deser z galaretki - 3500 przepisów (strona:190/234)

sernikowa tarta z wiśniami 161

                      tarta sernikowa z wiśniami Sezon na wiśnie właśnie się kończy, trzeba się więc spieszyć

Miód i pieprz
torcik karnawałowy 166

składniki na ciasto ucierane: 80 g mąki orkiszowej lub pszennej 35 g cukru pudru 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) 50 g masła, o temperaturze pokojowej

Domowy Smak Jedzenia
Bezowa rolada kokosowo - jagodowa! Obłędnie i smacznie powitaj ten Nowy Rok! 161

prostu strzał w dziesiątkę, jemy ją i od razu przenosimy się do czasu, kiedy słońce grzała nas w buzię. Polecam Wam ją jako ciasto na weekend, bądź szybki deser. Bo roladę oczywiście jak większość moich słodkich propozycji robi się bardzo szybko! Skosztuj troszkę lata w środku zimy! JAK ZROBIĆ ROLADĘ BEZOWĄ? Wykonanie rolady bezowej jest banalnie proste, do jej wykonania(...)sera i zmiksuj blenderem na bardzo gładką masę. Wstaw do lodówki, i sprawdzaj co kilka minut jak masa tężeje, gdy masa będzie już gęsta i konsystencją przypominać pomału galaretkę, zacznij nadziewać roladę kokosową. W tym celu delikatnie i częściowo rozwiń roladę, zacznij wypełniać ją od samego środka ku brzegowi, roladę zroluj, zawiń w papier i wstaw na 2-3 godziny

SMYKWKUCHNI
ROGALIKI Z DŻEMEM 219

kawki, przepyszneSkładniki:0,5 kg mąki250 g margaryny1 łyzeczka proszku do pieczenia5 dag drożdży5 łyżek ciepłego mleka2 jajka2 cukry wanilioweszczypta soli4 łyżki przyprawy do kawy i deserów Kamis6 łyżek cukru- ja użyłam kokosowegosłoiczek dżemu tuskawkowo- rababarowego Owocowa RozkoszWykonanie:Do mleka wkruszamy drożdże, mieszamy zeby się ozpusciły, dodajemy 2 łyzki cuku, odstawiamy żeby podrosły.W tym czasie do mąki dodajemy proszek(...)wszak każdy z Nas dzieckiem jest :) Rzeczywiscie taki jak mój, taki jak nauczyła mnie robić moja babcia Kochana, prawdziwy domowy dżem. Nie za rzadki ale też nie zbity w galaretkę. Idealny. Co do słodkosci też, akurat takie jak lubię. Rogaliki przyrządzone  z tym produktem wyszły naprawde smaczne, takie prawdziwe domowe, mieciutkie, duzo zyskały dzieki Owocowej Rozkoszy :) Dziękuje

Z Majeczką w kuchni
Pąsowe zaklęcie. Dulce de Membrillo. TU I TAM nr 17. 189

Jest jak Kopciuszek. Albo brzydkie kaczątko. Niezgrabna. Żółta. Opasła.   Tu i ówdzie pokryta meszkiem. Uparcie twarda. Pełna pestek. Rzadko trafia na salony.  Częściej marznie

KUCHARNIA
Szybki sernik bez pieczenia z malinami 648

Możemy część masy zmiksować z owockami – o, to jest pomysł na kolejny wariant tego ciacha Jeśli robimy lżejszą wersję, nie musimy na górze stosować polewy czekoladowej a np. galaretkę czy też położyć same owoce. I tak będzie smacznie. W każdym razie zrobienie tego sernika to jakieś 10-15 min roboty, o ile użyjecie dobrej jakości sera. Tak, wiecie jaki(...)ciasto. Górę ciasta możemy ozdobić dodatkowo malinami. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/desery/serniki/szybki-sernik-bez-pieczenia/ MieszamWGarnku   Artykuł Szybki sernik bez pieczenia z malinami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Jak zrobić idealny sernik pieczony 198

sernika, moim obowiązkiem wręcz jest podzielenie się radami, żeby wyszedł Wam idealny, jak widać na zdjęciach. Nie każdy zdaję sobie sprawę, że nie jest to zwykłe ciasto, a właściwie deser, bo sernik nie jest typowym  „ ciastem ” , które ładnie urośnie bez naszego przygotowania jak to w przypadku ciast z mąką. Jest kilka rodzajów serników i każdy też ma swoje ulubione(...)czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy 1 godzinę. Aby sprawdzić, czy sernik jest upieczony, trzęsiemy nim delikatnie (w środku piekarnika) i jeśli szczególnie środek nie trzęsie się jak galaretka oznacza, że jest upieczony. Sernik nie lubi gwałtownej zmiany temperatury, dzięki temu też nie opadnie za dużo. Pamiętajcie, że serniki zawsze opadają, a to czy opadną mniej, czy więcej, zależy właśnie

Zdrowie i pysznie na talerzu
Biskwity z bitą śmietaną i truskawkami 248

Mając naście lat, wracając ze szkoły, mijałam po drodze cukiernię. Któregoś dnia, po niezapowiedzianej klasówce, zła i żądna endorfin zajrzałam do środka by znaleźć coś, co

Poezja smaku
Przechytrzyć czas, z Małgosią. Lody z karmelizowanych papierówek. 150

"Czas wydaje się być prostym narzędziem do mierzenia drobnych zmian, szkolną linijką z uproszczoną podziałką - to zaledwie trzy punkty: było, jest i będzie."  Olga Tokarczuk

KUCHARNIA
Wspólne pieczenie i ciasto „Babałuch” 280

Wiem, że pewnie najciekawsze jest dla was skąd się wzięła nazwa „Babałuch”, ale zacznę od początku. Spodobała mi się idea wspólnego pieczenia i po

Relaxtime
Mini Serniczki Na Ciasteczkowo-Kokosowym Spodzie w dwóch wersjach Pijane z Adwokatem i Trzeźwe Klasyczne z Czekoladą 419

  Mini Serniczki, moje advocatowe mini serniczki. Hmm, sama jeść nie będę przecież, w domu mam też dziecko...... No to Blond nie wiele myśląc postanowiła, że

Blondynka Gotuje
TORT SACHERA - PODEJŚCIE 1. 219

wykonał pierwszy raz młody, szesnastoletni Franz Sacher, czeladnik w kuchni ówczesnego księcia Austrii, czyli Klemensa Lothara von Metternicha. Któregoś razu książę poprosił swego cukiernika o przygotowanie wyjątkowego deseru, który miałby być podany podczas wizyty bardzo istotnych gości. Niestety, los tak chciał, że cukiernik rozchorował się tuż przed tą wykwintną kolacją. Jednakże darzył swego ucznia Franza ogromnym zaufaniem, nic zresztą dziwnego(...)wiśniowym. Najlepiej jednak sprawdzają się konfitury, gdyż dżemy po podgrzaniu stają się bardzo wodniste. Jeśli taka sytuacja się zdarzy, że masa nie będzie chciała gęstnieć, dodaj 1/2 opakowania galaretki morelowej lub brzoskwiniowej. Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Duże dziecko. Tort bezowy rabarbarowo-różany. 173

Pamiętacie, kiedy byliście małymi dziećmi i wierzyliście w bajki, marzyliście o tym, jakie będzie wasze życie ...?  Biała sukienka, książę z bajki, który zaniesie was do

KUCHARNIA
Vendemmiamo. Wrześniowy wernisaż, winobranie i concord grapes zatrzymane w lodach. 137

"Gdy księżyc zaczyna blednąć, a winogrona są napęczniałe i ciemne, pokryte wyraźnym białawym nalotem i w pierwszych promieniach słońca osuszone z porannej rosy - wówczas vinaiolo (zarządca

KUCHARNIA