zielona herbata, której liście zrywane są zawsze w pierwszym zbiorze. Bardzo drobno zmielona (konsystencja pudru), tradycyjnie służąca do rytualnego picia podczas japońskiej ceremonii chanoyu, oraz do przyrządzania wykwintnych napojów, deserów, sosów i słodyczy np. lodów, ciasta biszkoptowego lub drożdżowego. Dobrej jakości herbatę matcha możemy zakupić w herbaciarniach, w większych sklepach lub w sieci m.in. w Kuchnie Świata
Tajemnice SmakuNajlepszy przepis na faworki na piwie. Chrupiące i łatwe do zrobienia chrusty/faworki. Pyszny deser, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Karnawał to idealny czas na ich zrobienie. W okresie karnawału faworki przynajmniej kilka razy muszą pojawić się na moim stole. Tym razem zrobiłam je na bazie piwa. Wyszły bardzo chrupiące i łatwo się je robiło. Tradycyjnie faworki posypuję
Kuchcik gotujeprzepis wyśmienitej kuchni lwowskiej. Ten przepis kultywowany przez nasze babcie nie stracił nic na swoich walorach smakowych. Pulchne, miękkie, delikatne naleśniki drożdżowe z dżemem wiśniowym i morelowym to idealny deser, pyszny obiad czy śniadanie. Naleśniki drożdżowe. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewierzchu. Ciasto okryte woreczkiem, lub schowane w pojemniczku, zachowa świeżość i puszystość do kolejnego dnia. Przepis na ciasto czekoladowe znalazłam kiedyś u Asi z bloga kwestia smaku, szukając szybkiego deseru do popołudniowej kawy. Od tamtej pory gości u mnie regularnie, dlatego polecam i zachęcam do wypróbowania ciasta. Składniki: Ciasto: 50g czekolady gorzkiej 50g czekolady mlecznej 80g masła 0.5 szklanki mleka
NiePieprz.plPopularny mleczno-czekoladowy deser monte w nieco zdrowszej i lekko zmodyfikowanej odsłonie. Jasna warstwa cechuje się waniliowo-kokosowymi smakami, z kolei ta ciemna czekoladowo-orzechowymi. Idealna konsystencja, słodycz i pyszny smak. Koniecznie sprawdź, co siedzi w środku i przygotuj od razu podwójną porcję 😜 Genialnie smakuje lekko schłodzony. Część jasna: 150 g ugotowanej kaszy jaglanej 35 g płynnej części
Zdrowie na języku :PPrzedstawiamy kolejny pomysł na wielowarstwowe danie śniadaniowe, które możemy również przygotować w słoiczkach, dzień wcześniej i zabrać ze sobą, gdziekolwiek się wybieramy. Często taki wielowarstwowy przysmak traktujemy również, jako deser. Podstawowym składnikiem warstw tym razem jest komosa ryżowa biała, inaczej quinoa biała. Przepis na jej ugotowanie tutaj . Wykorzystamy również wcześniej przygotowane czekoladowe masło orzechowe . Kiedy zmieszamy je z jogurtem naturalnym
Tajemnice Smakupodpiekły. Studzimy w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Po ostudzeniu kruszymy w dłoniach i przesypujemy do dużego słoja. Granolę możemy jeść z mlekiem, jogurtem, możemy użyć jej do warstwowych deserów. Znam takich co podjadają ją bezpośrednio ze słoika… Smacznego
Tajemnice Smakułyżce syropu 2–3 razy dziennie w okresie przeziębienia czy grypy (dzieciom połowę porcji). Syrop można stosować również jako dodatek do herbatek ziołowych lub innych napojów, do deserów, lodów. Na zdrowie
Tajemnice SmakuCzy można bawić się śniadaniem? Oczywiście, że tak! Jeśli chcemy rano ujrzeć uśmiech na twarzach naszych pociech przygotujmy kolorowe tosty. Tęczowe tosty jednorożca. Gwarantujemy zaskoczenie! Im
Tajemnice SmakuTartaletki na kruchym kakaowym spodzie z owocowym nadzieniem to świetny pomysł na ciastko “do ręki”. Z tego przepisu możemy przygotować jedną dużą
Tajemnice Smakunabyć liofilizowanej żurawiny trufle możecie ozdobić obtaczając w kakao w proszku, cukrze pudrze, wiórkach kokosowych, pokruszonych orzechach lub posiekanej czekoladzie. Dodatek nalewki żurawinowej do trufli kategoryzuje ten przepis, jako deser dla dorosłych. Możemy nalewkę zastąpić sokiem z żurawiny i wtedy uszczęśliwimy również młodszych smakoszy trufli. Gotowa masa na trufle jest dość twarda, aby łatwo formować kulki warto użyć łyżki
Tajemnice Smakususzoną żurawinę oraz ekspandowany amarantus, mieszamy. Studzimy na blasze, następnie kruszymy w dłoniach i przesypujemy do dużego słoja. Granolę podajemy z mlekiem, jogurtem, możemy użyć jej do warstwowych deserów lub podjadać prosto ze słoika… Smacznego
Tajemnice Smakutrujące wykazują liście, kora, nasiona…. ale nie kwiaty! Kwiaty są jadalne, mają słodki i miodowy smak. Można z nich przyrządzać syropy, nalewki, konfitury, dodawać do sałatek, ciast i deserów. Z uwagi na możliwość wystąpienia alergii u osób wrażliwych bezpieczniej wykorzystywać tylko płatki, bez pręcików.* Składniki Ciasto: 250 g mąki owsianej 350 ml kefiru (może być maślanka, jogurt lub mleko
Tajemnice Smakukuchni świata, możemy ją również przygotować sami w domu. Najbardziej znaną i słynna potrawą z użyciem tahiny jest hummus. Pasta sezamowa może być również stosowana, jako dodatek do sosów, deserów, słodkich ciasteczek lub właśnie do słonych krakersów*. Składniki 60 g mąki żytniej 30 g tahiny ( 2 duże łyżki) 50 g mieszanych ziaren i pestek (słonecznika, dyni, siemienia lnianego) 1/2 łyżeczki
Tajemnice SmakuBardzo ważna uwaga, mimo że uwielbiamy zapach lawendy nie przesadźmy z ich ilością. Lawenda jest bardzo aromatyczna i… ciasto będzie bardziej przypominało zapachem wyrób kosmetyczny, aniżeli deser. Proporcje na foremkę keksówkę o wymiarach około 12 x 25 cm. Składniki CIASTO 100 g orzechów nerkowca 150 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta
Tajemnice Smaku