 Truskawkowa Chwila 281
Truskawkowa Chwila 281Już już wkrótce nasze ogrody będą pełne pysznych truskawek, a my możemy przygotowywać z nich pyszne ciasta i desery. Ciasto Truskawkowa Chwila to pyszne połączenie biszkoptu, masy śmietanowej oraz truskawek i galaretki. Nawet jeden kęs ciasta sprawi radość dla naszego podniebienia. SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, ½ szklanki cukru, 4 łyżki oleju, 2/3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżki octu
Tradycyjna kuchnia Kasi Truskawkowa jogurtowa babka bez pieczenia 185
Truskawkowa jogurtowa babka bez pieczenia 185chyba łatwiejszej babeczki w przygotowaniu,a na upalne dni taki deser jest idealny i orzeźwiający. Składniki: 600 g jogurtu naturalnego typu greckiego 2 galaretki truskawkowe 500 g truskawek Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Studzimy. Truskawki kroimy w kostkę. Do jogurtu dodajemy stopniowo galaretkę i truskawki. Przekładamy do formy. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny
Lena Gotuje Restaurant Week w La Maddalena: bo jedzenie to sztuka 212
Restaurant Week w La Maddalena: bo jedzenie to sztuka 212tylko degustacyjna, bo na takie danie chętnie przyszedłbym w pełnowymiarowej formie. ;) Deser Moja ulubiona część każdej degustacji, jak na łasucha przystało, to oczywiście deser. Ten był fenomenalny. Intensywny w smaku mus czekoladowy podany z finezyjnie zawiniętą galaretką karmelową zdobył moje serce. Do tego malutkie beziki, wiśniowa konfitura, miętowy mech i puder z pomarańczy świetnie dopełniały to dzieło. Właściwie jedyną uwagę
Food Square Otwarcie Taverny Akropolis 209
Otwarcie Taverny Akropolis 209baranich. Choć te ostatnie odstawały od tych, które miałem przyjemność jeść w Grecji. Jak na łasucha przystało, największą frajdę sprawiły mi tradycyjne greckie desery — bakława, która kojarzy mi się z moimi podróżami autostopem po Bałkanach, słodkie galaretki lukumi z orzechami, czy wspaniała chałwa. Niestety ze względu na mój ban na cukier spróbowałem tylko odrobinę, choć bakława smakowała mi na tyle
Food Square Mannowiec z truskawkami 22006
Mannowiec z truskawkami 22006Deser bez pieczenia o delikatnym rozkosznym smaku i fajnym wyglądzie. Z warstwą truskawkowej galaretki i ciasteczkowym spodzie. Łatwy w przygotowaniu, gdy zrezygnujemy z likieru zajadac mogą się nim dzieci. Może mieć wiele odsłon w lecie…malinową, porzeczkową, jeżynową…..jaką tylko zechcecie! Cenię go za szybkość i łatwość przygotowania. Absolutny hit każdego rodzinnego spotkania. Składniki: Tortownica 22 cm Spód
Wanilia i Kardamon Lunch w Tamce 43 172
Lunch w Tamce 43 172podniebienia, jak dla mnie za sucha i nic na to nie poradzę. Nie podobał mi się również jej wygląd. No ale przejdźmy do deseru, czyli do rabarbaru z lodami z wędzonego miodu, z cukrem fiołkowym i galaretką z czarnego bzu. Poproszę dokładkę.... Do całości kieliszek wina.... Jeszcze słowo o obsłudze - szybko, sprawnie, z uśmiechem i wielka wiedza na temat
królestwo garów Tartaletki z kremem budyniowo-czekoladowym i żurawiną 232
Tartaletki z kremem budyniowo-czekoladowym i żurawiną 232Smaczny i prosty deser z ciasta kruchego - tartaletki, czyli małe babeczki. Najlepiej smakują z bitą śmietaną, galaretką czy (jak w mojej wersji) z pysznym kremem budyniowo-czekoladowym i żurawiną. Świetnie sprawdzają się na stole z karnawałowymi przekąskami. Składniki (na 6 babeczek): kruche ciasto -70 g miękkiego masła -150 g mąki pszennej -ok. 3 łyżek cukru pudru (30 g) - żółtko - szczypta
Kuchnia Ellie Babeczki jabłkowe na zimno 217
Babeczki jabłkowe na zimno 217kolejna odsłona akcji "Jedz jabłka". W związku z tym, że zaczynamy weekend, który ma być słoneczny i gorący zaproponuję coś na deser. Bardzo szybki do przyrządzenia i prosty jak drut :-) Składniki: 4 jabłka 2 galaretki agrestowe gorzka czekolada 2 szklanki wody Sposób przyrządzenia : Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Jabłka umyć, obrać
pieprzny smaczek Galaretkowy deser "Wakacje nad Morzem Czerwonym" 193
Galaretkowy deser "Wakacje nad Morzem Czerwonym" 193Deser według pomysłu moich dzieci, które nie miogą już doczekać się wakacji :) Składniki: galaretka truskawkowa 1 szt woda 1,5 szklanki budyń bananowy 1 szt mleko (krowie, sojowe lub ryżowe) 1,5 szklanki żelki i pianki do dekoracji Przygotowanie: Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklank gorącej wody, wlać na talerz lub płytką salaterkę. Ostudzić. Ugotować budyń z 1,5 szklanki
głodny alergik ciasto szpinakowe z kiwi i mascarpone 181
ciasto szpinakowe z kiwi i mascarpone 181składniki na ciasto szpinakowe: 100 g mąki pszennej 150 g szpinaku mrożonego, rozdrobionego 100 g cukru 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1 łyżeczka proszku do
Domowy Smak Jedzenia Lekkie serniczki malinowe na spodzie Oreo 210
Lekkie serniczki malinowe na spodzie Oreo 210swoje usprawiedliwienie) po pierwsze do deserów te owoce pasują najlepiej, a po drugie mam do nich nieograniczony dostęp, bo zarówno u mnie na podwórko, jak i u dziadków mieszkających naprzeciwko jest sporo krzewów. Chcę je wykorzystać maksymalnie, więc dziś powstały takie lekkie deserki, bez dodatkowego cukru, tylko na bazie owoców, serków i galaretki (ech, i odrobiny ciasteczek...). Składniki (6 mniejszych
Słodkie inspiracje Deser mus malinowy z biszkoptami 239
Deser mus malinowy z biszkoptami 239pomysł na prosty i smaczny deser. Smak ciasta może się za każdym razem różnić, ponieważ zależy od słodkości malin. Jest to lekkie ciasto. Idealne na lato. Składniki: - 3 galaretki malinowe - biszkopty - 250g malin - 700ml wody Sposób przygotowania: Maliny myjemy i blendujemy na gładki mus. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do przestygnięcia. Po tym czasie dodajemy mus malinowy
Pan i Pani Smith w kuchni Tort pistacjowo-jabłkowo czekoladowy 229
Tort pistacjowo-jabłkowo czekoladowy 229jesienny torcik, bardzo delikatny biszkopt o posmaku cytrynowo- orzechowym i fajnym kolorze dzięki orzechom pistacji, kwaskowa warstwa z winnych jabłek i galaretki oraz słodki krem czekoladowy. Nieprzesłodzony, smaki doskonale się równoważą, jeden z lepszych torcików na różne okazje. Deser z klasą. Najsmaczniejszy mocno schłodzony. Dekoracje do tortów i ciast kupicie w Cukieteria prawdziwy(...)szklanki mąki tortowej 15 dag surowych pistacji-nie solonych! 120 ml oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker 1 cytryna Warstwa jabłkowa: 80 dag winnych jabłek 2 galaretki agrestowe Dr.Oetker 2 łyżki cukru ½ szklanki wody Krem czekoladowy: ½ litra śmietany 30% 1 tabliczka gorzkiej czekolady 25 dag serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dekoracja: Mielone orzechy Mielone pistacje
Wanilia i Kardamon Ciasto kokosowe z pianką i owocami 269
Ciasto kokosowe z pianką i owocami 269Kokos to mój ulubiony smak. A ciasta, czy desery z jego udziałem to jedne z moich ulubionych. Przyznam się bez bicia, że ciasto to efekt uboczny źle ubitej bezy, nie chciało mi się robić nowej porcji, więc postanowiłam upiec ciasto bezowe, które potem przekroiłam i przełożyłam ubitą śmietaną z galaretkami i owocami. Polecam też inne przepisy na ciasta z dodatkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię Walentynkowy torcik na zimno z truskawkami 204
Walentynkowy torcik na zimno z truskawkami 204Jeżeli jeszcze nie wiecie co słodkiego zrobić na Walentynki to zapraszam do skorzystania z mojego przepisu. Słodki torcik na zimno z truskawkami nadaje się na
Kuchenne Wariacje Malinowa kopuła o smaku straciatella 275
Malinowa kopuła o smaku straciatella 275Słodka kopuła która urzeka smakiem i aromatem soczystych malin, zachwycająca niezmiennie zarówno dzieci jak i dorosłych, nie wyobrażam sobie lata bez tego deseru. Niezwykły smak uzyskałam małym nakładem pracy-tak jak lubię! Składniki: Warstwa z malinami: 2 galaretki czerwone 15 dag świeżych malin Warstwa straciatella: 400 ml śmietanki kremowej 30% 200 g kremowego twarożku naturalnego 3 łyżki cukru pudru(...)spożywcza Sposób wykonania: WARSTWA MALINOWA: Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody,odstawiamy do wystygnięcia. Maliny przebieramy, płuczemy i osuszamy. Miskę wykładamy folią spożywczą, wsypujemy maliny i zalewamy tężejącą galaretką, wstawiamy do lodówki aby dobrze stężała. WARSTWA STRACIATELLA: Żelatynę zalewamy małą ilością gorącej wody-tak aby można ją było rozpuścić. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę, wsypując cukier puder
Wanilia i Kardamon