już zostanie. Warto przy wypiekach tych kruchych babeczek, pokusić się o zrobienie ich w większej ilości. Mając je zawsze pod ręką, możemy przygotować błyskawiczny deser. Bardzo dobrze się przechowują, w szczelnie zamkniętym pojemniku (oczywiście bez nadzienia). Dzisiaj podaję je z bitą śmietana i owocami. SKŁADNIKI: na około 20 babeczek 1 szklanka mąki 1/2 kostki masła (miękkiego) 1 łyżka śmietany(...)godziny. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na płat o grubości 3-4 milimetry. Wykroić szklanką krążki i wyłożyć nimi wysmarowane tłuszczem foremki. Spód babeczek nakłuć widelcem. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem. Wyłożyć do upieczonych babeczek, na wierzchu ułożyć owoce. Gotowe babeczki przechowywać w lodówce
Kuchnia w opałachTematem wspólnego gotowania na dziś jest Pavlova. Deser absolutnie idealny - krucha na zewnątrz i cudownie ciągnąca w środku beza, chmura delikatnej i leciutkiej bitej śmietany, a na wierzchu całe mnóstwo soczystych owoców... Marzenie. Miliard kalorii, a nie można się oprzeć kolejnemu kawałkowi. Czysta rozkosz. Nie wiem, co mam jeszcze napisać, żeby Was do Pavlovej przekonać - musicie spróbować sami. Wbrew(...)czasu - smak wynagradza wszystko przy każdym kolejnym kęsie... Poezja.Ja tym razem troszkę odeszłam od tematu, i jest to raczej wariacja na temat. Zainspirował mnie przepis na krem z gazetki Pieczenie jest proste, nr 2/2014. Rabarbar z dodatkiem ajerkoniaku? To musiało być pyszne! W oryginale kremem napełniono rożki z ciasta francuskiego; ja nie mam odpowiednich foremek, ale kremu chciałam spróbować
Pożeraczka, czyli raz adobrzechociaż w jego opinii przydałby się do niej jakiś sos. Według mnie propozycja była niestety mało interesująca, a kiełki mocno przebijają się w smaku całego dania. Byliśmy zachwyceni prezentacją deseru: pieczone gruszki z sosem karmelowym oraz sorbetem cytrynowym i kruszonką robiły wrażenie. Liczyłam, że sorbet będzie idealnym kontrastem do sosu karmelowego, ale niestety był zdecydowanie za słodki. Na szczęście sprawdziły(...)Makaron z ośmiorniczkami mnie rozczarował, sos był za słodki, właściwie bez smaku, a ośmiorniczki przeciągnięte i ukryte w makaronie. Proste danie, które zostało źle przygotowane, czego nie spodziewałam się po takiej restauracji. Semifredo smakowało nam zdecydowanie najbardziej spośród propozycji z drugiego zestawu. Moja tarta wypadła trochę gorzej, ale desery chociaż raczej przeciętne zaliczam na plus. Na stronie internetowej informują
Pasja SmakuPrzechodząc na dietę bezglutenową jednym z najtrudniejszych wyzwań jest rezygnacja z chleba naszego powszedniego. Potrzeba matką wynalazku pozwoliła mi skonstruować recepturę na chleb bezglutenowy , jednakże tęsknota
Kawa z mlekiemKokosanki, bezy kokosowe. Bez dodatku mąki. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu przepis. Ciasteczka wychodzą pyszne :) Jest jedno, małe ale... najlepsze są, gdy chwilę odpoczną
królestwo garówSzybkie i proste ciasto dla miłośnika czekolady! Kakaowy biszkopt, polewa czekoladowa, czekoladowe dropsy i świeże owoce. Mimo, że troszkę ciężkie jest to idealne ciasto na
CzarnawisienkaPrzepis na te smażone ciasteczka pochodzi z mojej ulubionej ostatnio kuchni indyjskiej.Kruche, lekko twarde , trochę przypominające krakersy.Wyczuwalny kminkowo – czosnkowy smak i aromat unosi się w
Ostra na SłodkoImieninowy torcik na półkruchym, daktylowym spodzie. Jego dekoracja jest prosta do wykonania, a efekt zachwycił solenizantkę :) Składniki: Ciasto:margaryna bezmleczna 100 g mąka bezglutenowa mix
głodny alergikDziś polecam Wam jedną z moich ulubionych zdrowych wersji pucharkowej słodyczy. Zapraszam Was na pudding czekoladowy z gruszką i moimi ulubionymi dodatkami. Ten pyszny i zdrowy
Słodkie okruszkiDziś polecam Wam jedną z moich ulubionych zdrowych wersji pucharkowej słodyczy. Zapraszam Was na pudding czekoladowy z gruszką i moimi ulubionymi dodatkami. Ten pyszny i zdrowy
Słodkie okruszkiLody czekoladowe, bez glutenu, bez cukru, bez laktozy, proste lody wegańskie. Do przygotowania nie potrzebujesz maszynki do lodów, ani nawet nie musisz ich
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Puszyste i wilgotne ciasto z rabarbarem, najlepsze jakie jadłam, w dodatku robi się je błyskawicznie, bez użycia miksera :) Żółciutkie od żółtek, nie za słodkie, kwaskowate
Ze smakiem i z pasjąDzisiaj zdrowe ciasto, które bardzo szybko można przygotować nawet po ciężkim dniu w pracy. Bezglutenowe z jabłkami. Łapcie przepis! Lekkie ciasto z jabłkami (bezglutenowe) Składniki
Moja Mama GotujeWalentynki zbliżają się wielkimi krokami... To święto ma zarówno swoich fanów jak i przeciwników. Osobiście mam do niego całkowicie obojętny stosunek, co nie zmienia faktu, że
Gawron w rosoleSprawdzony i niezawodny przepis na ucierane ciasto piaskowe, tym razem wzbogaciłam go malinami i kruszonką, ale można go zrobić z różnymi miękkimi owocami. Bez kruszonki
Wanilia i Kardamon