deser z mascarpone - 3323 przepisów (strona:8/222)

Bezy a'la Pavlova z bitą śmietaną i owocami 129

owocami Składniki na bezy: 5 białek (jajka średniej wielkości) szczypta soli 240 gram cukru pudru (w oryginalnym przepisie cukier drobny do wypieków) Pozostałe składniki: 300ml śmietanki kremówki opakowanie mascarpone 3 łyżeczki cukru pudru owoce sezonowe (mandarynki, winogrona, kiwi) Wykonanie: Białka (najlepiej o temperaturze pokojowej) ubijamy do lekkiego spienienia, dodajemy sól i dalej ubijamy do uzyskania gęstej, sztywnej piany. Musimy uważać(...)dodatkiem cukru pudru. Gdy śmietana jest sztywna dodajemy serek mascarpone i bardzo krótko ubijamy do połączenia składników. Wystudzone bezy (większe) odwracamy do góry dnem i nakładamy krem a na to niewielką ilość pokrojonych w małe cząstki owoców. Przykrywamy całość mniejszą bezą. Na talerz nakładamy jeszcze trochę owoców i serwujemy pyszny deser :) Bezy a'la Pavlova z bitą śmietaną i owocami

Pyza i Surówka
Tiramisu na dzień Taty 177

truskawekkakao do posypaniaszklanka mocnej, zimnej kawyPrzygotowanie:Ubijam smietanę z cukrem, pod koniec ubijania dodaje po łyżce mascarpone i miksuje na wolnych obrotach aż do uzyskania gładkiej masy.  Biszkopty (podłużne) kolejno zanurzam w kawie i układam na blaszce aby stworzyły spód deseru. Na powstały spód wykładam masę odkładając trzy łyżki do dekoracji.Oczyszczone z szypułek i umyte truskawki miksuję i powstały

Magiczna kuchnia Darii
Torcik porzeczkowy 198

serka mascarpone. Całość rozpływa się w ustach i smakuje wyśmienicie. Sekret pysznego smaku tkwi w delikatnym i miękkim biszkopcie przełożonym doskonałym, lekko kwaskowym kremem porzeczkowym. To połączenie doskonałe! Korzystajmy z dobroci porzeczki, na którą aktualnie mamy sezon, ponieważ jest bardzo zdrowa i doskonale komponuje się w wszelkiego rodzaju deserach(...)Frużelina porzeczkowa: -500 g czerwonej porzeczki -1 szklanka cukru -2 łyżki soku z cytryny -płaska łyżka mąki ziemniaczanej (wymieszana w odrobinie wody) -3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: -2 opakowania serka mascarpone (500 g) -czerwona porzeczka do dekoracji Przygotowanie --> Biszkopt: --> Obie mąki przesiewamy, odkładamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę (z szczyptą soli). Następnie dodajemy partiami cukier, cały czas

Marta Gotuje
Naleśniki z kremem orzechowym 139

Wiecie, że jestem ogromną miłośniczką naleśników, tak jak i masła orzechowego. Tym razem postanowiłam połączyć te 2 ulubione produkty i powstało coś niezwykłego! Proste i pyszne

Cooking Monster
Truskawki, truskawki i jeszcze raz truskawki... 198

kilku już dni w mojej kuchni trwa prawdziwe truskawkowe szaleństwo. Dziś pod postacią deseru, który moja córka nazwała 'truskawkowa fantazja'. Gdy chodzi o te właśnie owoce nie trzeba im wyszukanego towarzystwa, dlatego u mnie jest tylko bita śmietana i niezastąpiony serek mascarpone. Truskawkowa fantazja składniki: 500 g truskawek 1 łyżka miodu 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki cukier(...)mascarpone i jeśli jest taka konieczność cukier puder. Powstałą masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich wlewamy 1/3 zmiksowanych truskawek oraz dodajemy kilka kropel soku cytrynowego do smaku. Na dno kieliszka lub szklanki kładziemy zmiksowane truskawki. Następnie na truskawki kładziemy różowa masę, a na to białą z bitej śmietany i serka. Na górze układamy pokrojone truskawki. Deser odkładamy

Przysmaki Karolki
Deser z truskawkami i mascarpone 374

Pyszna, truskawkowa wariacja na temat tiramisu. Miękkie biszkopty, przełożone warstwą truskawek i mascarpone. Składniki na 2 porcje: 150 g mascarpone 200 g truskawek 50 g biszkoptów

Moja Galeria Smaku
Rolada bezowa z czerwonymi porzeczkami. 186

Wolę ten upał od skrajnego mrozu. Z rana włączyłam mój piekarnik i upiekłam szybko bezę. Zrobiłam z niej roladę z czerwonymi porzeczkami i kremem z bitej śmietany i mascarpone. Klasyczny deser, a jakże pyszny i efektowny. Kwaśność czerwonych porzeczek doskonale współgra ze słodkością bezy i kremu. Miłego popołudnia niedzielnego Wam życzę i pozdrawiam gorąco!   ROLADA BEZOWA Z CZERWONYMI PORZECZKAMI(...)mascarpone i zmiksować. Ostudzoną roladę rozwinąć i zdjąć ściereczkę, po czym równomiernie nałożyć łopatką krem (3 - 4 łyżki odłożyć do dekoracji). Czerwone porzeczki opłukać pod bieżącą wodą, ostrożnie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i oberwać z gałązek. Posypać owocami warstwę kremu. Tak przygotowany płat bezy delikatnie zrolować, uważając by beza nie popękała. Pozostałym kremem udekorować wierzch rolady. Przed podaniem deser

Zakątek rozkoszy kulinarnych
PinaCocoMisu - deser ananasowo-kokosowy z mascarpone 123

Dziś przepis na pyszny deser, który zrobiłem z ananasa, mleka kokosowego i serka mascarpone, bez którego nie sposób zrobić innej słodkości - tiramisu. Stąd nazwa, która łączy wszystkie składniki mojego deseru. Składniki (na 4 pucharki): 1 dojrzały ananas 500 g serka mascarpone 400 ml mleka kokosowego 2 jaja wiórki kokosowe cukier wanilinowy Sposób przygotowania: Ananasa obrać, wyciąć twardy środek, a dojrzałą(...)blenderem (zostaw kilka kawałków do dekoracji). Mleko kokosowe wymieszać mikserem z serkiem mascarpone i żółtkami, dodać cukier wanilinowy i ubite na sztywno białka. Jeśli mieszanina wyjdzie zbyt rzadka, dodać wiórki kokosowe. Całość dobrze wymieszać. Warstwy serka i musu z ananasa nakładać do pucharków na przemian. Wierzch deseru posypać wiórkami kokosowymi i przyzdobić kawałkami ananasa. Deser podawać schłodzony przez co najmniej

W SMAK
Rolada bezowa z mascarpone i owocami 176

Rolada bezowa z mascarpone i owocami Rolada bezowa z mascarpone i owocami   Rolada bezowa z mascarpone i owocami. Deser to pyszny i prosty, tak prosty wbrew pozorom, tylko uwaga uzależniający ;) puchowa beza, pyszny krem i owoce – czy można chcieć czegoś więcej ?  Rolada bezowa z mascarpone i owocami 5 białek + szczypta soli 250 g cukru 2 łyżeczki mąki

Kuchnia na wzgórzu
(nie)całkiem kryzysowy deser truskawkowy 157

Bywają takie dni, że trzeba wyczarować coś z niczego:) Kupiłam piękny koszyczek słodziutkich truskawek z myślą wyczarowania cudownego deseru. Nim dotarłam do kuchni aby zabrać się za deser truskawek została połowa. Nie tracąc zapału stwierdziłam, że wystarczy. Otworzyłam lodówkę i okazało się że pozostałych składników również jest przez pół. Żeby tego było mało dziwnym trafem z szafki wybyła połowa herbatników(...)mascarpone. Na końcu dodałam łyżkę cukru oraz posiekana melisę i bazylię.Powstałą masę wyłożyłam na podpieczone i przestudzone herbatniki. Na górę poukładałam pokrojone na ćwiartki truskawek.Sos balsamiczny (u mnie o smaku cytrynowym) wymieszałam z łyżka wody i dwoma łyżkami cukru, podgrzałam do całkowitego rozpuszczenia cukru. Przestudziłam i powstałym sosem polałam truskawki. Całość wsadziłam na 30 minut do lodówki. Schłodzony deser

Magiczna kuchnia Darii
Błyskawiczny deser bananowy 359

Coś słodkiego na szybko - proponuję bardzo łatwy, błyskawiczny do przygotowania deser. Zmiksowane składniki są sycące i zaspokoją głód słodkości dla 2 osób. Podstawę deseru stanowi serek mascarpone zmiksowny z bananami i jest mega, mega pyszny. Wiadomo tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku. Jeśli nie wykorzystałaś jeszcze limitu zimowych kalorii pora nadrobić zaległości i zjeść ten bajeczny deser bez wyrzutów sumienia. Składniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czekoladowa tarta z wiśniami 160

 Kolejna tarta w mojej kolekcji...    Spód jest z mąki jaglanej, masa z mascarpone i czekolady, wiśnie doskonale przełamują słodki smak czekolady a

Wypieki Rene
Deser ogrodnika 128

Deser powstał przez przypadek - zostało mi sporo pokruszonego ciasta z kopca kreta , więc postanowiłam pozostać przy tematyce "ziemnej" i tak oto powstał warstwowy "deser ogrodnika" w słoiku. Nie dość, że cieszy oko i kubki smakowe, to jeszcze jest prosty do przygotowania i można go zabrać wszędzie. Życzyłabym sobie, żeby takie przypadki przytrafiały mi się częściej :) Składniki: ciasto, które zostało(...)serka mascarpone, ponownie zmiksować - do połączenia składników. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego. Przygotować kilka słoiczków lub pucharków (wyszło mi 6 słoiczków) . Na dnie każdego wysypać ok. 2 łyżki pokruszonego ciasta i skropić je delikatnie nalewką. Na ciasto wycisnąć warstwę masy czekoladowej, a na nią warstwę masy truskawkowej. Czynność powtórzyć aż do zapełnienia słoiczków, starając się wykończyć deser warstwą ciasta

Domowa Cookierenka Agi
Truskawkowa chmurka 1564

Dziś zapraszam na pyszną, lekką tartę na kruchym spodzie z truskawkową galaretką, kremem śmietankowym z mascarpone oraz chrupiącą migdałową bezą. Pyszności <3 Zainspirował mnie przepis

My Culinary Art
Warsztaty kulinarne z makaronem Malma 165

mnie bardzo ucieszył.  W trakcie warsztatów przygotowaliśmy spaghetti z polędwicą cielęcą, świeżymi pomidorami i bazylią, penne z zielonymi szparagami i sosem z mascarpone, a na deser zrobiliśmy krem na bazie mascarpone z owocami leśnymi.  W międzyczasie Andrea opowiadał nam o kuchni włoskiej, jej tradycjach i smakach. Zdradził nam także

Kulinarne przygody Gatity