deser - 61894 przepisów (strona:2019/4127)

Przekładaniec czekoladowo-śmietankowy 152

Połączenie czekoladowego biszkoptu i masy śmietankowej to sposób na pyszny i delikatny deser. Ciasto jest po prostu pyszne!!! Polecam :) Biszkopt: 12 jaj 2 szklanki cukru 1 szklanka mąki  2 łyżki kakao Masa śmietankowa: 500 ml śmietany kremówki 36% 200 ml śmietany 18% 2 łyżki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru Polewa: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 4 łyżki mleka

Ciasteczkowy Potwór
Sernik cappuccino 179

Sernik z dodatkiem kawy cappuccino to bardzo smaczny i niezwykle aromatyczny deser. Zarówno dzieci, jak i dorośli na pewno będą zachwyceni. Nawet mojej najmłodszej pociesz strasznie posmakował :) Może nie wygląda powalająco, ale na pewno smakuje o wiele lepiej niż wygląda :D  Polecam !!! Spód: 1/2 opakowania herbatników 1/2 kostki masła Masa serowa: 1 kg twarogu na sernik 1 1/2 szklanki

Ciasteczkowy Potwór
Sernik kokosowo-malinowy 172

Uwielbiam maliny i nic na to nie poradzę. Latem zjadam je garściami, a zimą delektuję się ich zapachem w deserach i nie tylko:) Sernik kokosowo-malinowy to czysta poezja smakowa. Polecam Wam bardzo. Przepis znalazłam w bardzo starym wydaniu "Świat Kobiety". Składniki na formę o średnicy 26 cm: Ciasto: 250 g mąki pszennej; 150 g masła; 100 g cukru pudru

In my kitchen
Pudding z nasion chia 173

niezwykłe właściwości odżywcze, zdrowotne oraz fizyczne. Po kontakcie z wodą zamieniają ją w żel (podobnie jak siemię), a same pęcznieją nawet 8-krotnie. Są doskonałe na zdrowe śniadania i desery, dla osób odchudzających się, czy chorych na cukrzycę. Można jeść je same – popijając dużą ilością wody, można posypywać nimi sałatki, można je zmielić i zagęszczać nimi sosy, można dodawać

Poezja smaku
Wegańskie czekoladowe muffiny 143

Mocno czekoladowych przysmaków nigdy dość. Babeczek też nigdy dość, a ten deser łączy w sobie i jedno, i drugie. Ciasto jest wyjątkowo czekoladowe, a to zasługa dwóch składników: kakao i kawałków dobrej gorzkiej czekolady. Dodatek roślinnego jogurtu lub maślanki sprawia, że ciasto jest niezwykle delikatne i rozpływa się w ustach. Jeżeli masz aspiracje artystyczne, samodzielne wykonanie papilotek do muffinek być

Roślinna - blog wegański
Kawa z wodą różaną 150

Zatoka Perska, ponieważ ta nazwa jest w  Arabii  Saudyjskiej   częściej stosowana. Przyrządzona w taki sposób kawa jest bardzo aromatyczna i doskonale komponuje się ze słodkimi deserami. Jeśli ktoś poczęstuje nas kawą, nie należy odmawiać. Filiżanki napełniane są do połowy wysokości. Ponieważ kawa dość szybko stygnie, gospodarz domu co pewien czas dolewa gorącej kawy. Jest to wyraz dbałości

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Marynowane skórki arbuza 227

człowiekowi środowisku nic nie mogło się zmarnować. Wykorzystywano więc wszystkie jadalne części arbuza i dzieki temu możemy delektować się wspaniałym, choć dość pracochłonnym dodatkiem do pieczonych mięs lub deserów.  Składniki 6 szklanek pokrojonej w kostkę (ok. 1,5 x 1,5cm) skórki z arbuza (najlepiej, żeby była to wyłacznie biała część z 1-2 milimetrami czerwonego miąższu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
W kuchni emigranta... 192

choć dzieli nas ponad 14000 kilometrów i nigdy się jeszcze nie spotkaliśmy , Ale ..... wszystko przed nami.  W końcu Arabia Saudyjska i Argentyna, to jeszcze nie koniec świata :) Na deser polecamy blog Iwonki zatytułowany  Strefa  Ulubiona  -  inspiracje  w  kuchni , gdzie znajdziecie wiele prostych i naprawdę inspirujących przepisów. Blog stosunkowo " młody ", ale prowadzony z ogromną

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ma'amoul - z kuchni emigranta... 150

biedny, będąc tam sam mogłem się jedynie oblizywać na widok ciast i ciasteczek wszelakich. To się dopiero nazywa dyskryminacja ! Nie pozostało więc nic innego, jak zrobić sobie deser samemu. Sałatki owocowe mi się już przejadły, więc padło na kleichę - rodzaj niewielkich ciasteczek, najczęściej z nadzieniem daktylowym, którymi tak Wam  narobiłem apetytu w poprzednim poście. Kleicha, znane też pod nazwami

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zatar czyli za'atar - z kuchni emigranta 187

nazwy (i to jeszcze nie wszystkie)  bardzo popularnej w krajach Bliskiego Wschodu, Maghrebu i Turcji mieszanki przypraw do warzyw, marynat, dań mięsnych, ryb, pieczywa, a także niektórych deserów.  W sklepach dostępne są nawet chipsy o smaku zaatar :) Zaatar - podobnie jak ras el hanout ( tutaj przepis ) i baharat ( tutaj przepis ), ma bardzo wiele odmian i w niemal każdym regionie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mahalabiya - arabski deser 242

Mahalabiya to przepyszny zdrowy i bardzo prosty w przygotowaniu arabski deser popularny na całym Bliskim Wschodzie, ale też na Sri Lance. W zależności od preferencji może być aromatyzowany kardamonem, wanilią lub kawą Poniżej przepis podstawowy w wersji z Arabii Saudyjskiej i ze Sri Lanki Składniki 3 szklanki mleka ( *** lub 1 szklanka rozgotowanego i zmiksowanego blenderem ryżu i dwie szklanki mleka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bardzo puszysty sernik z rodzynkami 169

tłustego twarogu lub 1 kg twarogu sernikowego lub 1 kg 5-6 dniowego labnehu 300 ml mleka (250 ml jeśli używamy labnehu) 150 ml śmietany do ciast i deserów 60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (można zastąpić 7 łyżkami mąki ziemniaczanej) 6 jajek - oddzielnie białka i żółtka 1 czubata szklanka cukru 1 opakowanie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
kokosowy banan 163

  składniki: 2 banany 1 pomarańcza 1 i 1/2 łyżki cukru 2 szczypty cynamonu 2 łyżki wiórków kokosowych wykonanie: Wiórka podprażamy na suchej patelni. Z pomarańczy

Domowy Smak Jedzenia
Kisiel pomarańczowy z owocami + film 138

Kisiel pomarańczowy z owocami na bazie soku pomarańczowego to znakomity pomysł dla dzieci  na deser lub podwieczorek. Jest to smaczny, lekki,  prosty i szybki w przygotowaniu smakołyk bez dodatku konserwantów i sztucznych barwników. składniki na 3 porcje 1 litr soku pomarańczowego 5 łyżek mąki ziemniaczanej 4 połówki brzoskwiń z puszki 6 łyżek cukru 4 truskawki 1 jabłko opcjonalnie

Smakowite Dania
Ciasto w wydmuszce 145

się. Jedzenie też było, i to dobre, ale nic nie mające wspólnego z polskimi tradycjami - był szwedzki stół, na którym oczywiście główną rolę odgrywały jajka na twardo, a na deser krem cytrynowy (pyszny, kiedyś podam Wam przepis). A później wszyscy z niedowierzaniem oglądali ciasto w jajkach... Widziałam takie cuda już w zeszłym roku, a może nawet wcześniej. Ogromnie mi się

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania