przemawiały do wyobraźni i podniebienia. Jednak muszę przyznać, że rozmiar porcji trochę nas przeraził. Z kolei mój wybór to truskawki zapiekane w „koglu moglu” . Gorąca jajeczna pianka, pachnące owoce, a do tego lody śmietankowe. Genialny a zarazem prosty deser – sama słodycz, smak lata. Teściowie, jako stali bywalcy, postawili na nowość w karcie – leniwe pierogi podsmażane
Szybko Tanio Smaczniesłodko lub wytrawnie. Stanowi doskonały zamiennik ziemniaków, ryżu i makaronu. Sprawdzi się jako dodatek do mięs, zup, sałatek a także deserów. Ja najbardziej lubię ją właśnie na słodko. Najczęściej gości u mnie jaglanka z owocami, jabłkami, bananami, truskawkami. Dodaję do niej bakalie, orzechy, czy inne ziarenka. Od niedawna przygotowuję także budyń jaglany, obie z córa go uwielbiamy. Ma troszkę(...)mleku krowim lub roślinnym, albo na wodzie i podać z ulubionymi dodatkami. Na ciepło lub na zimno, co kto lubi. Idealnie sprawdza się jako śniadanie, zdrowa przekąska czy deser. Dziś chciałam Wam zaproponować ten właśnie budyń w wersji z jabłkami karmelizowanymi na oleju kokosowym, który dodatkowo dodał im ciekawego egzotycznego smaczku . Wyjątkowo po przepis odeślę Was tutaj
Cynamonowe szczęściePrzepisem na to ciasto Ania wygrała konkurs na blogu z marką Emalia Polska Pleszew . Mnie zauroczyła pomysłem a teraz chciałam wypróbować przepis, póki truskawki jeszcze na
Moje Małe Czarowaniemiksera, z wanilią, pachnące latem i spokojem. To idealne, proste ciasto na wspólną kawę, piknik, rodzinny deser. Za każdym razem możemy użyć innych owoców, świeżych, sezonowych, tych z puszki lub mrożonych, bakalie też się sprawdzą. Zapraszam po przepis;) Jogurtowe ciasto z truskawkami SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej, przesianej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru z wanilią
Zasmakuj KuchniTarta cytrynowa z rabarbarem, to połączenie dwóch skrajnych smaków: kwaśnego cytryny i słodkiego bezy. Dodatkowo dla lepszych walorów smakowych dodałam rabarbar i truskawki. Do przygotowania mojej tarty wykorzystałam sok z cytryny Limmi . To świetny dodatek do ciast, deserów, napojów, czy też drinków. Można go kupić w tradycyjnych sklepach w całej Polsce (w tym sieci lokalne np. Sklepy Doroty), w dużych(...)upiec wymyślną tartę cytrynową i postanowiłam, że również spróbuję ją udekorować. Starałam się wybrać dodatki w taki sposób, aby po upieczeniu nadal ładnie wyglądały. Niestety nie widać, że z truskawek są wycięte serca, a liście z ciasta kruchego też nie wyglądają tak, jak bym sobie życzyła :-) Chyba prościej zostawić ładnie ułożoną bezę ;-) SKŁADNIKI Kruche ciasto: 240 g mąki pszennej tortowej
Passions hobbies lifeGalette to bardzo proste ciasto. Przygotujecie je ze wszystkimi sezonowymi owocami. Piękne w swojej prostocie, podkreśla smak i fakturę owoców. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a
Karo in the Kitchenkitchen”. Oczywiście trochę go zmodyfikowałam. Tarta wyszła pyszna, bardzo czekoladowa z chrupiącym spodem. Ciasto jest idealne jako deser na romantyczną kolację :) Następnym razem do masy dodam odrobinę wiśni. Polecam wszystkim czekoholikomJ Tarta podwójnie czekoladowa z truskawkami Składniki: Ciasto: 300 g mąki 160 g cukru 110 g zimnego masła 1 łyżka śmietany lub jogurtu (opcjonalnie) 2 żółtka
Mania GotowaniaCiasto ptysiowe 2 szklanki mąki 2 szklanki wody 1 kostka margaryny (250 g) 5 jajek szczypta soli Krem śmietankowy 250 ml śmietanki kremówki lub 250 g
Gotujemy i jemyJest kilka angielskich deserów które lubię i chyba na pierwszym miejscu jest tradycyjny deser zwany „trifle” czyli kombinacja biszkoptu, galaretki, budyniu, bitej śmietany i owoców. Jest to deser bardzo tradycyjny bo pierwszy przepis pojawił się w 1596 roku. Ale ponieważ ma tyle lat to są i różne wersje. Oto przepis na trifle wg Doroty… Przepis na trifle(...)salaterki. Rozrabiam ok 500 ml galaretki i GORĄCĄ zalewam biszkopt. Wtedy biszkopt po wystygnięciu jest jak kasza manna Jeśli korzystam z dodatku alkoholu wylewam go na biszkopt.Zostawiam do ostudzenia. Truskawki myję i osuszam a następnie przekrojone układam na wystudzonym biszkopcie.Rozrabiam następne 500 ml galaretki i zimną wylewam na truskawki.Po zastygnięciu galaretki na wierzch wylewam ostudzony budyń.Żeby nie tworzył się
UgotujmyTo.plciasto do wypróbowania zanim skończą się truskawki! Przepis pochodzi z super książki "Domowe wypieki" autorstwa Joanny Niedobeckiej. Znajdziesz tu przepisy na wszelkie słodkości, całoroczne i sezonowe: torty malinowe, karmelowe i czekoladowe, w kształcie pociągu czy ula, serniki orzechowe, kajmakowe i dyniowe, ciasta straciatella, makowce i szarlotki, florentynki, muffinki i ptysie, bezy i zapiekany deser lodowy. A jeśli jesteś wielbicielem pralinek(...)herbaty ( niecałe pół szklanki i 2 torebki) u mnie Teekanne 300 g słodkiej śmietany 30-36% 100 g gorzkiej czekolady dodatkowo trochę czekolady do posypania 1,5 kg truskawek 300 g słodkiej śmietany 30-36% Przygotuj biszkopt.Czekoladę posiekaj na małe kawałeczki, jeśli chcesz biszkopt jasny, bez czekolady- pomiń ten krok.Wymieszaj obie mąki i przesiej je do naczynia. Oddziel
Z Kuchni Do Kuchniskładniki na kruszonkę: 70 g mąki 50 g cukru 50 g masła wykonanie kruszonki: Wszystkie składniki łączymy i siekamy na stolnicy do momentu powstania grudek. Odstawiamy
Domowy Smak JedzeniaJuż kiedyś podobny deser zrobiłam i przepis znalazł się na blogu, wtedy wykorzystałam jogurt naturalny i żelatynę. Tym razem zrobiłam wersję bardziej kolorową, z wykorzystaniem samych galaretek, jogurtu greckiego oraz pysznych herbatników black od firmy Cukry Nyskie. Składniki: 400 g jogurtu greckiego 4 galaretki o różnych smakach 2 galaretki przeźroczyste, takie same lub inne kilka truskawek na wierzch do dekoracji(...)jogurtową przedkładamy do formy na przemian z galaretkami. Tak żeby się połączyły i razem stężały. Na wierzch wykładamy truskawki lub inne owoce. U nas było ich ostatecznie mało, ponieważ pomocnik skonsumował kilka (kilkanaście) przez położeniem na deser. Całość zalewamy tą ostatnią tężejącą galaretką przeźroczystą. Przykrywamy deser folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki aby deser całkowicie stężał
Życie zaczyna się w kuchnitego sernika nie jednemu opadła szczęka. Tak niewiele potrzeba, aby stworzyć fajny kontrast kolorystyczny i dawało efekt wow deseru. Przepis sam w sobie jest banalnie prosty i tani. Słodko słony spód z daktyli i masła orzechowego połączony z twarogiem i soczystą truskawką na prawdę zachwyca smakiem. Wykończenie sernika możecie zrobić na dwa sposoby: taki jak ja, czyli tylko ułożyć owoce
zdrowo i aktywnietego sernika nie jednemu opadła szczęka. Tak niewiele potrzeba, aby stworzyć fajny kontrast kolorystyczny i dawało efekt wow deseru. Przepis sam w sobie jest banalnie prosty i tani. Słodko słony spód z daktyli i masła orzechowego połączony z twarogiem i soczystą truskawką na prawdę zachwyca smakiem. Wykończenie sernika możecie zrobić na dwa sposoby: taki jak ja, czyli tylko ułożyć owoce
Zdrowie i pysznie na talerzubyłabym sobą, gdybym nie wymyśliła deseru ;). Więc przedstawiam Wam kochani mój przepis na wykwintny i jakże banalny deser. Jak to powiadają w prostocie siła i piękno ;) Składniki: 4 duże morele 4 łyżki serka Almette żurawina z wiśnią 2 szkl mrożonych truskawek syrop z fiołkami (można zastąpić miodem) Wykonanie:Morele przecinamy na pół, wyjmujemy pestki i każdą z połówek posypujemy(...)blendera dodajemy serek i miksujemy. Kiedy uzyskamy gładką i lodową konsystencję układamy w naczyniach morele i nakładamy gotowe lody. Morele polewamy syropem z fiołkami, bądź miodem.Smak obłędny. Idealny deser na zakończenie lata.A lody Almette zostaną z nami na dłużej
Malinowe Pocałunki