deser - 61894 przepisów (strona:1654/4127)

Moczka - tradycyjna śląska potrawa wigilijna 176

Przyznam się szczerze, że nigdy w życiu nie słyszałam o tym świątecznym deserze. Ale jest pyszny. Serio! Tradycyjną moczkę robiło się na wywarze z warzyw i łączyło się go z piernikiem namoczonym w piwie. Na takie połączenie, jeszcze się nie odważyłam - moja moczka podana jest w wersji deserowej. Konsystencją przypomina piernikowy budyń. Składniki (na 3 porcje): - 250g pierników bez lukru

CookYourself
Piernik bananowy i róża z karmelu 237

nieźle. Co prawda palce nadal pieką mnie niemiłosiernie, ale czego się nie robi dla sztuki ... Kiedy uporałam się z płatkami, gałązkami i listkami, najwyższy czas było zabrać się za deser. Komponentów mam całkiem sporo (dziewięć), więc jest nad czym pracować. Wersja 5.0 sorbetu buraczanego w końcu okazała się strzałem w dziesiątkę... Jak będzie komponować się z resztą? Zobaczymy już

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rolada makowa z kremem cytrynowym 317

www.mgotuje.pl Moja dzisiejsza propozycja świątecznego wypieku to rolada z makiem i kremem cytrynowym. Puszysty biszkopt, cytrynowa orzeźwiająca masa to doskonałe połączenie lekkiego i pysznego deseru. Biszkopt makowy z tego przepisu jest bardzo miękki dzięki czemu nie musimy go nasączać. Wypiek przygotowałam z dodatkiem kostki do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy

Marta Gotuje
Myślisz tym co zjesz i ważniejsze - jak zjesz... 200

odbywa się razem z oddechem, ta część która nie zostanie wydalona z oddechem trafia do mózgu. Następne metabolity to procesy wczesnej fermentacji. Pojawiają się wtedy, gdy po obiedzie na deser zaserwujemy sobie jabłuszko, które zwykle w żołądku przebywa pół godz., a jeśli dłużej to już w żołądku rozpoczyna się proces fermentacji... dalszą drogę do mózgu już znacie... :) Kolejne związki chemiczne

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Tarta z kremem pomarańczowym i bezą 199

Tarta z kremem pomarańczowym i bezą to idealny deser na świąteczny stół. Lekko kwaśne nadzienie oraz słodka beza, tego nie można nie lubić ;) Spód: - 250 g mąki pszennej - 125 g masła - 2 żółtka - 1 łyżka wody Do miski przesiałam mąkę oraz dodałam resztę składników. Ciasto energicznie zagniotłam i wyłożyłam nim posmarowaną masłem formę do tarty, o średnicy

Receptura smaku
Pomarańczowiec – bez pieczenia 786

Lubię ciasta bez pieczenia. Są proste, szybko się je przygotowuje i raczej zawsze dobrze smakują. Tak samo jest i z tym deserem. Jest słodko-kwaśny. Orzeźwiający. Mojemu synkowi szczególnie przypadła do gustu śmietanowa pianka. Dobre na lato, ale smakuje też i zimową porą:) Masa budyniowa: 750 ml soku pomarańczowego 4 łyżki cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 łyżka mąki

Smaki Na Talerzu
Trufle czekoladowe 201

też wersje ich wytwarzania amerykańskie, europejskie, szwajcarskie... Jakie by nie były, zawsze smakują wyjątkowo.  Moje trufle w yszły pyszne, doskonałe i myślę, że idealnie wpasują wśród innych deserów na świątecznym stole. Składniki na 26 sztuk: 450 gotowego brownie 70 g kakao 120 g masła orzechowego 50 g cukru pudru 20 g posiekanych płatków migdałowych Wykonanie: Do miski wsypałam pokrojone

Kuchnia u Krysi
Muffiny marchewkowe z kremem mascarpone 326

Święta tuż tuż dlatego pewnie zastanawiacie się i szukacie przepisów nie tylko na świąteczne ciasta ale również babeczki, ciasteczka i słodkie przekąski. Dzisiaj mam dla Was

I LOVE LIFE
śląskie makówki 174

Makówki to na Śląsku tradycyjne danie, jedno z 12 podawanych podczas Wigilii. W zasadzie "danie" to może za dużo powiedziane, bo to po prostu słodki deser. Słodkie bułeczki zatopione w makowej masie z dużą ilością bakalii. Tradycyjnie robi się je w dużej misce, ja zrobiłam w pucharkach, żeby móc podać każdemu z osobna.  Składniki na 6 niedużych pucharków

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Szybki makowiec na cieście francuskim – choinka 194

stopniach do zrumienienia. 4.21 http://mieszamwgarnku.pl/desery/inne/szybki-makowiec-na-ciescie-francuskim-choinka/ MieszamWGarnku     Artykuł Szybki makowiec na cieście francuskim – choinka pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Markizy piernikowe 238

stole nie może zabraknąć wielu tradycyjnych potraw i wypieków. Dziś przedstawiam Wam przepis na pyszne korzenne markizy. Ciasteczka te mogą z powodzeniem znaleźć miejsce na stole i być doskonałym deserem w świąteczne dni. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 100g masła, 1 jajko, 3 łyżki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1,5 łyżki miodu płynnego, 1,5 łyżki przyprawy korzennej

Tradycyjna kuchnia Kasi
TORT CZEKOLADOWY Z OWOCAMI 435

wykładamy parę łyżek frużeliny, przykrywamy drugim blatem którego również smarujemy najpierw kremem , potem frużeliną , wierzch posypujemy okruszkami ciasta i układamy owoce.   Źródło: Książka D. Świątkowska „ Moje wypieki i desery

Słodkie zapomnienie
KREM SPECULOOS 178

wszystkich miłośników ciasteczek korzennych Speculoos i nie tylko :) . Krem jest pyszny, świetnie się sprawdzi jako dodatek do pieczywa, naleśników, tart i innych deserów. Krótko mówiąc cały aromat i smak ciasteczek zamknięty w słoiczku :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

Słodkie zapomnienie
Kutia wigilijna – tradycyjny przepis 416

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kutia wigilijna – tradycyjny przepis Kutia wigilijna to jedno z dwunastu tradycyjnych, wigilijnych potraw, której oczywiście nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ten słodki deser na bazie pszenicy, maku, miodu, orzechów i bakalii wywodzi się z dawnej kuchni kresowej, ukraińskiej i białoruskiej, i w tamtych rejonach jest najczęściej przyrządzany.   Kutia wigilijna Składniki (na 6 porcji) 1 szklanka

Księga-Smaku

Proponowane wyszukiwania