Bajgle z rukolą, figą, serem kozim, miodem i orzechami włoskimi 191krążka. Dzisiaj na szczęście mamy większy wybór i oprócz suszonych owoców figowca możemy kupić również świeże . Do czego wykorzystujemy świeże figi? Pomysłów jest mnóstwo – jako dekorację do ciast, deserów, jako dodatek do sałatek, do owsianek, do kanapek. Możemy również podać figi z rukolą, kozim serem, miodem i orzechami na… bajglach, ponieważ ostatnio bajgle wypiekają się
Tajemnice Smaku
Rogale drożdżowe nadziane białym makiem z bakaliami 160“Dzień świętego Marcina rogalem się zaczyna” Co roku 11 listopada w Dzień Świętego Marcina w Poznaniu i okolicach wypieka się ogromne ilości rogali Świętomarcińskich
Tajemnice Smaku
Babeczki muffiny z jogurtem, makiem i kumkwatem 108Kumkwaty to wyjątkowe cytrusy, ponieważ owoce te możemy spożywać na surowo razem ze skórką. Słodko – kwaśno – gorzki, tak można opisać smak kumkwata, więc kiedy
Tajemnice Smaku
Orzeźwiająca woda z limonką, mięta, miodem i kostkami lodu z kwiatami bzu 146urok kwiatów aż onieśmiela. Niestety ten cudowny zapach nie idzie w parze ze smakiem kwiatów, są one gorzko-kwaśne, ale jadalne. Kwiatami bzu możemy dekorować sałatki, ciasta czy desery. Przyrządza się z nich napary, syropy, aromatyzuje się nimi cukier lub ocet. Możemy również zatopić kwiaty w wodzie i zamrozić. Dzięki temu przechowamy na jakiś czas kwiaty, a woda schłodzona
Tajemnice Smaku
Rustykalne małe tartaletki (galletes) z jabłkami i z rumowym solonym karmelem 119Dodatek soli i rumu zdecydowanie podkręci smak słodkiego klasycznego maślanego karmelu. Solony karmel z rumem w połączeniu z lekko cytrynowymi jabłkami i chrupiącym ciastem sprawi, że
Tajemnice Smaku
Szybkie ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy 110Delikatne, puszyste, czekoladowe z nutą pomarańczowy. Takie jest to ciasto. Przepis znalazłam na profilu IG Żanety , która napisała “… kawał kakaowej błogości, którą można odkrawać
Tajemnice Smaku
Sernik z …musztardą, polany frużeliną malinowo bazyliową 139Musztarda do sernika? … no to już przesada.. A, że bardzo mnie to intrygowało i lubię eksperymenty, nie wytrzymałam. Bo skoro majonez, szpinak, a nawet
Tajemnice Smaku
Cytrynowe gofry z makiem, z sosem z jeżyn i syropu klonowego 145Cytrynowe gofry z przyjemnie chrupiącym pod zębami makiem. Na wierzch łyżka gęstego jogurtu greckiego, syrop jeżynowo klonowy, a w sezonie garść świeżych jeżyn… pyszności. Do
Tajemnice Smaku
Dyniowe rogaliki z miodowym masłem, żurawiną i orzechami włoskimi 142Złote, delikatne i mięciutkie. Takie są dyniowe rogaliki z miodowym masłem, orzechami włoskimi i żurawiną. Co to jest miodowe masło? To po prostu podgrzane masło razem
Tajemnice Smaku
Sałatka z kaszy quinoa z awokado, migdałami, suszonymi pomidorami 209bogata w składniki odżywcze kasza. Występuje w różnych odmianach i kolorach, od białej, jasnożółtej, czerwonej do brązowej, a nawet czarnej. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, zup, deserów. Komosa po ugotowaniu bywa gorzka w smaku, dlatego warto przedtem ją namoczyć i przepłukać ( ja przelewam wrzątkiem) na sitku. Jak ugotować komosę ryżową (quinoa) podpowiadam tutaj . Składniki
Tajemnice Smaku
Orkiszowe gofry czekoladowo waniliowe z ciasta parzonego z białkami 151Często zdarza się, że do jakiegoś przepisu potrzebne nam są tylko żółtka. Co zrobić z białkami z jajek, które pozostały niewykorzystane? Możemy zrobić z nich bezę
Tajemnice Smaku
Sałatka z pitają 159Wykonanie takiej kolacji z pewnością bardziej zachwyci i będzie lepszym prezentem. Dania takie nie powinny być zbyt ciężkimi potrawami, ponieważ wtedy będziemy ociężali i cały romantyczny klimat zniknie. Na deser przedstawiam więc smaczną i lekką sałatkę owocową. Tym razem przy pomocy owocu pitaja. Owoc ten nadaje pięknego i ciekawego wyglądu, ale też niesamowicie smakuje. Polecamy Wam również nasze inne przepisy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Muffinki z mąki kokosowej z bananem i rodzynkami (bez glutenu i cukru) 168Muffinki z mąki kokosowej z bananem i rodzynkami to doskonała propozycja na zdrowy deser lub pożywną przekąskę dla każdego. Idealnie sprawdzą się nie tylko w przypadku osób unikających glutenu i cukru oraz małych dzieci. Są naprawdę przepyszne, przyjemnie wilgotne i kusząco pachną. Koniecznie sami spróbujcie, a przy okazji przekonajcie się, że zdrowe słodkości mogą świetnie smakować! Muffinki z mąki kokosowej
Di gotuje
Keto tort czekoladowy (Paleo, LowCarb) 243tort czekoladowy to propozycja na specjalne okazje! Jest nie tylko przepyszny, ale - za sprawą cukinii i awokado - także bardzo odżywczy i zdrowy. No i niskowęglowodanowy! Po prostu rewelacyjny! Dania Deser Kuchnia Europejska , Wege Keyword biszkopt , brownie , ciasta z kremem , czekolada , jajka , mus z awokado , torcik , tort Porcje 16 porcji Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 20 minut Składniki Ciasto czekoladowe
Modern Cave Girl
Naleśniki cynamonowe z prażonymi jabłkami 169Niebo w gębie! Śniadanie, obiad,deser czy kolacja te naleśniki smakują o każdej porze dnia. Zwykle składniki które zazwyczaj mamy w domu i pyszny posiłek gotowy. Naleśniki 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 jajka ok. 80 ml oleju 1 łyżeczka cynamonu pół łyżeczki cukru szczypta soli Prażone jabłka
Andzia Pichci