cytryną). Na każdy blat nakładamy lekko schłodzony krem i kładziemy kolejna warstwę. Tort zdobimy pozostałym kremem i… gotowe! Jak się okazuje wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego wyjątkowego deseru można kupić w przystępnych cenach i nie zrujnować domowego budżetu. Wiele dań, których przygotowanie wydaje się być kosztowne można bez problemu wykonać z produktów dostępnych dyskoncie, a nasi goście będą zachwyceni
Gotujemy i jemySorbet malinowy - domowe lody malinowe Sorbet malinowy jest cudowny w upalne letnie popołudnia. Osobiście lubię ten deser przygotowywać z dodatkiem mleka, które daje gładki, aksamitny smak. Dodatkowo przecieram większość malin, żeby pozbawić lody dużej ilości pestek. Lody sorbetowe są przepyszne, mają niewiele kalorii i wspaniale chłodzą i mogą być świetną owocową przekąską. Składniki potrzebne na sorbetowe lody malinowe
Gotujemy i jemyDawno nie było tutaj przepisu na żadne pyszne muffiny. Dziś nadrabiam zaległości i przychodzę do Was z przepisem na najlepsze muffinki bezglutenowe – idealne na deser i na słodkie śniadanie! Ja zrobiłam klasyczną, waniliową wersję. Wy śmiało możecie dodać do nich kawałki gorzkiej czekolady lub bakalie. Będzie pysznie! Do ich przygotowania użyłam mąki bezglutenowej Mehl Farine Schär , o której już
Ostra na Słodkobardzo proszę o komentarz, napiszcie dlaczego? Większość jednak lubi, przepada wręcz za sernikami w wersji zimnej. Dopiero niedawno upały dały nam się we znaki a taki serniczek to idealny deser na upalne dni, ale nie tylko, smakuje idealnie o każdej porze roku. Zapraszam zatem na przepyszne ciasto na zimno. Ja użyłam moreli w syropie, Wy użyjcie jakie macie, świeże
Moje Małe CzarowanieDeser ten powstał na podstawie znanego ciasta banoffee pie. Mascarpone, sos toffi, banany i kruche ciastka. Tylko kilka składników i wyczarować można pyszny, słodki deserek gotowy dosłownie w 20 minut. Przygotujcie go a na pewno zachwycicie nim każdego, zarówno domownika jak i gości :) Składniki na 2 szklanki: * 250 g serka mascarpone * 2 łyżki cukru pudru * 1 banan * 4 łyżki masy
Zrób to smaczniewielbicielkę włoskich smaków, na moim blogu nie mogło zabraknąć przepisu na panna cottę. To deser wyjątkowo smaczny i prosty w wykonaniu, który w podstawowej wersji jest na bazie śmietanki. Tym razem jednak użyłam mleczka kokosowego i wyszło cudo! Jego piękny kolor zawdzięczam sokowi z malin, który otrzymałam po ugotowaniu świeżych malin i ich przetarciu. Brzmi kusząco? Na co czekacie
Be Fit Be Strongochłody i słodyczy dziś shake morelowy. Pyszny, zimny, gęsty, pity lub wyjadany łyżką. Obłędny smak słodkich moreli, lodów śmietankowych i mleka. Deser, koktajl, shake w ciągu dnia, traktujcie dowolnie Jest pyszny, polecam jak nigdy! SKŁADNIKI: 1 szklanka mleka (250 ml), u mnie 3,8% 5 moreli 2 czubate łyżki lodów śmietankowych lub waniliowych PRZYGOTOWANIE: Morele myję, pozbawiam pestek i kroję
Zasmakuj Kuchnirazem mam coś nietypowego. Otóż granolę z kaszą gryczana – baaaardzo chrupiącą i niezwykle smaczną. Granole świetnie sprawdzają się na pierwsze i drugie śniadanie, a również jako dodatki do deserów. Pamiętajcie, że te domowe są zdrowsze od tych kupnych. Nie zawierają konserwantów i ulepszaczy, ani cukru, którego dodają w ogromnych ilościach. Możemy sięgać po nasze ulubione bakalie i kombinować
Be Fit Be StrongRyż na mleku z cynamonem to pyszny i sycący deser, który przygotować możemy na śniadanie, lub jako przekąska w ciągu dnia. Składniki: 200g ryżu 700-800ml mleka 20g cynamonu 4 łyżki cukru 1op. cukru waniliowego 1 łyżka masła Przygotowanie: Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, cukier i wsypujemy ryż. Gotujemy na średniej mocy palnika, mieszając często by ryż się
NiePieprz.plnajczęściej smażę w bułce lub robię z nich placki. Zrobiłam też kilka słoików marynowanych patisonów. Pomyślałam jednak, że może by użyć je także do ciasta. Z cukinii robiłam taki deser już nie raz, więc tym razem padło na patisony. Tak powstało wilgotne Ciasto z patisonów kakaowe z dodatkiem jeżyn. Składniki: ciasto
Kuchnia co dniaWszystko, co dobre szybko się kończy i niestety wakacje dla niektórych też. Na osłodzenie sobie tych ostatnich chwil przed szkołą, proponuję pyszny deser przygotowany z wafli ryżowych, soczystych borówek i klasycznego kremu do andrutów wg przepisu mojej Babci :) opakowanie wafli Sonko Slim Wafle ryżowe z ryżem białym jaśminowym i kokosem szklanka borówek masa: 250 g masła 3/4 szklanki cukru pół
Mienta blogCiepła pogoda nas nie opuszcza, więc pozostaje się tylko cieszyć i chłodzić jakimiś ziemnymi deserami. Najlepiej oczywiście sprawdzą się lody, więc dziś przepis na wersję domową i oczywiście bananową :) Te lody wymagają troszkę więcej pracy i czasu, niż te klasyczne, które można przygotować dosłownie w 5 minut i które również bardzo polecam (i przy okazji przypominam przepis, który pojawił się
Healthy food explorerPtysie w karmelu nadziane pysznym francuskim kremem cukierniczym Crème pâtissière . To zdecydowanie deser na specjalne okazje! Ten wpis, razem z przepisem na krem francuski, otwiera całą serię, w której chciałabym podzielić się z Wami wiedzą i moimi wersjami przepisów z Le Cordon Bleu. W Paryżu nauczyłam się całego mnóstwa przydatnych cukierniczych trików. Przywiozłam też wiele ciastkowych inspiracji, które na pewno
Ciastkozercysię do przekładania ciast, tortów czy wypełniania babeczek oraz rurek. Ma doskonałą konsystencję, nie rozpływa się i utrzymuje nadany mu kształt. Krem ten sprawdzi się również jako lekki deser. Polecam. 200g śmietanki 30-36% 200g serka homogenizowanego waniliowego (można użyć dowolnego smaku) 2 łyżki cukru pudru (płaskie lub wg smaku) 1 opakowanie śmietan-fixu (*) Śmietankę
Di gotuje