deser bez pieczenia - 9600 przepisów (strona:544/640)

126. Rosnąć jak na drożdżach czyli: proste i szybkie jagodzianki 239

Witajcie nasi mili.  Upały - jednych doprowadzają do niemal szaleństwa, innych do coraz częstszego uśmiechu i ogólnego, bardziej pozytywnego nastroju. My jesteśmy raczej pomiędzy - kochamy lato

Symfonia Smaków
MAKOWO - BEZOWE CIASTO Z WIŚNIAMI I PIERWSZY ROK BLOGA 181

  Właśnie mija rok odkąd zaczęłam prowadzić bloga.Aż sama w to nie mogę uwierzyć,niesamowicie szybko płynie ten czas.Ten post jest 125 - tyle udało 

Niespełnione zdolności kulinarne
Ciasto herbaciane z bakaliami i czekoladą 178

Witajcie po krótkiej przerwie. Przeprowadzka praktycznie zakończona, brak multimediów odciął mnie na 3 dni. I dobrze! Wcale mi nie brakuje internetu ani telewizora. Wystarczy mi radyjko

Zdrowie i pysznie na talerzu
Tarta z czereśniami. Przepis krok po kroku 585

Tarta z czereśniami. Przepis krok po kroku     Nasi sąsiedzi przywieźli nam ogromną siatkę czereśni. Bardzo się ucieszyliśmy ale co zrobić z

kuron.com.pl
Ciasto herbaciane z bakaliami i czekoladą 91

Witajcie po krótkiej przerwie. Przeprowadzka praktycznie zakończona, brak multimediów odciął mnie na 3 dni. I dobrze! Wcale mi nie brakuje internetu ani telewizora. Wystarczy mi radyjko

zdrowo i aktywnie
Panforte - świąteczne ciasto z Sieny 193

Jak co piątek przygotowałam dla Was typowo włoski przysmak, którego korzenie sięgają pierwszego tysiąclecia. Dziś przeniesiemy się do Toskanii a dokładnie do Sieny, skąd pochodzi panforte

La grande e la piccola cuoca
Liebster Blog Award razy cztery 185

dostał.  10. Jakie jest Wasze ulubione ciasto? Sernik. Najchętniej pieczony, ale dodatki mogą być przeróżne. Uwielbiam je i piec, i jeść.  11. Czy jest danie/deser, bez którego nie wyobrażacie sobie życia?  Hmm... Wiele jest takich, szczerze mówiąc. Ale chyba lody. Życie bez lodów byłoby niesamowicie smutne... Pytania od Karo : 1. Gdybyś mogła mieszkać w wybranym(...)odbierać sobie przyjemności, zaczęłam ćwiczyć - i poskutkowało. Teraz kolej na pytania od Gosi : 1. Bez jakiego sprzętu kuchennego nie umiałabyś się obejść? Odkąd dostałam Wallego, to on jest w centrum mojego kulinarnego wszechświata, głównie za swoją uniwersalność. Jednak pomijając jego - porządny, ostry nóż. Bez niego gotowanie jest katorgą. 2. Czy jest coś, czego nigdy byś nie zjadła? Żywe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta cytrynowa - ulubiony deser Raymonda Blanc'a 158

skurczy się podczas pieczenia).  W tym czasie rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Pieczenie kruchego ciasta Ciasto wyłożyć folią aluminiową i posypać suszoną fasolą, przyciskając ją do brzegów. Piec przez 10 min. Następnie wyjąć z piekarnika i usunąć folię wraz z fasolą. Wstawić z powrotem i piec przez 20 minut. Posmarować żółtkiem i piec jeszcze przez 1 minutę(...)zapobiegnie przemoczeniu ciasta po dodaniu kremu cytrynowego). Zmniejszyć temperaturę do 140 stopni. Pieczenie tarty cytrynowej Krem przełożyć do garnka i lekko podgrzać (skróci to czas pieczenia tarty). Uważać aby nie podgrzać za bardzo, bo wtedy się zetnie. Wlać ciepły krem do formy z ciastem i piec przez 25 minut, aż lekko stężeje. Wyjąć z piekarnika i odstawić

Right Behind The Kitchen
Tort szpinakowy z owocami 199

Nie wiecie nawet ile czasu zajęło mi napisanie tego przepisu w całości, od a do z. Urodziny Adaś miał początkiem maja, przy czym obchodził końcem kwietnia

Kuchnia w czekoladzie
Czekoladowa rolada szwajcarska z "serkiem" z nerkowców i jagodami leśnymi (bez glutenu, bez laktozy, bez cukru) 160

Dziś przygotowałam ekstremalnie zdrową wersję Swiss Roll, z myślą o wszystkich, którzy tak jak ja są na przymusowej diecie ;)  Rolada szwajcarska, jest idealnym wypiekiem na

Quinoa Raz!
Karpatka po królewsku 265

Dzień dobry mam dziś dla Was wspaniały, letni przepis na wyśmienite ciasto z dużą ilością owoców oraz pysznego, lekkiego kremu. Karpatka po królewsku. Przepis jest mojego

moj przepis na
Gwiazda: świeża mięta 184

Miałam w zanadrzu, a właściwie to na parapecie w kuchni, cały pęczek mięty. Ogólnie rzecz biorąc, to miętę lubię bardzo, ale pasuje mi bardziej jako dekoracja deserów niż ich właściwy składnik. Nie wiem dlaczego, ale obawiam się miętowego smaku, choć w kupnych słodyczach i przygotowanych przez innych ciastach zazwyczaj mi odpowiada. Jedyne połączenie, do którego mam uraz z dzieciństwa(...)kulkę i dość mocno ją spłaszczyć. Ułożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach.Piec w 180 st. C. przez 10 minut.Ostudzić na blasze (ciastka są bardzo miękkie tuż po upieczeniu).Smacznego!A dzisiaj robię pierwsze w tym sezonie lody - bez maszynki, więc trzymajcie kciuki, żeby wyszły dobre

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kohersen Mycook – wielofunkcyjny robot kuchenny z technologią indukcji 185

pory przeważnie szłam na łatwiznę i kupowałam budyń w torebce, a jak mi się chciało to przygotowywałam go z mąki pszennej. Jako domowy cukiernik i piekarz, który pieczywo piecze prawie każdego dnia przygotowałam ciasto drożdżowe na chlebki i bułki. Co za wygoda z wagą zamontowaną w środku urządzenia, dokładałam tylko składniki do stalowej misy, tarując poprzednią wagę, następnie włączyłam funkcję(...)przygotujesz najwyższej jakości dania dla siebie oraz swoich najbliższych. Kohersen wprowadzi Cię w świat zdrowych, smacznych i wykwintnych potraw, które bez wysiłku przygotujesz w domowej kuchni oszczędzając czas i pieniądze. Od przystawek przez dodatki po dania główne i desery Kohersen Mycook zajmie się wszystkim. Przygotuje smaczne zupy, dania główne, sosy, sałatki, potrawy dla niemowląt, pieczywo, ciasta, napoje a nawet

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krem z pieczonego buraka z ziemniaczanym uszkiem 166

Niedługo święta i widać to już niemal wszędzie. Galerie, witryny sklepowe, reklamy w tv... a nawet Wy moi kochani widzę, że zaczynacie rozglądać się za świątecznymi

Kuchnia w czekoladzie
Knock, knock, knocking on heaven's door... Ile warstw ma niebo? 146

przed Wami otworem:) Ten niebiański deser, o nazwie czarki z kremem karmelowo-kawowym znalazłam w książce Michela Roux pt. Jajka . Na widok karmelowej skorupki, jak zawsze na widok karmelu, postradałam zmysły. Ale jak to czasem  z zakochaniem bywa, musiało upłynąć sporo czasu zanim w pewne niedzielne popołudnie zrozumiałam, że to ten jeden, jedyny deser, na jaki mam właśnie ochotę(...)kawy i karmelu.  Przepis właściwie kieruje deser w stronę creme caramel (moją wersję tego deseru pokazywałam tu  - klik). Jeśli jednak po upieczeniu i schłodzeniu pozostawimy go w pucharkach, posypiemy z wierzchu cukrem i skarmelizujemy (przy pomocy palnika), uzyskany rozkoszną wersję brulee, z tą przewagą, że w tym deserze na dnie czeka jeszcze płynny karmel. To taka kremowa wersja

KUCHARNIA