Inspirowane przepisem Doroty Świątkowskiej Już kilka miesięcy upłynęło od momentu kiedy w moje ręce trafiła jej ostatnia książka "Moje wypieki z czekoladą". Kilka przepisów wypróbowane, ale
Kuchnia w czekoladzieJeśli stale obserwujecie moje przepisy i bloga, to wiecie że klasyczne domowe wypieki są moimi ulubionymi. Nie mam ręki do idealnie wyglądających ciast, ale takie kruche
nietylkopasta.plPo upieczeniu tego ciasta zjadłam od razu 4 porcje, póki było ciepłe. Tak wiem nie powinno się jeść ciepłego ciasta, ale świadczy to o jego smaku
nietylkopasta.plKefir gości w moim jadłospisie coraz częściej. Polecam spożywać mleczne napoje fermentowane ze względu na kultury bakterii, które doskonale wpływają na mikroflorę jelitową. Po raz pierwszy
Truskawkowa FiestaSkończyło się nam wczoraj rano pieczywo i uznałam, że coś jeszcze dobrego bym zjadła. Skoro drugie śniadanie szykowałam też Zuzi, zrobiłam kaszę jaglaną z musem truskawkowo
Anioszek w kuchniBajaderka to super pomysł na wykorzystanie ciasta np.które się nie uda , jest z zakalcem lub ciast zeschniętych..zazwyczaj po świętach, wtedy dużo ich się upiecze
Moje domowe kucharzenieOstatnio siedząc przed komputerem i robiąc to co zawsze w wolnej chwili - oglądam Star Trek'a - zachciało mi się ,,czegoś" pysznego i kolorowego i wspaniałego... ciężko
sierotka maRysia w kuchniPrzyjechał synuś ze Sztokholmu i domagał się deseru. Drugi miał ochotę na crumble z waniliowym sosem. Poszperałam i wypróbowałam francuską tartę z jabłkami i sosem. Francuska tarta z jabłkami to tarta z waniliowym sosem. Niektórzy nazywają taką tartę budyniową. Dla mnie jednak francuska tarta z jabłkami to tarta z sosem z prawdziwej śmietanki i jajek. Francuska tarta to również nieco(...)uwielbiam jabłka i wszystko co z nich można zrobić. Waniliowy sos to idealny sos do ciasta z owocami. Zamiast jabłek można wykorzystać inne owoce. Piekę podobne ciasto z truskawkami . Francuska tarta z jabłkami 12 porcji Składniki: 270 g pszennej mąki 100 g cukru 1 jajko ½ łyżeczki soli 160 g masła, zimnego Nadzienie 8 kwaśnych jabłek 2 łyżki masła 1 łyżka
codojedzeniaDeser jest naszym domowym HITEM! Uwielbiany przez wszystkich domowników,który znika w oka mgnieniu. Składniki: 250 g serka mascarpone 700 g śmietany 18% 200 g ciasteczek oreo 2 łyżki żelatyny 0,5 szklanki cukru pudru ziarenka z laski wanilii Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody i odstawić do napęcznienia.Serek mascarpone i śmietanę ubić(...)dodać do masy. Masę wylać do tortownicy o średnicy 22cm wyłożoną folią aluminiową lub spożywczą i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Mus truskawkowy: 700 g mrożonych truskawek 3/4 szklanki cukru sok z połowy cytryny galaretka truskawkowa łyżeczka żelatyny* Zamrożone truskawki zasypać cukrem i odstawić,aż puszczą sok i się rozmrożą.Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia.Truskawki
Anielskie wypiekiciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Drożdżówka po upieczeniu jest aromatyczna, puszysta i delikatnie wilgotna w środku, a z wierzchu przypieczona i chrupiąca za sprawą kruszonki. Idealne ciasto na deser do kawy lub herbaty. Moja drożdżówka to miłe wspomnienie z dzieciństwa i beztroskich wakacji na wsi. Będąc już dorosłą, zawsze starałam się odtworzyć jej smak i ta właśnie drożdżówka(...)wyrastało ciasto, ma być ciepło i bez przeciągów, a składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Moja drożdżówka jest z dodatkiem nektarynek, ale do tego ciasta można dodać również brzoskwinie, morele, truskawki, śliwki, jabłka lub wiśnie. Ciasto jest o umiarkowanej słodyczy, więc osoby lubiące słodkie wypieki powinny zwiększyć ilość cukru. Jeśli zwiększymy ilości cukru, ciasto będzie szybciej się z wierzchu zapiekać, należy
Kuchcik gotujeLetnie gorące dni sprawiają, że nasz organizm przestawia się na inną dietę. Schładzamy się wtedy chłodnikami, lekkimi przekąskami czy orzeźwiającymi deserami. Tort, który Wam prezentuję nie tylko ładnie wygląda, ale orzeźwia organizm i znakomicie smakuje, polecam 😊 Przygotować półmisek/salaterkę o wym. szer. 25 cm, wys. 6 cm Składniki(...)window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -2-3 połówki brzoskwiń z syropu -2 banany -garść rodzynek -opakowanie mrożonych truskawek 450 g -1 galaretka truskawkowa -2 galaretki brzoskwiniowe Truskawki rozmrozić, kilka odłożyć, resztę zostawić do zmiksowania. Rodzynki zalać do przykrycia wrzątkiem, odstawić do napęcznienia po czym odcedzić i wystudzić. Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić
Kulinarne przemyslenia16.05 .2020 Magda Gdy myślę o królewskim śniadaniu, o takim dla którego chce się wstać z łóżka i zrobić, by potem do tego łóżka wrócić i
Smaczna Stronauważamy za otwarty :) Ten ryżownik idealnie się do tego nadaje, nie tylko jest smaczny ale także zawiera superfood, czyli sproszkowane jagody acai , które dzięki swoim witalnym właściwością sprawiają, że deser jeszcze dodatkowo zyskuje na wartościach zdrowotnych (jakby sam wygląd nie wystarczał :D). Do torcika użyłyśmy wcześniej opisywanego nektaru kokosowego i erytrytolu (jego recenzja niebawem) a wszystko to dzięki uprzejmości(...)sproszkowanych jagód Acai (do podkręcenia koloru można dodać garść jagód) Spód kokosowy z nerkowcami -80g nerkowców -50g wiórków kokosowych -4-5 łyżek nektaru kokosowego Dodatkowo -borówki, truskawki lub inne ulubione owocki kliknij aby powiększyć SPÓD KOKOSOWY Z NERKOWCAMI Wiórki i orzechy nerkowca zmiksować na drobno z malakserze. Dodać płynny nektar, wszystko dokładnie wymieszać i ubić na dnie
Candy PandasIlość: 4 kokilki Czas przygotowania: 20 min + 30 min pieczenie Składniki: Daktylowy spód: – 1 szklanka suszonych daktyli – 1/2 szklanki orzechów włoskich lub innych –
Podwójnaporcja