historią. Prosty i pyszny! Historia Kaiserschmarrn rozpoczyna się w XIX wiecznym
smakowitehistorie.com
Staropolski sos grzybowy z “Pana Tadeusza” 135Staropolski sos grzybowy przygotowujemy z aromatycznych grzybów zebranych jesienią w polskich lasach, a potem suszonych, by móc z nich korzystać przez cały rok. Tradycyjna kuchnia polska
smakowitehistorie.com
Leniwe z przepisu mojej babci 128Z braku czasu ostatnio często robię bardzo szybkie, smaczne danie – leniwe. Z przepisu mojej babci zawsze wychodzą pyszne. Leniwe to mój smak z dzieciństwa, pamiętam jak
smakowitehistorie.com
Bryndzove haluszki – słowackie kluseczki z bryndzą 126Zostaliśmy zaproszeni na Festiwal Haluszków w słowackiej Małej Fatrze. Poznaliśmy tam tradycyjną recepturę na bryndzove haluszki. Zdradzę Wam teraz oryginalny, tradycyjny przepis na bryndzové halušky, który
smakowitehistorie.com
Wegański majonez z awokado w 5 minut 123Wegański majonez z awokado to roślinna wersja popularnego sosu z żółtek i oleju. Tak samo smaczna, tyle, że zdrowsza i bardziej light. Wegański majonez z awokado
smakowitehistorie.com
Sałatka jarzynowa na Wielkanoc 139Co dom to inna receptura. Sałatka jarzynowa to flagowe danie polskiej kuchni i każdy ma na nią swój sprawdzony sposób. Ja robię ją z przepisu mojej
smakowitehistorie.com
Tosty z jajkiem, serem i pomidorem 125Smaczne i szybkie śniadanie – chrupiące tosty z jajkiem, rozewającym się żółtkiem, rozpuszczonym żółtym serem i świeżym pomidorem. Tosty to popularne i szybkie śniadanie w każdym zakątku
smakowitehistorie.com
Szakszuka – śniadanie z Izraela 124Szakszuka to pożywne śniadanie, bardzo popularne w Izraelu. My zakochaliśmy się w jego egzotycznym aromacie i na stałe trafiło do naszej kuchni. Słowo szakszuka znaczy mieszanka
smakowitehistorie.com
Ciasteczka owsiane “trufle” bez pieczenia 153Ciasteczka owsiane które robi się w pięć minut, a do tego nie dodaje się do nich cukru, a dzieci je uwielbiają, to tajna broń każdego rodzica
smakowitehistorie.com
Idealne naleśniki – wychodzą za każdym razem 172Delikatne ciasto z mąki, jajek i wody, rozprowadzone cieniutko na patelni. Oto przepis na idealne naleśniki, które zawsze się udają. W starożytności placki z ciasta podobnego
smakowitehistorie.com
Francuska sałatka z serem Brie, owocami i orzechami 153Pełna różnorodnych smaków sałatka z serem Brie i owocami może być zarówno przystawką jak i lekkim daniem. Robi się ją szybko, jest elegancka, niskokaloryczna i bardzo
smakowitehistorie.com
Tradycyjny zakwas z buraków 134Zakwas z buraków to prawdziwa bomba witaminowa. Znakomicie wpływa na odporność i ma wszechstronne działanie prozdrowotne. O zdrowotnych właściwościach buraków wiedzieli starożytni Grecy i Rzymianie, a
smakowitehistorie.com
Sałatka Waldorf z selerem, owocami i orzechami 146Sałatka Waldorf zaostrza apetyt, jest więc doskonałą przystawką na przyjęcie lub lekką przekąską do schłodzonego białego wina. Sałatka Waldorf, czyli aromatyczna sałatka z selerem naciowym, owocami
smakowitehistorie.com
Mąka z amarantusa 133prażone ziarna. Mąka z amarantusa doskonale uzupełnia smak wypieków oraz nadaje im przyjemnego orzechowego aromatu. Nadaje się do wyrobu klusek, makaronów, naleśników. Ziarna amarantusa dodawane są do sałatek, zup, deserów. Podaje się je w postaci nieprzetworzonej jak i gotowanej. Popping jest uwielbiany nie tylko ze względu na swe właściwości zdrowotne, ale również wszechstronność i łatwość użycia. Dodawany jest do batoników(...)zbożowych, jako dodatek do chleba, do sałatek i deserów. Artykuł Mąka z amarantusa pochodzi z serwisu SmartBake
SmartBake.pl