przedstawiamy przepyszną panna cottę aromatyzowaną migdałowymi alkoholem. W duecie z kawowymi nutami całość smakuje obłędnie. Ważne, aby deser przygotować w silikonowych foremkach, ponieważ znacznie łatwiej się go wyjmuje :) Dla tych, którzy nie posiadają takich upiornych form jak my, mamy radę, aby kawową galaretkę zrobić w pojemniku o gładkim dnie i po prostu powycinać odpowiednie kształty. Wystarczy je położyć na białą(...)cukru 3 łyżeczki amaretto 2 łyżeczki żelatyny GALARETKA: Do wrzątku wrzucamy wszystkie składniki galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia. Do foremek wlewamy po 1 - 2 łyżki galaretki i wstawiamy do lodówki do stężenia. PANNA COTTA: Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia. Do garnka wlewamy śmietankę, mleko, amaretto oraz wsypujemy cukier
Kuchnia od dwojgaKasza jaglana, jagły - najzdrowsza z naszych kasz. Znam ją i bardzo lubię, ale używałam raczej do wytrawnych dań. Jest świetna zamiast kuskusu w sałatkach czy zupach
Smaczna PyzaWalentynki tuż tuż. Czym zaskoczyć swoją 2 połówkę? Ja swój sposób mam. Mój najukochańszy mąż jest wielkim łasuchem i nie mam problemów z
Malinowe Pocałunkiciastka migdałowe: 1 białko, 1 szczypta soli, 60 g cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 150 g migdałów bez skórek, galaretka z kompotu 70 gram śliwek wędzonych, 70 gram gruszek suszonych – nie kandyzowanych, 70 gram jabłek suszonych – nie kandyzowanych, 70 gram rodzynek, 70 gram moreli suszonych, skórka z 1/2 cytryny, żelatyna plasterki pomarańczy: 60 g cukru(...)cynamonu, 4 ziarna czarnego pieprzu, 4 ziela angielskie, 2 torebki kardamonu, 4 goździki, 20 g żelatyny, 3 - 4 łyżki miodu, krokant: 100 g orzechów laskowych, 200 g cukru, Deser czasochłonny lecz łatwy w przygotowaniu. Ale chyba wart czasu jaki się jemu poświęci. ciastka migdałowe: Migdały podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Zetrzeć. Ubić białko dodając szczyptę soli. Dodając
królestwo garówdeser :) Moją propozycją tym razem będzie torcik borówkowy z serków homogenizowanych . Ciasto jest przepyszne , rozpływające się w ustach. Dodałam borówki bo je bardzo lubię , ale mogą być inne owoce tj. maliny, brzoskwinie , jagody. Składniki : 250 g herbatników pełnoziarnistych 4 łyżki śmietany 2 szkl. borówek ok. 300 g 650 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 4 łyżeczki żelatyny galaretka ( brzoskwiniowa , cytrynowa
Różne smaki w kuchnitrudno kupić, lub zrobić "bezpieczny" tort na specjalną okazję. Przygotowałam więc recepturę na całkiem łatwy, uroczy i pyszny deser, który nie może się nie udać :) Motywem przewodnim jest kokos, a quinoa stanowi bazę musu, całość dopełnia kokosowa galaretka z granatem i ziarenkami maku. Porcja w sam raz na małą tortownicę o średnicy 18 cm i głębokości 6 cm. Składniki
Quinoa Raz!bardzo szybkie ciasto na zimno, bez pieczenia, równie dobrze możecie je zrobić w pucharkach, w formie deseru :-) Polecam (tym bardziej, że to kolejny mój eksperyment :-) )... SKŁADNIKI 400 ml mleczka kokosowego 250 ml mleka (krowiego) 2 galaretki pina colada (na 375 ml wody każda) 4 - 5 plastrów ananasa z puszki kilka podłużnych biszkoptów kilka łyżek zalewy z ananasów (tej z puszki
Czary - gary w kuchnipodniebienia. A wszystko zaczęło się w cudownej, jakże teraz na topie - Francji. Są ekskluzywnym i niebiańsko pysznym (i kalorycznym :( )deserem! Dlatego postanowiłam stworzyć ich tańszą, zdrowszą i dość ciekawą wersję. Jako dzieciak uwielbiałam śliwki w czekoladzie. Żadnych żelek, galaretek w czekoladzie czy galaretek, tylko właśnie te suszone owocki oblane gorzką, ciemną czekoladą (lub niestety wyrobem czekoladopodobnym). Skończyło się dobre
CzarnawisienkaKhaki, kaki, szaron, persymona to wspaniały, pomarańczowy owoc z czterema listkami ,podobny do pomidora, z wyglądu, nie w smaku.Owoc słodki, trąci smakiem gruszki ,z dużą zawartością
Kulinarny karnet ChristopheraDeser serce na zimno SKŁADNIKI:ser biały - 250 gśmietana 36 % - 300 gżelatyna - 2 łyżkicukier - 2 łyżkigalaretka truskawkowa - 1 opakwoda -1 szkl.migdały mielone -3 łyżkimargaryna - 1 łyżkakakao - 0,5 łyżeczkiPrzygotowanie:SPÓD:Migdały wsypać na talerz dodać rozpuszczoną margarynę i kakao, zagnieść masę.Wyłożyć masę na deseczkę.Ser zmiksować blenderem z cukrem na gładką masę.Następnie galaretkę rozpuścić w gotowanej
Kuchnia Danusismakują i w dodatku działają leczniczo. Doceniam je przede wszystkim za dostępność w moim ogródku. To mój ulubiony dodatek do deserów, dlatego dzisiaj na szybko zrobiłam lodowca oczywiście z malinami :) Nic, tylko jeść! Składniki: 2 opakowania biszkoptów 3 opakowania galaretki malinowej 1 kostka masła 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mleka 2,5 łyżki żelatyny 1 kg malin Przygotowanie: Jedną galaretkę
Niezły Młynekblendera i miksuję. 2. Dodaję serek homogenizowany oraz tężejącą galaretkę. Wszystko razem miksuję. Masę przelewam do kokilek i odstawiam do stężenia. 3. Herbatniki kruszę w pył. Masło ucieram z cukrem pudrem i kakao. Dodaję pokruszone herbatniki i wszystko razem ucieram. 4. Masę wykładam na wierzch deserów, wyrównuję. Serniczki wkładam na około 3 godziny do lodówki. Następnie wykładam
Tradycyjna kuchnia Kasistężałą galaretkę i wyrównać. Śmietana powinna pokryć całą powierzchnię galaretki (u mnie nie pokryła całej galaretki, ponieważ było za gorąco i śmietana nie chciała się ubić :( ale nawet jeśli śmietana się wam nie ubije, to nic, deser i tak będzie pyszny) . Formę przykryć folią spożywczą i umieścić na kilka godzin, a najlepiej
Malinowo w kuchniwnać powierzchnię. Wstawić do lodówki do stężenia (około 2 - 3 godziny). Deser trzymamy w lodówce bez przykrycia. Po stężeniu sernika obkroić go nożem wkoło tortownicy, zdjąć obręcz, boki obłożyć startym na tarce (na dużych oczkach) wafelkiem. Wierzch ozdobiłam zrobioną dodatkowo galaretką truskawkową wymieszaną z odrobiną truskawek, które zostały mi po rozmrożeniu
cucinare