truskawkowy właśnie się rozpoczął. Nie pozostaje więc nic innego jak połączenie tych owoców (rabarbar chyba jest warzywem!). Duet idealny – słodka truskawka i kwaśny rabarbar w zdrowym deserze z dodatkiem jogurtu. Nasiona chia lub siemienia lnianego powodują zagęszczenie deseru i wzbogacają go o cenne składniki. Składniki na 2 porcje: • 1 łodyga rabarbaru • 1 szklanka
To co kochamDeser powstały z potrzeby chwili, gdy chce się coś słodkiego, a nic nie widać w zasięgu wzroku. Warunkiem jest jednak posiadanie odpowiednich składników. U mnie w spiżarce zawsze jest zapas gorzkiej czekolady, tak na wszelki wypadek. Tym wypadkiem jest głód cukrowy, który załatwia kilka kostek, ale czasem przydaje się(...)deserów. To niecodzienne tiramisu jest bardzo sycące i dość słodkie. Już małym kawałkiem można się nasycić, ale nie sposób na nim poprzestać. Składniki: • długie biszkopty • 2 czekolady gorzkie • 1/2 szklanki mleka • 250 g serka mascaprone • 1 puszka masy kajmakowej • posiekane migdały do posypania Poncz • 1 szklanka mocnej kawy • amaretto wg uznania Wykonanie: • Czkoladę połamać
To co kochamzjadać łyżeczką prosto ze słoiczka lub miseczki siedząc przed kominkiem w górskiej chacie, a za oknem 2 metry śniegu (w mieście też smakuje równie dobrze). To jeden z ulubionych deserów moich dzieci. Zdrowa alternatywa dla budyniu lub innych deserów czekoladowych. Składniki na mus: 1 awokado dojrzałe 3 łyżeczki kakao ½ szklanki mleka kokosowego 2 łyżki miodu ½ łyżeczki cynamonu Bita śmietana
PaleoLifeKlasyka, którą ja piekłam po raz pierwszy. Co nie znaczy, że ostatni. Dawniej jakoś nie przepadałam za sernikami, teraz wiem, że jak jest świeżutki i jeszcze
Kuchnia w czekoladzieDomowe czekoladki Reese’s to popularne oraz przepyszne smakołyki, szalenie proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Pod chrupiącą warstwą czekolady ukrywa się kremowe nadzienie z
Smakowite DaniaKawę Inkę pijemy odkąd urodziłam drugiego Synka. Wcześniej ciężko było zrezygnować ze zwykłej, ale przy karmieniu piersią nie chciałam ryzykować dodatkowo nieprzespanymi nockami :D Przy
Kuchnia w czekoladzieprzygotowaniu i bez jajek, takie jest to ciasto. Polane syropem klonowym smakuje wyśmienicie! Do jego przygotowania użyłam bardzo dobrej jakości kakao z Peru, które już wcześniej wykorzystywałam do innych deserów. Wystarczy wymieszać składniki w jednej misce, a po 35 minutach pyszny, nie tylko weekendowy deser, jest gotowy! Ciasto można upiec w keksówce, ale niekoniecznie. Ciasto czekoladowe Składniki: 250 g mąki
Moja smaczna kuchniaktóra po schłodzeniu staje się aksamitnym kremem. Nie ukrywam, że ja lubię też kruchy karmel z podpalanego cukru i zapach, który unosi się w mieszkaniu jeszcze chwilę po zjedzeniu deseru. Dziś serwuję najbardziej klasyczny przepis, ale z czasem pewnie pojawi się ich więcej ;) Uwielbiam crème brûlée i jadam go często, dlatego przygotowuję go ze śmietany 18-procentowej, bo użycie kremówki(...)cukier nie może się przypalić. To trudne do osiągnięcia i wymaga wielu prób. Muszę przyznać, że się tym nie przejmuję, bo lekkie podpalenie punktowe - moim zdaniem - wzbogaca smak deseru. Książka "Babskie fanaberie, czyli w cholerę z tym wszystkim" Ani Witowskiej wpadła mi w ręce zupełnie przypadkowo i przyciągnęła uwagę dzięki pięknym zdjęciom dużo wyrażających dłoni. Jest to rodzaj psychologicznego poradnika
Weekendy w domu i ogrodzieW ubiegłą sobotę świętowaliśmy urodziny mojego taty. Miałam okazję znów trochę pogotować i popiec. Niestety jak to bywa w naszym rodzinnym domu nie ma czasu na
Emskie SmakiDzisiaj zachęcam Was do przygotowania deseru na zimno składającego się z trzech składników: mandarynek, jogurtu naturalnego i wiśni. Prosto, szybko i bardzo smacznie. Deser najlepiej smakuje podany prosto z lodówki. Składniki na 2-3 porcje: 1 duży jogurt naturalny 1 puszka mandarynek w syropie kilka wiśni z syropu lub frużeliny wiśniowej Mandarynki odsączyć z syropu. Owoce pokroić na mniejsze
UgotowaćUwielbiam shake. Dziś zapraszam Was na wege shake owocowo-orzechowy. Podbił on serca moich znajomych i moje również. Dlatego dziś przygotowałam sobie go specjalnie na deser. Spróbujcie i Wy. Do przygotowania wege shake owocowo-orzechowego użyłam wspaniałej pasty z orzechów włoskich BIO z nasionami konopii i napoju ryżowego z hiszpańskiej linii Amandin . Polecam Wam te wspaniałe produkty. Jeżeli nie możecie
Słodkie okruszkiBabeczki z płynnym środkiem- bardzo efektowny deser, wbrew pozorom bardzo prosty, tani i szybki w przygotowaniu. Najważniejsze, aby nie zważyć czekolady podczas jej roztapiania, dalej pójdzie bardzo łatwo. Plusem jest to, że masę na fondant możemy przygotować wcześniej i przechowywać w foremkach lodówce aż nadejdzie pora deseru. Masę z lodówki należy wyjąć 30 minut przed pieczeniem. Składniki: - 100 g gorzkiej
Cook&Lovewziąć udział w szkoleniu organizowanym przez firmę Polmarkus (tutaj nasza fotorelacja) gdzie Luca Bernardini pokazał uczestnikom jak wykorzystać kilka ciekawych form produkcji Silikomart w temacie „Galanteria jubilerska w wypiekach, deserach i lodach”. Ostatnio było mało czasu ze względu na kilka projektów jakie realizowaliśmy i realizujemy, ale postanowiliśmy, że musi być czas
Kuchenne WariacjeWczoraj pojawiły się na blogu zdrowe ciastka z fasoli . W związku z tym, dla kontrastu, dzisiaj przepis na owoce pod kruszonką z płatków jaglanych. Ten deser do najzdrowszych niestety nie należy (jeśli wybierzemy opcję z cukrem trzcinowym), ale jest pyszny i wierzę, że od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi ta odrobina słodkości. Zresztą są sposoby, żeby deser był zdrowszy
BlendmanPrzy niedzieli miło uraczyć rodzinkę słodkim deserem. Ciasto było nieplanowane, więc składniki nie będą wyszukane. Przygotowałam je z tego, co zawsze mam w domu, czyli: płatków kokosowych, awokado, bezglutenowych płatków owsianych, karobu, daktyli i oleju kokosowego. Ta kombinacja okazała się przepyszna, stworzyła jedno z moich najlepszych ciast. Wiem, że niektórzy nie zalecają łączenia tłuszczy z cukrami. Osobiście nie boję się(...)tego połączenia, bo nie wywołuje u mnie złego samopoczucia. Wręcz przeciwnie - taki deser zawsze poprawia mi nastrój i czuję się po nim świetnie. Zachęcam do obserwacji własnego ciała po poszczególnych produktach i kombinacjach. Z czasem wyczujecie, co jest dla Was najlepszym "paliwem", jakie pożywienie Was utrzymuje w zdrowiu, uzdrawia i upiększa. Jak widać na załączonym zdjęciu, moja córeczka
Jeść, by żyć w zdrowiu