czosnku nie znajduje u mnie żadnego zrozumienia. Tym bardziej, iż czasem takie osoby zasiadają u mnie do stołu, na którym zdecydowana większość podawanych potraw - nie wliczając jeszcze deserów (nad tym wciąż pracuję;) - zawiera właśnie czosnek. I co? I jedzą, chwalą, biorą dokładki, ale czosnku nie jadają .... Czyżby? Zastanawia mnie ta kontrowersyjność czosnku. Domyślam się, że chodzi głównie
KUCHARNIAmnie i wprawiły w doskonały przedświąteczny nastrój. A sama gołębica? Zanim napiszę jak smakuje, poczytajcie trochę o jej ciekawej historii. Kiedy po tradycyjnym, wielkanocnym obiedzie przychodzi pora na deser, na włoskich stołach pojawia się Colomba – wyrośnięte ciasto w kształcie gołębicy. Od zamierzchłych czasów gołębica, obok jajka, jest symbolem pokoju, odrodzenia i miłości. Gołębica z ciasta stała symbolem włoskiej
KUCHARNIAzjeść. Creme brulee o smaku najpiękniejszych róż, płatków rozchylonych porannym słońcem. Za tym tęsknie. Za kwiatami, zapachami, za kwitnącym krzakiem róży pod oknem. Czy się uda? Kładę deser na stole i nie mówię nic, zupełnie jakby się zjawił za sprawą magii. Czekam. Słyszę stukanie. To łyżeczki pytają karmel o zgodę. Złocista skorupka rozchyla się i uwalnia zapach
KUCHARNIArobię, gdy tak długo mnie tu nie ma... Opowiem Ci o Siedlisku... PANNA COTTA Z DZIKIEGO BZU Z POZIOMKOWYM COULIS /na 4 porcje, pomysł własny/ Letni i bajkowy deser. Panna cotta pachnie i smakuje dzikim bzem. Razem z poziomkami tworzy rajski duet. Do zjedzenia koniecznie na łące i w Siedlisku ... 2,5 łyżeczki żelatyny w proszku
KUCHARNIAczekał na nas specjalnie zarezerwowany stół. Ilość, jakość i sposób podania jedzenia były na najwyższym poziomie - fantastyczne przystawki zapowiadające szwedzkie smaki, idealnie wysmażone steki, świetnie dobrane wino i niebiańskie desery doprawdy przeszły moje oczekiwania - a są naprawdę wysokie! Dużym atutem na obu promach była doskonała (i jakże przystojna;) obsługa kelnerska, na co zawsze zwracam uwagę. Uwielbiam to uczucie
KUCHARNIAwersji na słodko. Choć cytryny i miód cudownie uzupełniały też dressingi, jakie podano nam do wędzonej kaczki i absolutnie genialnych steków (ukłony dla kucharzy Skanii!) Kusi mnie nie jeden deser Hellberga, gdzie kardamon pełni kluczową rolę, ale równie ogromną chęć mam na odtworzenie serwowanego na promie sernika z ricotty z kawowym sosem i sorbetów z jabłkowym confit, które dosłownie wyjadałyśmy
KUCHARNIAryzyko, dreszcz emocji i podekscytowanie, jakie towarzyszy kolejnym eksperymentom. Tiramisu... Tak, lubię, ale znowu? Ten romans już przygasł, jest sentymentalny, ale już nie ekscytuje. W karcie deserów szukam czegoś bardziej podniecającego. I nie jest to kolejna szarlotka na ciepło z lodami ani tym bardziej porcja tortu, która pod fikuśnym makijażem kryje wszystkie niedoskonałości mało pociągającego wnętrza
KUCHARNIAżółtkiem i esencją z trybuli - ponownie przygotowanego metodą sous vide i nieprzyzwoicie wręcz delikatnego - och i ach po prostu! Uczta, prawdziwa! A skoro uczta, to musi być i deser. Sezonowe owoce z miętową, musująca czekoladą (ha! i wiem od samego mistrza, jak ją zrobić!) i coś co tygryski lubią najbardziej, czyli trufelki z białej i ciemnej czekolady wypełnione ganache
KUCHARNIAdotrzeć do krainy rozkoszy? Co połączyć, jak zamieszać i z czym podać, aby efekt zaspokoił najbardziej wymagające podniebienia, podbił serce ukochanej osoby i stopił wszelkie lody? Zioła, owoce, warzywa, desery, miłosne napoje – jak ich użyć, by ich moc zamienić w rozkoszne chwile we dwoje? Jaka jest recepta na prawdziwie pikantną ucztę? Bakłażan, bazylia, cynamon, chilli, czekolada, czosnek, granaty, kardamon, imbir
KUCHARNIAdobrać takie afrodyzjaki, które są łatwo dostępne i dają wiele możliwości. Tradycyjnie, jak przy wszystkich warsztatach, menu było bezmięsne, a tym razem także niemal bezglutenowe (nie licząc jednego z deserów). Przygotowaliśmy w sumie dziewięć dań, które zebrane razem mogą tworzyć menu długiej, romantycznej kolacji, ale także wyjęte z menu z powodzeniem będą wykorzystane przy innych okazjach. Jak zawsze
KUCHARNIAponiżej (pod fotorelacją). 4 kwietnia o godz. 12.00 w Centrum Domowych Inspiracji w Warszawie, Akademia Smaku Siemens organizuje kolejne spotkanie, które cudownie kuszącym tematem będzie ... CZEKOLADA! Warsztaty pod nazwą "Desery czekolada: Potęga słodyczy" poprowadzi Krzysztof Kopciński , szef cukierni w restauracji Sowa & Przyjaciele. Krzysztof pracował m.in. w warszawskiej restauracji „Tamka 43” oraz Klubie Polskiej Rady Biznesu
KUCHARNIAMarietta . Pod okiem Andrea przygotowaliśmy spaghetti z polędwicą cielęcą, świeżymi pomidorami i bazylią oraz penne w sosie szparagowym (mój faworyt - przepis poniżej). Oczywiście nie mogło się obyć bez deseru, którym był krem na bazie mascarpone z owocami leśnymi. Andrea nie tylko opowiadał ciekawie o kuchni sycylijskiej i zdradził kilka przydatnych rad związanych z przygotowywaniem dań na bazie makaronu
KUCHARNIAlśniąc w wieczornym słońcu, gdy wgryzam się w owoc. W kuchni obieram figi i kroję je na pół...."* ... i gdybym mieszkała w miasteczku długowieczności*, pewnie zjadałabym figi na deser przez cały październik. Dojrzała jesień smakuje tam figami, winogronami i truskawkami. ... gdybym mogła zatrzymałabym złocisty październik na dłużej. Ma smak dojrzały, bogaty, tryska słodyczą. Lubię ten typ, który
KUCHARNIAniedorzecznie, ale w tym przewodniku można się po prostu zatracić. I wcale nie chcieć wracać z paryskich uliczek, fromagerie, brasserie , sklepów, targów i najsmaczniejszych restauracyjnych adresów. W dodatku na deser dostajemy całkiem sporo przepisów na najlepsze paryskie dania. Czego chcieć więcej? Tylko jednej rzeczy - biletu do Paryża! Oczywiście z "Paryskimi smakami" w torebce. Biletu do Paryża Wam nie podaruję
KUCHARNIAwięcej wizualnie tyle samo marchewki, co jabłek :) Jabłek przed starciem nie obieram ze skóry, lecz tylko wycinam gniazda nasienne. Soku nie dosładzam. Wytłoki z sokowirówki najczęściej zjadamy na deser polane naturalnym jogurtem i odrobiną miodu lub piekę z nich ciasto :) Dziękuję Wam wszystkim, że jesteście. Tak po prostu jesteście
Codzienna kuchnia niecodzienna