Skoro mamy piątek to mamy też słodkie na weekend! Dzisiaj nie będzie ciasta a deser. Bardzo prosty deser! Crumble to jeden z moich ulubionych deserów. Często pojawia się u nas z różnymi sezonowymi owocami: truskawkami, malinami, jagodami czy sliwkami. Wystarczy przykryć owoce kruszonką i zapiec. 15 minut i mamy pyszny ciepły deser. Co więcej można go dowolnie modyfikować nie tylko
Pyry na Gazsię nabrać i szklaneczki brały ostrożnie z tacy aby nie uronić odrobiny pianki ani bursztynowego płynu Niestety nie można było się napić tylko jeść łyżeczką, gdyż to jest najzwyklejszy deser z galaretki pomarańczowej. Przygotowanie tego bursztynowego „oszukanego piwa” zajmuje niewiele czasu, kwestia rozpuszczenia galaretek, rozlania do szklanek i stężenia galaretki i ubicia piany. Piwo z galaretki jest świetnym(...)punktem rozweselenia towarzystwa, można przygotować taki deser na Prima Aprilis. Napijmy się więc za zdrowie Pań z okazji Dnia Kobiet! Porcja na ok 25 małych ” oszukanych piw” . Składniki 6 szt. galaretka pomarańczowa 6 x 400 ml wrzącej wody Galaretki pomarańczowe wsypujemy do dużej miski i wlewamy wrzącą wodę. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia wszystkich galaretek, mieszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejny tak prosty przepis, który świetnie sprawdza się jako śniadanie czy deser. Takie crumble możecie przygotować z przeróżnymi owocami, sezonowymi albo od Waszego widzimisię. Porcja 4 miseczki Składniki: 8 gruszek 1,5 szklanki płatek owsianych 0/4 szklanki otrębów 0/4 szklanki cukru trzcinowego 40 g masła 1 łyżeczka cynamonu Ciekawe rozwiązanie znajdziecie tutaj Przygotowanie: Gruszki(...)pozostałe składniki i delikatnie rękoma przygotowujemy kruszonkę, którą posypujemy gruszki. Crumble pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200 C przez 20 minut. Jeżeli przygotowujecie takie crumble na deser to świetnie komponują się z gałką lodów - pychota Smacznego
Niezły Młynekmargin-bottom: 0.21cm; } Z okazji prezentacji przepisu na przepyszną Tarte tatin, słówko na temat karmelu. Najsłodszy dodatek deserów, taka moja kropka nad 'i', która nie tylko wzbogaca smak, ale może być też niezwykłą dekoracją, fantazyjną oprawą dla tortów, babeczek czy lodów. Dla wielu z nas przygotowanie złocistego przysmaku jest zapewne dużym wyzwaniem i jak znam życie nie raz zakończyło(...)śmietanę lub mleko. Intensywność koloru naszego karmelu zależy od tego jak długo będziemy go gotować, zatem trzeba tego bardzo pilnować. Jasny, miodowy karmel używany jest najczęściej jako dodatek do deserów na zimno, na przykład włoskiej panny cotty czy lodów. Ciemny karmel natomiast jest idealny do deserów na ciepło, jak chociażby moja dzisiejsza Tarte tatin. Poza cukrem do przyrządzenia karmelu będziemy
Przepysznik - BLW i nie tylkomargin-bottom: 0.21cm; } W języku włoskim tiramisu znaczy "deser stawiający na nogi", jak przypuszczam głównie ze względu na zawartość kawy espresso w dużych ilościach oraz słodziutkiego amaretto, który jest jednym z moich ulubionych likierów. Jest to jeden z najbardziej tajemniczych włoskich deserów, jego historia jest mocno skrywanym sekretem, ale jak to zwykle bywa, powstało mnóstwo teorii na ten temat(...)tworzył je władca tego regionu, Cosimo III Medici, który zwykł nim ożywiać nudne i ciągnące się w nieskończoność posiedzenia rady księstwa. Inna legenda natomiast twierdzi, że tiramisu było ulubionym deserem dożów Wenecji, jeszcze zanim ród Medici w ogóle zaczął mieć jakiekolwiek znaczenie w świecie. Generalnie bazą tiramisu jest biszkopt nasączony mocno kawą espresso oraz likierem amaretto, na który nakłada się
Przepysznik - BLW i nie tylkoJeden z najprostszych (a jakże efektownych!) i mega smacznych deserów, który robi niesamowite wrażenie za sprawą kolorowych galaretek wyglądających niczym szlachetne kamienie ;) Jego podstawą są tylko 3 składniki: niesłodzone mleko skondensowane, wspomniane już galaretki oraz żelatyna, nawet nie ma potrzeby dodatkowo słodzić, gdyż samo mleko oraz galaretki nadają słodyczy. Jeżeli zależy Wam na wersji light, to wystarczy(...)mleko zamienić na jogurt naturalny- deser w tym wydaniu też jest pyszny, jednak warto wtedy odrobinę dosłodzić- miodem lub np. niskokalorycznym syropem daktylowym. Tak obłędnie prezentujący się deser może być alternatywą dla urodzinowych wypieków (wtedy można przygotować na biszkopcie), który na pewno zachwyci każdego, a dzieci to już szczególnie! :) * mleko skondensowane niesłodzone- 1 litr * kolorowe galaretki- 5 szt. * żelatyna
Kraina Miodem PłynącaNasz ulubiony deser, w kolejnej, tym razem orzeźwiającej, letniej odsłonie. Po dość długim zajadaniu puddingu chia na bazie mleka roślinnego , był etap deseru chia na mleczku kokosowym , teraz wykombinowałam go na bazie soku. Eksperymentalnie przygotowałam od razu dwa rodzaje puddingu, jeden na soku pomarańczowym, drugi na jabłkowym. I choć byłam wręcz pewna, że ten pierwszy będzie hitem, to choć był(...)dobry, nie mógł się równać z tym przygotowanym na bazie nieklarowanego, świeżego soku jabłkowego, który okazał się cudowny w smaku. Taki deser jest orzeźwiający, a zarazem bardzo delikatny, dietetyczny i przepyszny. I co najważniejsze u mnie smakuje wszystkim, bez wyjątku. Więc teraz przez jakiś czas będzie u nas królować właśnie ta wersja, która ma wszystkie inne pod sobą. Polecam, może
Smaczne ZdroweTiramisu jest włoskim deserem. Przepis jaki znajduje się u mnie nie jest przepisem oryginalnym, lecz również jest bardzo smaczny. Jest to deser dla osób, które nie boją się spożywać surowych jaj. Ja na początku się wahałam lecz nie mogłam się oprzeć. Musiałam go spróbować. Składniki: ( z podanej ilości składników wyszły mi dwie duże porcje - lecz spokojnie starczy na cztery(...)utrzeć z cukrem - ja użyłam miksera, najwyższe obroty. Miksować dobrych kilka minut. Osobno utrzeć na najmniejszych obrotach ser mascarpone. Dodawać łyżka po łyżce utarte żółtka. Przygotować miseczki na deser (lub też jedną większą). Biszkopty zanurzać w kawie z amaretto - zanurzyć i od razu wyjąć. Biszkopty szybko nasiąkają i gdy się je przetrzyma rozpadną się. Wyłożyć na dno miseczki
W kuchni u MonikiSkładniki na 6 deserów : Spód: 75g mąki pszennej tortowej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 60g cukru, 50ml oleju, 1/2 łyżki kako ( ok. 8g), 1 jajko, 1łyżka mleka. Warstwa z gruszkami: 2 większe gruszki, 1łyżka cukru, 1 galaretka o smaku poziomkowym. Warstwa z serków: 1 galaretka o smaku jagodowym, 265g serków homogenizowanych o smaku truskawkowym. Polewa czekoladowa: 2 mleczne(...)500ml wody). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie zmiksować razem z serkami homogenizowanymi. Wylać na masę z gruszek, gdy ta już stężała. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia. Gdy deser całkowicie stężał obkroić go dookoła nożem i wyjąć z foremek. 4. Polewa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mleko zagotować z wiórkami kokosowymi. Po zagotowaniu przecisnąć przez sitko by pozbyć się
W kuchni u Monikizaczyna się sezon na maliny obiecuję sobie, że tym razem będę delektować się ich niczym nieskalanym smakiem – gdyż same w sobie są owocem doskonałym. A później robię deser zainspirowany kremem tiramisu. I potem maliny sauté już mi nie smakują. Zapraszam Was na mój deser wszechczasów – o ile oczywiście nie boicie się, że Was również uzależni ;) Składniki: koszyk/ pudełko(...)pucharków układamy łyżkę kremu, następnie kilka owoców, później znów porcję kremu i owoców. Dekorujemy listkami mięty, lub melisy. Z podanej proporcji wychodzą mi 4 spore lub 6 niewielkich porcji deseru. Smacznego! Wpis dodaję do akcji: Artykuł Maliny + krem = deser wszechczasów pochodzi z serwisu Patchwork
PatchworkMaliny i jogurt naturalny - duet doskonały. Całość posypałam uprażonymi płatkami owsianymi, które "podkręciły" smak poniższego deseru. Deser jest sycący, a zarazem lekki w smaku. Warto go przygotować, ponieważ świetnie się prezentuje i jest przepyszny. Składniki na 2 porcje: 1 duży jogurt naturalny (400 g) 250 g świeżych malin 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki płatków owsianych Maliny(...)kilka sztuk pozostawić do dekoracji!) zasypać cukrem pudrem i zmiksować za pomocą blendera. Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni. Do szklanek nakładać warstwami: sos malinowy, jogurt naturalny. Ostatnia warstwa deseru powinna zakończyć się sosem malinowym. Wierzch deseru posypać uprażonymi płatkami owsianymi. Ozdobić malinami. Przed podaniem schłodzić w lodówce
UgotowaćSkoro deser też czasami powinien zawitać na stole w każdym domu, to powinien to być deser z przytupem :) Taka tarta truskawkowa przyozdobiona świeżymi truskawkami i aromatyczną miętą - najlepiej z własnego ogródeczka ziołowego - dodającą świeżości i orzeźwienia jest właśnie takim deserem. Deserem z przytupem. Składniki : masa serowa 500g zmielonego twarogu 50g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 jajko mus truskawkowy 290g
zobacz ich smakPewnie wszyscy uwielbiają deser pod nazwą ,,czekoladowe salami”, bo jest to bardzo prosty, szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny deser. Przepis, który dzisiaj prezentuję jest na dużo łatwiejszy niż inne przepisy w internecie, bo składa się z 5 prostych składników, które są w każdym domu, dlatego kiedy zachce się nam czegoś słodkiego, możemy sięgnąć po te składniki i zrobić
Kuchnia ŁukaszaDeser lodowy w sam raz na upalne dni, takie jak dzisiaj -pyszna masa z czerwonej porzeczki, mleczka kokosowego i śmietanki dobrze zmrożona polana polewą czekoladowo owocową -czego chcieć więcej? Deser podałam na talerzyku z serii DIAMENT GOLD_BOGUCICE Składniki: Semifreddo: 1/2 litra czerwonej porzeczki 100 g cukru trzcinowego brązowego 3 łyżki cukru pudru 100 ml zimnej wody 1/2 litra(...)mleczka kokosowego Sos czekoladowo-owocowy 10 dag mlecznej czekolady 1/2 szklanki soku z czerwonej porzeczki 150 ml śmietanki kremowej 2 łyżki cukru pudru czerwona porzeczka do dekoracji Wykonanie deseru: Semifreddo: Wodę z cukrem gotujemy ,wsypujemy owoce czerwonej porzeczki, gotujemy około 5 minut-aż owoce zaczną się rozpadać, całość zmiksować blenderem. Zostawić do całkowitego wystygnięcia. Śmietankę kremówkę po wyjęciu
Wanilia i KardamonSezon jagodowy w pełni. Wspaniały smak tych leśnych owoców połączyłam z moim ulubionym włoskim deserem. Jagodowa panna cotta - zapraszam na włoski deser z polskim akcentem w tle :) Składniki: 300 ml śmietany 30% 300 ml mleka 100 g cukru 4 czubate łyżeczki żelatyny szklanka jagód Wykonanie: Do garnka wlewamy śmietanę i mleko oraz wsypujemy cukier i doprowadzamy do zagotowania(...)wstawiliśmy do lodówki się nie ścięła, czekamy, aż masa jagodowa stężeje. Gdy masa jagodowa się zetnie, wylewamy na nią masę śmietankową. Całość wstawiamy do lodówki. Aby gotowy deser łatwo wyjąć z pojemniczków, wstawiamy je na 5 - 10 sekund do miseczki z ciepłą wodą. Deser podajemy na talerzyku. Smacznego
Smak mojego domu