deser bez pieczenia - 9600 przepisów (strona:553/640)

Polenta z kaszy kukurydzianej na słodko z nektarynką i amarantusem (Vege & gluten free) 212

Niejednokrotnie oglądając przeróżne programy na kanałach kulinarnych w przepisach pojawiała się tajemnicza polenta. Zawsze zastanawiałam się co to jest? i czy u nas można to gdzieś

vaniliowoczekoladowa
Bloger Kulinarny Tygodnia Gotujmy.pl – Ugotowane Pozamiatane 210

Był nawet wywiad ze mną. Przeczytajcie jakie pytania zadała mi redakcja Edipresse.   Dziś w cyklu Bloger Tygodnia gościmy Kamilę Tokarską, autorkę bloga Ugotowane Pozamiatane. Kamila to osoba, która bez opamiętania pochłania książki kulinarne. Korporacyjne – niezbyt smaczne – lunchboxy sprawiły, że pokochała gotowanie. Stała bywalczyni warsztatów, festiwali i konferencji kulinarnych. Poznajcie ją bliżej!   Kamila na swoim blogu(...)kolacja inspirowana tematyką obejrzanego filmu. W tym roku mogłam być tylko na jednym pokazie. Japoński film “Kwiat wiśni” został zinterpretowany przez Macieja Rosińskiego, który jest znany ze swoich wyjątkowych deserów.   Książka kulinarna, którą według Ciebie powinien przeczytać każdy miłośnik gotowania?   Uwielbiam książki o gotowaniu, więc trudno mi wskazać tylko jedną. Gdybym miała wybrać prezent dla kogoś, kto zaczyna

Ugotowane pozamiatane
XVI Warsztaty z Gwiazdą – finaliści Masterchef Polska i pyszne inspiracje (relacja) 248

Po raz kolejny Słodkie Okruszki miały okazję uczestniczyć w wyjątkowym wydarzeniu kulinarnym. Wspaniała atmosfera, gwiazdy, wyjątkowe wydarzenie pełne atrakcji i smaków. Polecam! Warsztaty z Gwiazdą to

Słodkie okruszki
Najlepsza domowa chałka z kruszonką! Bardzo puszysta i maślana! 197

Domowa chałka to chyba najlepszy wypiek, uwielbiam smak i zapach maślanego, puszystego ciasta z dużą ilością kruszonki. Przepisem na chałkę i sekretem, jak sprawić aby była

SMYKWKUCHNI
JAGODZIANKI NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 318

    Ulubione jagodzianki moich dzieci. Przepyszne ciasto, bardzo maślane, wilgotne (a, o to przecież chodzi), długo zachowujące świeżość. Bardzo lubię drożdżówki, które na drugi dzień

Smaczne Zdrowe
Domowy kisiel z owocami – truskawkowo-rabarbarowy 204

Kisiel i budyń to jedne z tych dań, które kojarzą mi się z dzieciństwem. O ile budyniu nie lubiłam no chyba, że czekoladowy, to kisiel kochałam

Mieszam w Garnku
Menu dla początkujących: Gotowanie na trzy dni 176

ryż – potrzebuje 18-20 minut na ugotowanie. 5. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 220 stopni, a kiedy piec się nagrzewa robimy pulpeciki mięsno-serowe. Zajmuje to około 10 minut (pulpecików było 26) 6. Pulpety razem z polędwiczkami wstawiamy do piekarnika. Czas pieczenia – 15 minut 7. W międzyczasie ugotował się ryż. Mamy więc bazy do dwóch dań: kurczaka teriyaki(...)tego zestawu trzeba rondelka na ugotowanie ryżu (z pokrywką), dużego garnka na makaron, patelni na usmażenie krewetek, patelni na usmażenie papryk i warzyw, blaszki do pieczenia na pulpety i żaroodpornego naczynia do pieczenia kurczaka teriyaki. Po wystudzeniu każde danie pakujemy do dwóch zamykanych pojemników i wstawiamy do lodówki. Każde z dań zachowa świeżość przez cztery dni. Jeśli czegoś

Niedzielny kucharz
Obiad z U-Boota 162

Swego czasu otrzymaliście ode mnie wpis dotyczący życia na U-Boocie, a także jakie desery tam jadano. Zainteresowanych odsyłam tutaj.  Tym razem otrzymacie wpis o tym co jedzono tam na obiad.  W przeciwieństwie do poprzedniego wpisu, który był oparty tylko na źródłach historycznych, ten oprę na beletrystyce, ale nie byle jakiej. Wiecie co różni Emile Zola, Elizę Orzeszkową(...)obciążone dużym stresem, co również przedkłada się na poziom żartów w ekipie :) W każdym razie z wielu fragmentów, bo kwestie jedzenia poruszane są nawet przy porównywaniu koloru nieba do pieczonego kurczaka, wyłuskałem jeden, który mnie zainspirował (oczywiście poza ceną jabłek, która w końcu jest niższa niż bananów) do tego wpisu. — Co to jest? — pytam i słyszę głos Starego za sobą

Kryzysowa Książka Kucharska
Ciasto wiśniowo-kawowo-alkoholowe (z advocatem) na 2 urodziny bloga 498

Zacznę od tytułowego ciasta, czyli przepisu na pyszne (według mnie) ciacho, które łączy moje ulubione smaki w jedną całość! Kakaowy biszkopt, masa wiśniowa, kawowa (uwielbiam te

Kolorowy Przepisownik
Drobinki, okruszki... Galette z truskawkami i solą morską. 222

" Kiedy nie pracuję, wolę posiedzieć z dzieciakami, wyjść na spacer, obejrzeć stare filmy albo nawet pomilczeć. Nie ma w tym żadnej ideologii. Jestem przywiązany do szczegółów

KUCHARNIA
Gdzie zjeść w Jeleniej Górze: Cytrynowy Pieprz !!! 242

Powrót do kraju wiąże się z kontynuacją kategorii, którą zaczęłam prowadzić pół roku temu, czyli gdzie smacznie zjeść w okolicach Jeleniej Góry, a także w Sudetach

Relaxtime
Jagodzianki z serem i marzenia podróżnicze 228

Wydaje mi się, że każdy ma jakieś marzenia, jakiś cel do osiągnięcia, coś co w życiu chciałby zobaczyć, co chciałby osiągnąć, albo czego chciałby doświadczyć. Dzisiaj

dom-agi.pl
Degustacja w TGI Fridays w Warszawie 190

oraz samotni kawalerzy mogli je poznać. Wykupił więc stary browar i zamienił go w jazzowy, amerykański bar, który do dzisiaj trzyma się hasła „In here, It’s always Friday”. Bez względu na dzień i porę, czujesz się jak w piątkowy wieczór. W tej warszawskiej  restauracji można poczuć rodzinną atmosferę dzięki ludziom, którzy pracują tu od wielu lat. Niektórzy(...)żeberka wołowe zapieczone z sosem barbecue i chrupiącym bekonem. Serwowane z frytkami oraz surówką colesław. Jack Daniel's ® ribs, to  ż eberka wieprzowe przygotowane z pikantną przyprawą Cajun, wolno pieczone a następnie perfekcyjnie grillowane i polane oryginalnym sosem Jack Daniel’s®. Serwowane z chrupiącymi frytkami oraz surówką colesław. Italian stackhouse burger, to b urger zapieczony z panierowanym i smażonym

Kulinarne przygody Gatity
Rogale świętomarcińskie 162

Tradycja wypieków rogali świętomarcińskich w Poznaniu pochodzi z końca XIX wieku. Gdy zbliżał się dzień św. Marcina – 11 listopada, ówczesny proboszcz poznańskiej parafii pod jego wezwaniem

mojewypiekiinietylko
Wafle kawowo kajmakowe z mlekiem w proszku 227

Jak wiecie, jestem miłośniczką mleka w proszku. A wszelkie kremy z dodatkiem tego specyfiku wprost uwielbiam. Mleko w proszku nadaje daniu charakterystyczny posmak, który chyba właśnie

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania