truskawkowy z kaszy manny to szybki w wykonaniu deser o delikatnym smaku truskawek w śmietanie. Dodatek bitej śmietany nadaje delikatnej konsystencji i równoważy smak kaszki. Taki deser jest szybki w przygotowaniu, ważne jednak, żeby podawać go w formie schłodzonej, gdyż wtedy zachowuje odpowiednią konsystencję i najlepiej smakuje. Przepis jest do wykorzystania w dwóch szklankach o pojemności 250ml, jest on jednak(...)musu truskawkowego, schłodzić - mus podawać schłodzony, przed podaniem dekorować połówką truskawki Mus z kaszy manny można przygotować też z innymi owocami, np. malinami. Jeśli chcielibyście otrzymać mniej kaloryczny deser, można kaszę manną ugotować na wodzie zamiast mleka lub ograniczyć ilość dodanej śmietanki, z tym, że wpłynie to na pewno na smak musu
Smakołyki BerenikiPtasie mleczko z brzoskwiniami. Ten deser towarzyszył mi prawie przez całe dzieciństwo. Pamiętam jak przygotowywała go moja Mama, w małej kuchni w naszym pierwszym mieszkaniu. Całkiem niedawno zrobiła go mojej najmłodszej siostrze (jest nas trzy), na spotkanie z koleżankami i one również oszalały na jego punkcie!!! Ta słodycz, lekkość i kolor... I łatwość przygotowania - BOMBA!!! Składniki: Trzy galaretki
MiksturownikDeser z kaszy manny. Składniki: 1 l. mleka; 1 szkl. cukru; 3 łyżki kakao; 1 szkl. kaszy manny; 200 g masła; duże opakowanie herbatników; garść orzechów, rodzynki, migdały. Szklankę mleka mieszamy z kaszą manną. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem, kakao i masłem. Mieszamy od czasu do czasu. Gdy masa się zagotuję dodajemy kaszę mannę z mlekiem i szybko mieszamy. Gotujemy
MiksturownikZanim przygotowałam dzisiejszy deser przeszukałam nie jeden sklep by zakupić mleko migdałowe. O jego istnieniu usłyszałam pierwszy raz już jakiś czas temu, a moje zagraniczne koleżanki wprost się nim zachwycały. Wiele wody upłynęło zanim znalazłam je w polskim sklepie, a jedna ze wspomnianych koleżanek zdążyła wrócić do Polski. W końcu wydając wcale nie małe pieniądze stałam się posiadaczką(...)intensywny smak mleka osobiście mi przeszkadzał. Poczyniłam więc panna cottę. Pierwsza próba była średnio udana i nie nadawała się do publikacji. Dzisiejszy Dzień Ojca był doskonałą okazją by deser ten przygotować ponownie wprowadzając niewielkie poprawki. Efekt mojej pracy widzicie na zdjęciach. a my zachwycamy się jego smakiem. Nuta migdałowa jest doskonale wyczuwalna, jednak nie dominuje i nie przytłacza deseru
Przysmaki Karolkideserem zetknęłam się po raz pierwszy nie tak dawno i jego nazwa urzekła mnie do tego stopnia, że postanowiłam wypróbować, cokolwiek by się miało okazać;) I dobrze zrobiłam! Przepis z Kotlet.tv Składniki: 200 g serka mascarpone - dałam całe opakowanie czyli 250 g 250 g śmietany 18% 100 g cukru pudru - dałam 100 g fruktozy 1/2 szklanki mleka(...)folię i włożyłam do zamrażalnika na całą noc. Przed podaniem przełożyłam na godzinę z zamrażalnika do lodówki. Następnym razem zrobię w 2 mniejszych pojemniczkach, bo po tym lekkim rozmrożeniu deser musi być zjedzony w całości. Odwinęłam z folii i polałam roztopioną czekoladą. Poezja! Deser wart swej nazwy
Zdrowa Kuchnia SowyZnalazłam taki deser na blogu Figowe smaki i bardzo spodobało mi się nietypowe połączenie jogurtu greckiego z chałwą. A że jogurt grecki u mnie zawsze jest w lodówce, a chałwy bardzo dawno nie jadłam, tak więc po szybciutkim zakupie tejże ukręciłam dzisiaj taki deserek:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowybardzo mi się spodobało, ale sam pomysł zrobienia jej na słodko tak! A jak na słodko, to przecież od czego są słodkie owoce? No i powstał deser, który po prosu pochłonęłam, taki był pyszny:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyPrzeglądając ostatnie wpisy na moim blogu zauważyłam, że prawie same słodkości serwuję - chyba to tęsknota za wiosn ą tak mnie ku słodkiemu skłania;) Dzisiaj jeszcze deser, a potem pewnie wpadnę w sałatki i inne dania ożywczo-wiosenne:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyKorzystam z rabarbaru teraz na co dzień, najczęściej dodaję go do kaszy jaglanej , a ostatnio przyszedł mi smak na jogurtowy deser z jego udziałem. Kiedyś robiłam taki , a dzisiaj zdrowszy i też pyszny:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowydawno nie robiłam takiego deseru! Kiedyś na co dzień bywał u mnie w różnych kombinacjach. Z przyjemności go zrobiłam po długiej przerwie i to klasycznie z ciasteczkami digestive, których też dawno już nie jadłam. Miałam je kiedyś zrobić domowym sposobem (i może jeszcze zrobię), a teraz użyłam kupnych. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyDziś Dzień Ojca, a u mnie z tej okazji mały, ale wyjątkowy deser. Chętnych zapraszam po przepis jeszcze dziś wieczorem. A wszystkim Ojcom życzę wyjątkowego dnia i dużo, dużo radości z bycia Tatą
Przysmaki Karolkirównież aperitifów ( po dodaniu do białego schłodzonego wina ). Znane są też jego prozdrowotne właściwości: - obniża ciśnienie - podnosi odporność ZASTOSOWANIE: do pryrządzania napojów jako dodatek do herbaty do jogurtów, deserów, sałaek owocowych SKŁAD: cukier, sok z czarnej porzeczki 37%, kwas cytrynowy. POJEMNOŚĆ: 500 ml CENA: 11 zł / sztukę Do kupienia: http://premiumrosa.eu/sklep/?c=Syropy%20kulinarne&d=7 MOJA OPINIA: Jestem wielką zwolenniczką przetworów(...)wyraźny smak i aromat czarnej porzeczki. Jest dość słodki, dlatego wystarczy odrobina by przyrządzić pyszny napój. Podaję go rodzine, np. po obiedzie. Gasi pragnienie, a jeg słodki smak zastępuje deser. Świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów. Polewam nim budyń lub kaszę manną. Zachęcam do zapoznania się z ofertą pozostałych produktów Premium Rosa: http://premiumrosa.eu/ Zajrzyjcie też na fan page
kolorowotorcikowoszklanka jeżyn 1,5 szklanki pokruszonych bez Wykonanie: Śmietankę mocno schłodzić. Zimną ubić na sztywno. Owoce rozgnieść widelcem. Dodać do śmietanki. Wsypać pokruszone bezy - delikatnie połączyć. Nie dokładnie. Deser przełożyć do wysokich szklanek lub pucharków. Udekorować owocem. Smacznego
kolorowotorcikowoPorcja dla 2 osób Składniki : 200 g serka mascarpone 2 duże dojrzałe banany 1,5 łyżeczki cukru pudru 5 łyżek granoli 100 g gorzkiej czekolady przyprawa do kawy i deserów KAMIS Wykonanie: Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodać granolę - wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem. Banany obrać, rozgnieść - dodać do serka(...)Utrzeć mikserem na gładką masę. Do pucharków nałożyć po 2 łyżki czekoladowej granoli, na granolę wyłożyć bananowy krem. Wierzch deseru posypać przyprawą do kawy i deserów KAMIS oraz pozostałą granolą. Smacznego
kolorowotorcikowoowocowo-korzenny, to wyśmienity dodatek do wielu deserów i dań nie tylko na słodko. Sprawdzi się jako dodatek do gofrów, słodkich drożdżowych bułek, do naleśników. Doskonały także do pieczonych mięs. Wedle upodobań, można go dowolnie modyfikować, dodając ulubione owoce/bakalie oraz przyprawy. Dziś sam przepis na sos, a co do sosu - to już niebawem. Składniki: 250 g mrożonych wiśni
kolorowotorcikowo