Seromak – łaciaty sernik z makiem 185słodki i robi wrażenie. Pokryłam go ganaché z białej czekolady i udekorowałam pekanowcami. Wczoraj mieliśmy świąteczne party w naszym domu. Było nas łącznie 12 osób. Łaciaty sernik podałam na deser . Smakował wszystkim bez wyjątku! Jeśli więc zostało Wam trochę masy makowej to bardzo polecam przepis na seromak poniżej. Łaciaty sernik 20 kawałków prostokątna blaszka o wymiarach
codojedzenia
Sernik z palonym masłem 179podgrzewane. W ten sposób palone masło zyskuje karmelową barwę i wspaniały słodki, orzechowy aromat. Tak przygotowane masło to jeden z podstawowych składników kuchni francuskiej. Często używa się go do deserów jako bazy kremów, lodów lub ciast, ale genialnie komponuje się także z warzywami, doskonale podbija też smak mięsa i ryb. Wracając do mojego sernika, dzięki palonemu masłu zyskał wyjątkowy smak
Smakowity Blog Kulinarny
Błyskawiczny lukier waniliowy 162Dobry i prosty lukier to znakomity dodatek do ciast i deserów. Potrafi on znakomicie osłodzić życie i nada się wprost idealnie m.in. do polania bożonarodzeniowych pierniczków . Przekonajcie się sami! Lista zakupów Przygotowanie składników: 1 szklanka cukru pudru 1 i 1/2 łyżki stołowej serka homogenizowanego waniliowego Łączymy ze sobą oba składniki i dokładnie mieszamy, tak by uniknąć grudek. Wiele zależy
Proste-przepisy.pl
Kutia w babeczkach 270kolejnych żniwach i dlatego każdy domownik nakłada na talerz po łyżce kutii. Jest to danie, które też darzę miłością od najmłodszych lat – słodkie, z chrupiącymi orzechami, było prawdziwym deserem pośród innych, mniej atrakcyjnych dla dzieci potraw. W tej propozycji kutii nie podałam tradycyjnie w miseczce – kutia stała się słodką wigilijną babeczką, po którą z pewnością sięgną małe rączki
Eat me! Fit me!
Prosty biszkopt kakaowy 153biszkopt kakaowy. Oszukany, dlatego, że dodaję się do niego proszek do pieczenia. Ale ja uwielbiam ten biszkopt, ponieważ wychodzi zawsze i idealnie nadaję się do wszelkiego rodzaju tortów i deserów. Jest mocno kakaowy i bardzo wilgotny, więc nie wymaga nasączania przed składaniem blatów. Biszkopt ten jest bardzo „posłuszny” i dobrze się kroi. W zależności od wypieku i wielkości
Smaki Armine
Sos owocowy błyskawiczny 212masz nadmiar owoców i nie wiesz co z nimi zrobić, proponuję Ci łatwą wersję sosu owocowego. Możesz się nim zajadać bezpośrednio po przygotowaniu lub schłodzić go i wykorzystać do deserów. Sos owocowy błyskawiczny. Składniki (Porcji: 2) 4 śliwki, przekrój na ćwiartki, pestki odrzuć 2 jabłka, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki 2 klementynki, obierz
Szybko Szybkowar
KRUCHE CIASTECZKA Z KWIATEM POMARAŃCZY 197ciasteczka o subtelnym aromacie kwiatów pomarańczy, często wykorzystywanym w kuchni francuskiej, zwłaszcza w wypiekach. Rodem z Bliskiego Wchodu, woda z kwiatów pomarańczy doskonale nadaje się do ciast i deserów. To również idealny dodatek do dań orientalnych oraz napojów serwowanych na ciepło i na zimno. Ta woda znajduje również wiele innych zastosowań, głównie w kosmetyce, ze względu na swoje właściwości upiększające
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Orzeszki z kremem kokosowym 169Pamiętam ten deser z dzieciństwa:). Zrobienie orzeszków wydawać się może trudne. Nic bardziej mylnego, wystarczy forma do orzeszków, trochę chęci i czasu a ich przygotowanie możemy rozłożyć na kilka etapów. Ciasto na orzeszki: 250g masła lub margaryny 2 jajka L 400g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 100g cukru pudru 1 łyżka aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szefowa kuchni
Puszysty mascarpone z pomarańczami, cynamonem i miodem 249Warto zapisać przepis na ten szybki deser bez pieczenia. Możemy go przygotować ekspresowo, gdy zjawią się niezapowiedziani goście, lub po prostu, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, pysznie rozpływającego się w ustach :) ok. 375 g mascarpone kopiasta łyżka konfitury z pomarańczy (użyłam pomarańczy z imbirem) 3 pomarańcze łyżka masła klarowanego łyżka miodu spora szczypta cynamonu garść nerkowców plaster miodu
Mienta blog
Czekoladowe ciasto z majonezem 196mleka. Mega wilgotne, delikatne, a do tego robi się je ekspresowo i nie wymaga dużej ilości składników. Z dodatkiem przyprawy do piernika, polewy czekoladowej i lodów to idealny świąteczny deser. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
BEZY 193Śnieżne bezy dziś powstały. Krótki skład, niewiele cukru, z innymi niż dotychczas dodatkami podane. Bezy z dodatkiem konfitury, kandyzowanej aronii i jasnej dekoracji HELIO . Wyjątkowy i prosty mini deser (mini porcje) do popołudniowej kawy cieszy oko i podniebienie jak nic:) Bezy z konfiturą, kandyzowaną aronią i dekoracją białą HELIO SKŁADNIKI: 3 białka 80 g cukru pudru szczypta soli do dekoracji
Zasmakuj Kuchni
Wafle kakaowe z mlekiem w proszku 166Wafle przekładane różnymi masami to często deser, który lubią dzieci. Warto przygotować je także na święta i inne okolicznościowe spotkania z rodziną. Tym razem postawiłam na wafle kakaowe z mlekiem w proszku i powidłami. Składniki: - 125 g margaryny roślinnej - 1/2 szklanki cukru - 1/4 szklanki wody - 2 czubate łyżki kakao - 1 szklanka mleka w proszku - powidła śliwkowe - opakowanie wafli
Kuchnia co dnia
Pomarańczowy sernik na zimno 172pyszny sernik warto zrobić na świąteczny stół dla bliskich i przyjaciół. Sernik jest prosty w wykonaniu, bardzo aromatyczny, idealny na deser po świątecznym obiedzie. Polecam serdecznie. Pomarańczowy sernik. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Ciasto z żurawiną, nerkowcami i migdałową kruszonką 154Ciasto z żurawiną, nerkowcami i migdałową kruszonką to pomysł na pyszny słodki wypiek na święta Bożego Narodzenia. Doskonale sprawdzi się jako deser po świątecznym obiedzie. Ciasto jest łatwe i pełno w nim smakowitych składników. Oto przepis na ciasto z żurawiną, nerkowcami i migdałową kruszonką. 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki ksylitolu 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1/2 szklanki oleju roślinnego
My Chcemy Jeść
Deser owocowy ze śmietaną migdałami i słomką ptysiową 133Jeśli macie ochotę na szybki deser, polecam wam ten, jest przepyszny w dodatku gotowy w kilka minut. SKŁADNIKI na 4 kubeczki: 250g serka mascarpone 300g śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 5 łyżek migdałów 4 łyżki konfitury malinowej 3 kostki czekolady gorzkiej mix owoców w puszce "koktajl owocowy" kilka ciasteczek słomka ptysiowa z cynamonem firmy BRZEŚĆ WYKONANIE: 1. Śmietanę ubijamy
Dziś Ja gotuje