Dziś tłusty czwartek, a więc żeby tradycji stało się zadość, wrzucam przepis na faworki. To przepis ze starej gazety, z którego korzystam od lat. Faworki są
Na kulinarnym poligonieNiedługo Wielkanoc, więc już teraz można zacząć testowanie, tak, żeby na świątecznym stole pojawiło się coś naprawdę pysznego. Chociaż, przyznam szczerze, że ja nawet mimo wcześniejszego
Na kulinarnym poligonieMój Niejadek jest wielkim fanem czekolady i pistacji. (Kto go nauczył jeść tą czekoladę to nie wiem....;) Na urodziny zażyczył sobie tort czekoladowy. I taki zrobiłam
Na kulinarnym poligonieJuż kiedyś pisałam, że placki to najdoskonalszy sposób przemycania różności dla mojego Niejadka. Tym razem przemyciłam banana i serek wiejski. Wcinali, aż miło było patrzeć. Niejadek
Na kulinarnym poligonieDziś ja i mój blog świętujemy urodziny i dziękujemy za wszystkie życzenia. Pierwszy wpis pojawił się wprawdzie dopiero w kwietniu, ale to właśnie dokładnie rok temu
Na kulinarnym poligonieCzekolada jest dobra na wszystko, a więc kolejny czekoladowy przepis na dobre i złe chwile. Pyszne czekoladowe ciasteczka, które powstały, bo znowu zostały mi dwa białka
Na kulinarnym poligonieW tym roku Święta Wielkanocne zapowiadają się nieco inaczej niż zwykle, ale niech nas żaden wirus nie pokona! Nie damy się! Niech na naszych stołach się
Na kulinarnym poligoniePozostajemy w klimacie świątecznym, czyli jeszcze coś słodkiego typowego na wielkanocny stół. Tym razem chyba jeden z moich ulubionych mazurków. A dlaczego ulubiony? A bo ma
Na kulinarnym poligonieJak wiecie kocham czekoladę. To najlepszy lek na wszystko i doskonały towarzysz w każdej chwili (no może poza pobytem na plaży ;) I doskonale pamiętam to uczucie
Na kulinarnym poligonieKarpatka, czyli ulubione ciasto mojego Smakosza. Kiedyś myślałam, że na takie ciasto trzeba sobie zasłużyć ;) bo jej przygotowanie jest bardzo trudne. Nic bardziej mylnego, najważniejsze, żeby
Na kulinarnym poligonieSłodkości bez cukru, czy to możliwe? Tak, to jest jak najbardziej wykonalne. Dziś zapraszam na ciasto w zdrowszej wersji, czyli bez cukru i na mące orkiszowej
Na kulinarnym poligonieDla wielu z nas smak bloku czekoladowego to smak dzieciństwa, który wspomina się z utęsknieniem i do którego chętnie się wraca. Ja poznałam ten smak dopiero
Na kulinarnym poligonieDługo zastanawiałam się, czy dodać tutaj ten przepis, bo mój osobisty domowy krytyk kulinarny w osobie Smakosza, delikatnie mówiąc, nie był tym ciastem zachwycony. Ten miłośnik
Na kulinarnym poligonieMoje ulubione ciasto w nieco odmienionej wersji, czyli pyszne, słodkie i wilgotne brownie daktylowe. Zamiast czekolady są słodkie suszone daktyle i kakao, a do tego polewa
Na kulinarnym poligonieKto z nas nie zna sernika? No chyba każdy zna, ale jak to zwykle bywa, każdy ma swój sposób na jego przygotowanie. Tym razem u nas
Na kulinarnym poligonie