Ciasto o nazwie „lodowiec” jest świetnym pomysłem na smaczny deser w te upalane lipcowe dni. Dzięki temu, że podajemy je prosto z lodówki bardzo przyjemnie chłodzi w te gorące dni. Należy jedynie pamiętać, aby w miarę szybko po wyciągnięciu go z lodówki pokroić na kawałki i zjeść, ponieważ dość szybko się rozpuszcza. Poniżej przedstawiam przepis na ciasto lodowiec
Blog kulinarny S9.PLuczulają. Warzywa i owoce zamiast mąki i cukru Jest też wiele sztuczek na zastąpienie całego lub części mniej zdrowych składników czymś trochę zdrowszym. Najprościej jest po prostu zrobić deser z owoców czy warzyw jak w przepisie na czereśnie z masłem czy lody truskawkowe. Albo żeby był to główny składnik jak w musie czekoladowym, który jest zrobiony z bakłażana. Jeśli już
Ugotowane pozamiatanesmakiem! Przygotowanie: 30 minut Koszt: tanie Przyznaję, że na widok tego sernika nie jednemu opadła szczęka. Tak niewiele potrzeba, aby stworzyć fajny kontrast kolorystyczny i dawało efekt wow deseru. Przepis sam w sobie jest banalnie prosty i tani. Słodko słony spód z daktyli i masła orzechowego połączony z twarogiem i soczystą truskawką na prawdę zachwyca smakiem. Wykończenie sernika możecie zrobić
Zdrowie i pysznie na talerzuJeden z prostszych wypieków jaki istnieje. Potrzebujemy zaledwie 3 składników do ciasta i opcjonalnie jakiś dodatek do nadziania rogalików. Chwila zagniatania oraz pieczenia i deser gotowy :) 250 g mąki pszennej 200 g masła 120 g waniliowego serka homogenizowanego opcjonalnie owoce/dżem/krem czekoladowy do nadziania opcjonalnie cukier puder do posypania Masło siekamy z mąką. Dodajemy serek i zagniatamy
Mienta blogdłużej cieszyć się tym pysznym, letnim smakiem. Piadiny czyli włoskie tortille można zrobić samemu lub kupić jeśli nie chce się smażyć w taki upał. Rezultat: pyszne śniadanie czy deser na talerzu. Truskawki w padinach. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieZapraszam Was na lody stracciatella, najpopularniejszy włoski deser lodowy, który powstał w Bergamo w 1961 roku. Wynalazcą lodów był Enrico Panattoni, cukiernik, pasjonat gotowania i słodyczy, który chciał stworzyć lody uwielbiane i doceniane przez Włochów, wyróżniające sie od innych smakiem i konsystencj ą . Po wielu eksperymentach udało
La grande e la piccola cuocarazem proponuję Wam idealny deser-chłodnik na lato, jest lekki, niskokaloryczny i orzeźwiający, skomponowany z truskawek i chrupiącego ciasteczka, można go ewentualnie podawać z lodami lub sorbetem. Ja podałam chłodnik z lodami z werbeny, które są specjalnością regionu Owernii, a dokładnie Le Puy en Velay, głównego miasta departamentu Górnej Loary (Haute Loire). Czas przygotowania : 20 min. Porcja
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskadobry :-) Sezon na truskawki jeszcze trwa, niestety już będzie się niedługo kończył, dla mnie za szybko. Dobrze, że zdążyłam już zamrozić, teraz tylko korzystamy i jemy ;-) Dzieci bardzo chciały deser z bezą, więc powstał taki na szybko z mascarpone. Robi się go szybciutko i jest bardzo smaczny :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: 250 g serka
kruche babeczkimożna sobie zastąpić zdrowszą alternatywą, jak na przykład bezkalorycznym erytrytolem. W ten sposób zaoszczędzamy trochę kalorii oraz ograniczamy spożycie cukru. Galaretkę połączyłam z jogurtami, co w efekcie dało lekki deser mleczno-owocowy, który świetnie sprawdza się w upalne dni. Jedna spora porcja zawiera jedynie około 115 kcal, a dzięki użyciu jogurtu typu islandzkiego znacząco zwiększyła się zawartość białka. Składniki
Zdrowie na języku :Pzimno z sorbetem truskawkowym i pastą daktylową z orzechem laskowym. Całość wyszła przepyszna i … miałam nie jako dwa w jednym – kawę na przebudzenie i pyszny letni deser. Miłego dnia moi drodzy. P.s. Jakie u Was temperatury? Jak spędzacie ten upalny dzień? Składniki: 1-2 gałki sorbetu truskawkowego filiżanka ulubione kawy zimne mleko 2 pełne łyżki pasty daktylowej
Słodkie okruszkiSproszkowana woda kokosowa jest wygodna w użyciu. Można z niej przygotować zdrowy napój funkcjonalny, dodać do soku, koktajlu, smoothie, jogurtu czy deseru. Ja zrobiłam z niej lody: woda 750 ml mango dojrzałe 1 szt. liofilizowana woda kokosowa w proszku 3-4 łyżeczki Liofilizowaną wodę kokosową wsypać do naczynia. Wlać wodę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Mango pokroić w drobną
AZgotuj!Następnie nadziałam je kawałkami świeżych truskawek, ugotowałam i podałam z sosem truskawkowo-śmietanowym. Proste, a zarazem takie pyszne. Dzieci je uwielbiają! Takie słodkie pierożki to świetna propozycja na deser, podwieczorek, a nawet letni obiad - o ile lubicie obiady na słodko 😉 Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 2 czubate łyżki kakao 2 łyżki masła szczypta soli Nadzienie
Kuchnia MagdaLenyupalne czerwcowe dni polecam truskawkowe orzeźwienie w postaci zimnego deseru z lodówki. warstwa truskawkowa: 250 g truskawek 1 galaretka truskawkowa 250 ml gorącej wody Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, schłodzić i zmiksować z truskawkami. Masę wylać do foremek silikonowych i odstawić do stężenia. warstwa jogurtowa: 300 ml gęstego jogurtu naturalnego 1 galaretka krystaliczna 200 ml gorącej wody
Kolorowa kuchnia ElkiLekki, zdrowy i pożywny pudding jako deser albo śniadanie, na dobry start. Ziarenka szałwii hiszpańskiej lekko chrupią pod zębem a kremowy mus z mango idealnie dopełnia całości w szklaneczce, słoiczku czy w miseczce. Pudding z szałwią hiszpańską i mango. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieGalaretkowiec to bardzo prosty deser, który zrobią nawet dzieci. Sama będąc dzieckiem taki robiłam. To jedno z pierwszych moich "ciast". Nie wymaga użycia miksera, wystarczy kilka galaretek, serki homogenizowane i odrobina cierpliwości. GALARETKOWIEC Składniki: 3 serki waniliowe homogenizowane (po 200 g każdy) 1 galaretka przezroczysta 3 galaretki kolorowe (np. truskawkowa, wieloowocowa i kiwi) 10-15 szt truskawek Przygotowanie: Truskawki
Bon appetit mon amie