moją kolekcję książek kulinarnych zasiliła nowa pozycja. "The Lebanese Kitchen" Salmy Hage to przepięknie wydane tomisko (waży chyba ze 3 kilo) zawierające kilkaset tradycyjnych libańskich przepisów - od przystawek po desery. Wątpię, czy kiedykolwiek będę potrzebowała kolejnej pozycji o kuchni libańskiej :) A propos, chcielibyście jej recenzję? Zainspirowana moją nową książką oraz typowo libańskimi produktami, o których przeczytałam we wstępie (czyli ciecierzycy
Chilli Czosnek i Oliwaogródka trochę kwiatków, zmodyfikowałm przepis pod siebie i voila! :) Musze powiedzieć, ze przerósł moje oczekiwania. Jest po prostu przepyszny. Można go pić rozcięńczonego, dodawać do lekko przestudzonej herbaty, ciasta, deserów... Syrop z lawendy poza tym, że jest przepyszny ma wiele zalet pod kątem zdrowotnym. Lawenda reguluję perystaltykę jelit i dróg żółciowych, przeciwdziała wzdęciom i bólom brzucha. Wspomaga wydzielanie soku żołądkowego
Pyry na GazKwaśna, orzeźwiająca tarta z kremem cytrynowym. Doskonała propozycja dla miłośników cytrusów lub osób które nie przepadają za zbyt słodkimi deserami. SKŁADNIKI: (Na formę do tarty o średnicy 24cm) Na ciasto: 200g mąki pszennej żółtko jajka 140g masła szczypta soli Na krem: 3 duże cytryny 6 jajek 120 g cukru 250g gęstej śmietany 12% Dodatkowo: 100ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru
Pyry na Gazfrancuskie ciasto będzie wspaniałym ukoronowaniem świątecznego posiłku. Przepis znaleziony w książce z francuskimi wypiekami i deserami. SKŁADNIKI: na ciasto: 1/2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki naturalnego kakao w proszku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczka soli 1/2 szklanki cukru 3 duże jajka lub 4 małe 1/4 szklanki tłustego mleka cukier puder na nadzienie: szklanka śmietany kremówki 2 łyżeczki
Pyry na Gaznajlepiej smakują ponoć prosto z drzewa, ale również w wersji suszonej stanowią smakowitą przekąskę. W Polskiej kuchni wykorzystywane są suszone owoce goji. Można dodawać ich do ciast, ciasteczek, deserów, koktajli, owsianki a nawet herbaty. Pełnoziarniste ciasteczka z jagodami goji Składniki 150g masła 90g cukru trzcinowego muscovado 200g maki pełnoziarnistej pszennej typ 2000 2 żółtka 40g jagód goji 40g nasion
Pyry na Gazzawartością żelaza, wapnia i białka, w połączeniu z innymi mąkami nadaje się do przygotowania placków, ciast i sosów, * z tapioki – mąka skrobiowa uzyskiwaną z bulwy manioku, doskonała do przygotowywania deserów, kisieli, budyni czy legumin, * migdałowa – doskonale nadaje się do wypieku ciast, nawet biszkoptów, a jednocześnie bardzo odżywcza, m.in dzięki dużej zawartości wapnia, * kasztanowa - Mąka kasztanowa ma niezrównany smak, który zdecydowanie
Pyry na Gazwszystko polane obłędnie smakującym kremem czekoladowo-kokosowym. Poza użyciem gorzkiej czekolady nie dodawałam do ciasta ani grama cukru. Nawet na diecie możecie sobie pozwolić na kawałek tego pysznego deseru :) szklanka mąki gryczanej 1/3 szklanki mielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody łyżeczka cynamonu 3 jajka 2-3 łyżki miodu dojrzały banan 3/4 szklanki oleju rzepakowego 1/5 szklanki
Mienta blogpowtarzałam już to setki milionów razy ( heheh :p ) : uwielbiam wszelkiego rodzaju kasze! Jaglaną , pęczak , gryczaną i tą, którą najczęściej przyrządzam na słodko: mannę . Z kaszy tej robię zarówno ciasta, desery, jak i obiady czy podwieczorki na słodko. Jest smacznie! Jest szybko! Jest zdrowo! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczną zapiekaną kaszę mannę o waniliowym smaku …. z owocowym budyniem
Ostra na SłodkoUwielbiam czekoladę, wszystko co czekoladowe.. Często się łapię na tym, że wiele wypieków i deserów jest właśnie o smaku czekoladowym. Dlatego po raz n – ty raz zrobiłam coś co kojarzy mi się z dzieciństwem gdzie słodycze były na kartki a o czekoladzie można było tyko pomarzyć – blok czekoladowy. Chyba nigdy mi się nie znudzi. Czasami
Na słodko lub wytrawniektórą polecam na długie jesienne wieczory. Dopełnieniem do tego wszystkiego oczywiście powinno być coś słodkiego. Polecam więc kokosowe muffiny z morelami.. Co wy na to? Zostawiam was z deserem i idę się pakować bo jutro skoro świt wyjeżdżam ;-) Przepis na 12-14 muffinek: Składniki : 2 szklanki mąki 1 szklanka wiórków kokosowych 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na słodko lub wytrawnielubię takiego gorąca wkurza mnie to.. Chciałabym coś zrobić, upiec ale jest tak gorąco, że można się rozpuścić. Jutro mamy gościa, więc zrobiłam deser na zimno, jagodowe serniczki w szklankach. Są naprawdę przepyszne i nie wymagają zbyt dużej pracy :-) Składniki na 6 serniczków 500 g sera trzykrotnie zmielonego 2 serki homogenizowane 200 ml śmietany 30 % kremówki
Na słodko lub wytrawniePonieważ mam jeszcze dużo zamrożonych owoców i jak na razie zapasów mi nie ubywa, postanowiłam upiec ciasto z jagodami. Przepis wzięłam z książki "Smaczne i zdrowe desery domowe" Wydawnictwa SBM. Ciasto wyszło przepyszne, już dawno tak dobrego ciasta z owocami nie jadłam. Polecam, naprawdę warto je upiec. Przepis jest bardzo łatwy i szybki :-) Przepis na tortownicę z kominem. Składniki
Na słodko lub wytrawniełyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao masa: 1 litr smietany 30 % Mlekovita 3 serki Darki z Mlekovity jabłecznikowe do nasączenia biszkoptu: syrop irish cream- do deserów 1/2 szkl 1 szklanka wody dodatkowo: gotowy opłatek Harry Potter ze sklepu JUMAZOMA perełki cukiernicze na boki Wykonanie: Oddzielamy żóltka od białek, białka ubijamy na sztywno, dalej miksując dodajemy pojedyńczo
Z Majeczką w kuchniDzisiaj po namowach córki, aby zrobić coś słodkiego przygotowałam sernik na zimno. Polecam wszystkim zabieganym, bo samo przygotowanie takiego deseru nie zajmuje zbyt wiele czasu ( nie licząc oczywiście czasu tężenia masy w lodówce) . A po obiedzie zawsze znajdzie się jeszcze miejsce na małe co nieco :) SKŁADNIKI: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1/2 słoika dżemu malinowego 1 galaretka cytrynowa 2 serki
Kuchnia w opałachKolejny deser z serii "na szybko", ale za to jakże smaczny. Krem malinowy przypomina mi swoim zapachem ciepłe letnie dni i stąd nazwa :) Połączony z innymi owocami myślę, że skusi nawet niejadka. SKŁADNIKI NA 3 PORCJE: 1 galaretka ametystowa 1 dojrzały banan 1/2 opakowania serka mascarpone 3-4 łyżki malin ( o tej porze roku mrożonych) 1 łyżeczka cukru pudru
Kuchnia w opałach