deser - 61894 przepisów (strona:468/4127)

Deser czekoladowy. 174

Pyszny, intensywnie czekoladowy budyń, przykryty puszystą chmurką kakaowej, bitej śmietany... Mmm... Jeśli istnieje gdzieś czekoladowe niebo to ten deser jest furtką do niego. Polecam!!! Składniki na deser czekoladowy 0,5 l mleka 1 budyń czekoladowy 80 g czekolady gorzkiej 100 ml schłodzonej śmietany 30% 1 łyżeczka słodzonego kakao czekolada lub sos czekoladowy do dekoracji      Budyń gotujemy

Rozpustne gotowanie
Ciasteczka z ciasta francuskiego z jabłkami. 160

Pamiętacie  rogale drożdżowe z jabłkami ? Były tak pyszne, że postanowiłam wykorzystać to samo nadzienie, lecz zdecydowanie prostsze i szybsze w przygotowaniu ciasto, a mianowicie gotowe ciasto francuskie. Deser okazał się strzałem w dziesiątkę! Niezwykle chrupiące ciasteczka z bogatym w smaku, soczystym, przepysznym nadzieniem z jabłek z dodatkiem rodzynek i cynamonu. W sam raz na szybki deser lub słodką przekąskę

Rozpustne gotowanie
Grecki deser. 345

mnie smak słodkich brzoskwiń, arbuzów, mrożonej kawy i pysznej kuchni. Za każdym razem wracałam z mnóstwem wspomnień, kilkoma słoiczkami kandyzowanych owoców w syropie i miodu z orzechami włoskimi. Ten deser powstał w chwili nostalgii i tęsknoty za upałem, słońcem, latem... za niezapomnianym urlopem. Jeśli ma ktoś ochotę to zapraszam :D Składniki na grecki deser  na 2 porcje

Rozpustne gotowanie
Korzenny złoty syrop do pankejków, deserów i innych pyszności. 154

ciepłych, pachnących amerykańskich naleśników i złotego syropu doprawionego wanilią, cynamonem, anyżem, goździkami.... Niebo na talerzu! Syrop sprawdzi się również w herbacie, kawie lub jako polewa do lodów bądź innych deserów. To co, macie ochotę? Jeśli tak, to zapraszam! Składniki na korzenny, złoty syrop do pankejków, deserów i innych pyszności: 250 ml wody 2 łyżki brązowego cukru (najlepiej muscovado) 1 laska

Rozpustne gotowanie
Clafouti z czereśniami 221

otwieram książkę na przypadkowej stronie i przygotowuję coś wg przepisu na niej zamieszczonego. W ten sposób trafiłam na francuski klasyk: klafuti z czereśniami, czyli szybki i tani deser o konsystencji flanu. Mój Mąż stwierdził (słusznie zresztą), że smakuje jak omlet z czereśniami, więc na śniadanie sprawdzi się idealnie :) Czereśnie można zastąpić dowolnymi owocami, wtedy też zmienia się nazwa deseru

Domowa Cookierenka Agi
Lawendowa jaglanella z kaszy jaglanej z jaglaną czekoladą i jagodami 260

aglanella to aksamitny krem z kaszy jaglanej do podania na ciepło lub zimno z dowolnymi dodatkami, na słodko lub w wersji wytrawnej.  Znakomity deser i/lub śniadanie ze świeżymi lub suszonymi owocami, orzechami, ziołami lub jadalnymi kwiatami - zdrowa alternatywa dla nutelli. Wyśmienita przystawka z suszonymi pomidorami lub wędzonym łososiem. Z chłodzącymi dodatkami (np. miętą) przyniesie przyjemne orzeźwienie w upalne(...)chilli, imbirem, kardamonem lub cynamonem przyjemnie ogrzeje kiedy słupek rtęci zacznie spadać. Jedynym ograniczeniem przy komponowaniu tego dania jest nasza wyobraźnia :). Dziś propozycja lekkiego deseru aromatyzowanego lawendą i miętą z pysznymi jagodami i jaglaną czekoladą, bez cukru, bez glutenu. Czas przygotowania: 20 minut + moczenie i chłodzenie Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej Kupiec,  1/2 szklanki odtłuszczonego mleka kokosowego

SzczyptaSmaQ
Eton Mess z truskawkami i frużeliną jagodową 205

Deser jest tak prosty, że zastanawiałam się czy w ogóle publikować go na blogu:)) Wiem jednak, że to bardzo popularny deser, obecny na prawie wszystkich blogach. Moja wersja zawiera świeże truskawki oraz frużelinę jagodową, która nadała całości niepowtarzalnego smaku!    Składniki:    400ml śmietanki 36%,  2 łyżki cukru pudru,  6 dużych bez,  250g świeżych truskawek

Z miłości do słodkości
Torcik charlotte z kremem owocowym 225

Lato, owoce, słońce.. i pyszny torcik na zimno Charlotte. Charlotte to rodzaj deseru, podawanego na zimno lub ciepło, który składa się z ciasta, chleba lub ciastek w środku z masą kremową, owocową. Deser w pierwotnej formie został wymyślony przez francuskiego szefa kuchni, Marie-Antoine Carême, obecnie przybiera różne formy np taką jaką poniżej ja przygotowałam. Zapraszam bo to pyszne

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Orzeszki 378

Nie wiem jak Wy ale wzięło mnie na wspomnienia :) Przypomniało mi się dzieciństwo kiedy mama robiła orzeszki na imieniny, a ja je zawsze podkradałam i chowałam

Niezły Młynek
KAWA MROŻONA Z SORBETEM (VEGE) 235

     Siedzę sobie przed komputerem, przeglądam oferty pracy, a w głowie kotłują się setki myśli. Czy jestem na właściwym miejscu, we właściwym czasie? Dlaczego

W kuchni Karmel-itki
Tarta z kajmakiem i bananami na ciasteczkowym spodzie 208

takie desery, które zrobię raz, czy dwa i odchodzą w zapomnienie. Inne z kolei zapadają mi na długo w pamięci i wracam do nich przy każdej możliwej okazji (lub bez niej :)) Takim deserem jest tarta z kajmakiem i bananami na ciasteczkowym spodzie. Podpatrzona została przeze mnie na blogu Poezja Smaku i jest tak wspaniała, że postanowiłam podzielić się z Wami

Kolizje Smaków
Deser z pieczonej gruszki 138

Pyszny ,lekki i łatwy w przygotowaniu deser. Składniki 6 gruszek 500 ml śmietany 36% 50 ml likieru amaretto 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowanie   Gruszki obieramy ,wykładamy na folii aluminiowej i zapiekamy 30 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Następnie studzimy ,kroimy w kostkę i rozkładamy do pucharków. Śmietanę ubijamy razem z amaretto i cukrem pudrem. Bitą śmietanę porcjujemy(...)gruszki. Deser wkładamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny przed podaniem

R'n'G Kitchen
Deser tiramisu 172

prostu uwielbiany przez nas deser. Ten smak kawy i likieru amaretto...mmm. Nic dodać ,nic ująć. Polecamy :D R'n'G Kitchen Składniki 500 g serka mascarpone opakowanie biszkoptów Lady Fingers 6 żółtek 6 łyżek cukru pudru kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 70 ml likieru amaretto Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Żółtka ucieramy z cukrem(...)mieszanką kawy i likieru. Na dno pucharków układamy biszkopty ,następnie dodajemy 1/8 masy ,kolejno biszkopty i 1/8 masy serka. Wierzch posypujemy kakao ,dekorujemy. Podajemy min 2 godziny po schłodzeniu deseru w lodówce. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Deser rabarbarowy 194

Pyszny ,sezonowy deser. Składniki 1 kg rabarbaru (kawałek zostawiamy do przystrojenia) 4 łyżki cukru+2 do karmelizowania 250 g ricotty 50 ml soku z limonki 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki grenadyny Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Rabarbar obieramy ,kroimy na 1-2 cm kawałki i razem z cukrem ,odrobiną wody miksujemy(...)mieszamy z sokiem i cukrem pudrem ,nakładamy na mus. Rabarbar obieramy ,kroimy na 1 cm kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło ,podsmażamy rabarbar razem z cukrem. Układamy na wierzch deseru i wstawiamy do lodówki na godzinę

R'n'G Kitchen
Koktajl Raffaello 370

Ciepło coraz cieplej i wakacje w pełni więc na pieczenie i siedzenie zbyt długie w kuchni nie jest przyjemnością. W najbliższym czasie spodziewajcie się więc dużej ilości deserów, zimnych napojów i lodów. Dzisiejszy pomysł na koktajl znalazłam na jednym z blogów i trochę go zmodyfikowałam. Jeżeli chcecie wersje oryginalną to zapraszam tutaj: koktajl rafaello  Smak jest zbliżony do moich(...)patelni na lekko brązowy kolor. Mleko i jogurt mieszamy z cukrem i  dodajemy migdały i wiórki z patelni. Wszystko przelewamy do pucharków i wkładamy do lodówki aż nasz deser będzie chłodny. Możemy udekorować bitą śmietaną pub posypać wiórkami jeśli nam zostały, Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie