truchas - słodkich, smażonych pierożkach (empanadillas) z nadzieniem z migdałów i słodkich ziemniaków. Bataty bardzo lubię, szczególnie w formie pieczonej z dodatkiem ostrego sosu, ale wykorzystanie ich w deserze zaintrygowało mnie i uznałam, że słodkie pierożki koniecznie muszą zagościć w moim tegorocznym bożonarodzeniowym menu. Po przejrzeniu kilku przepisów w języku hiszpańskim stwierdziłam, że bazą do nadzienia, oprócz ugotowanych słodkich(...)Hiszpanii gotowych arkuszy ciasta do empanadillas, dlatego ja skorzystałam z mojego sprawdzonego przepisu na ciasto znane Wam z empanadas z pieczoną dynią i chorizo. Przyznam Wam, że nie potrafiłam wyczuć smaku batatów w gotowym wypieku, ale bez wątpienia nie do przeoczenia był jego piękny pomarańczowy kolor. Truchas smakują migdałami, cynamonem i cytryną, są słodkie no i lekko tłuste
Chilli Czosnek i Oliwapaskudne paluchy wiedźmy, krwawe desery czy zombie-oczy zjedzcie coś ładnego ! Składniki: ( na formę średnicy 26-28 cm )* 125 g masła* 170 g mąki* 80 g cukru pudru * 1 jajko* 1 żółtko* 400 g pure z dyni** 150 g śmietanki 30%* 3/4 szklanki cukru trzcinowego* 3 jajka* 1/2 łyżeczki cynamonu* 8-10 małych bez Wykonanie(...)folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 40 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Ciasto przełożyć do blachy, dokładnie docisnąć brzegi. Przykryć ciasto folią aluminiową lub papierem do pieczenia, dociążyć grochem lub kulkami do pieczenia. Piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie oraz folię/papier, ułożyć bezy, lekko wciskając je w ciasto o piec jeszcze 5minut.Pure
kolorowotorcikowoSkładniki: ( na tortownicę 18-22 cm) galaretka czerwona x 2 galaretka zielona mleko skondensowane niesłodzone- cała puszka Dekoracja: zielone wiórki kokosowe Przygotowanie: 1. Zrobić jedną
KreatywnePinyWitajcie!, dziś pieczemy wyłącznie z mąki jaglanej, jednej z najlepszych alternatyw dla popularnej pszennej. Jej delikatny smak, bogactwo wartości odżywczych oraz brak zawartości glutenu to największe
Kuchnia PROzdrowotnaPuszysty, lekki niczym chmurka sernik, tak apetyczny, że chce się od razu przystąpić do dzieła i piec, a następnie czekać na te bursztynowe kropelki, słodziutkie i
kgwjanczewoBardzo dobre ciasto, można można polecić każdemu. Przepis na wykonanie w thermomix na dole. Wykonanie ciasta – wiśnie odcedzić, sok zostawić. Masło z cukrem utrzeć na
Kuchnia PokoleńKolejne babeczki z serii "coś z niczego" ;) Tym razem migdałowo -pomarańczowe. Z dodatkiem ekspandowanych nasion amarantusa i płatków migdałowych. Składniki: margaryna bezmlecznacukier pudermąka kukurydzianamąka ryżowa
głodny alergikPodaję wam przepis na super szybkie i meeega pyszne pączusie serowe. Mimo tego, że robione z sera, wcale nie jest on w pączkach wyczuwalny. Lubicie takie
Smaczne Zdrowepowinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto wyrabiaj długo, aby się napowietrzyło. Wyrobione ciasto postaw w ciepłym miejscu, bo drożdżowe nie lubi zimna ani przeciągów. Moje drożdżowe jest trochę inne, bo bez jajek i tłuszczu, a na mleczku kokosowym i z pomarańczowym aromatem. Oto przepis na zdrowe drożdżowe z pomarańczową nutą. Składniki 400 g mąki pszennej 100 g brązowego cukru(...)ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy resztą skórki pomarańczowej. Wstawiamy do piekarnika nagranego na 180 stopni i pieczemy 30 minut (do suchego patyczka). Zdrowe ciasto drożdżowe z pomarańczową nutą podajemy na deser. Zdrowe drożdżowe zachowuje świeżość przez kolejne dni. Porcję takiego ciasta drożdżowego można posmarować miodem
My Chcemy JeśćCzekoladowo-bakaliowa propozycja na słodko z kremem chałwowym. Ciasto o pysznych walorach smakowych, miękkie i wilgotne, powstało z miksu kilku przepisów, wbrew pozorom mało skomplikowany wypiek
Wanilia i KardamonSezon na czereśnie rozpoczęty! Warto w pełni go wykorzystać i zajadać się nimi na różne sposoby. Najlepsze wiadomo - surowe i najlepiej prosto drzewa. Z powodzeniem możesz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kruche, cynamonowe spody z niewielką ilością cukru z prawdziwą wanilią, do tego krem waniliowy z bitej śmietany z rozpuszczoną białą czekoladą i słodka, kolorowa posypka z
Kolorowy Przepisowniktego ubite białka i mieszamy do połączenia składników, ale delikatnie i w jedną stronę. Wykładamy ciasto do dwóch identycznych form wyłożonych papierem do pieczenia. Wygładzamy. Jeden z krążków obsypujemy siekanymi orzechami i migdałami. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 30-35 minut. Studzimy. Składniki na krem cytrynowy: - 6 żółtek - 2 opakowania cukru wanilinowego - 80 gramów cukru(...)dacquois - krem cytrynowy - 300 gramów borówek amerykańskich Składanie: Spód bez orzechów wykładamy na odpowiedniej wielkości talerz z obejmą od tortownicy. Wykładamy krem partiami posypując go borówkami. Całość przykrywamy krążkiem z orzechami (orzechami do góry). Chłodzimy w lodówce przez minimum 2 godziny. Voila! Podstawą do powstania tego przepisu był deser z książki "Cukiernia Lidla" Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuCiasteczka, po które chętnie sięgamy, w pracy, w domu, przed tv. Proste w przygotowaniu kruche ciasteczka a ile radości! Praktycznie każde inne, fantazyjne wzory, jedne z
Zasmakuj KuchniŚwiąteczna szarlotka to świetny pomysł na słodką przekąskę podczas rodzinnych imprez, jest łatwa do zrobienia i z pewnością uda się każdemu laikowi kulinarnemu. Szarlotka doskonale prezentuje
Smakowite Dania