Grillowane mięso z drobiu należy chyba do najbardziej popularnych. Aby było niepowtarzalne smakiem postawiłam na eksperyment. Wygląd znany, bo któż nie zna faworków, ale marynata powstała
mojewypiekiinietylkodanie, zaczerpnięte z kuchni indyjskiej. I chociaż nie do końca jestem przekonana do wszystkich indyjskich przypraw, to kurczak przyrządzony w tej sposób bardzo mi smakuje. Same mięso jest soczyste i aromatyczne no i ten sos... mmm.. pomidorowo-jogurtowy, pachnący papryką, curry, kolendrą ... Jak widzicie z nazwie napisałam "Mój kurczak tikka masala", gdyż zdaję sobie(...)wszystkie lubię, dlatego często oryginalne przepisy dostosowuję zarówno do tego co mam w kuchni, jak i do tego co lubią moje kubki smakowe :)Zatem dziś kurczak tikka masala w ... walijskim wydaniu :)Składniki:2 piersi z kurczaka3 łyżki jogurtu greckiego2 cebulepuszka (lub kartonik) pomidorów w sosie własnym2 łyżki śmietanki kremówki2 ząbki czosnku2 małe papryczki chiliisłodka paprykacukierostra paprykacurrykolendraświeżo mielony pieprzsólolejWykonanie:Przygotowujemy marynatę
Walijskie Pichceniedelikatnie, do lekkiego zarumienienia. Teraz czas na farsz! Składniki na farsz: 3 cebule 450 g szpinaku mrożonego w liściach 1 papryka 1 puszka czerwonej fasoli 2 piersi z kurczaka 6 ząbków czosnku 300 g sera żółtego jogurt naturalny (duży) przyprawy: sól himalajska, pieprz, kurkuma, curry, imbir, papryka słodka - po jednej łyżeczce Rozpoczynamy od posiekania cebuli w drobną kostkę(...)dusimy, aż do jego ugotowania. Do osobnego garnka, do gotującej się i posolonej wody, wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę. Gotujemy około 5-10 minut. Cedzimy. Wracamy do patelni ze szpinakiem :) Czas dodać do niej przepłukaną fasolę, 3 zgniecione ząbki czosnku oraz ugotowanego już kurczaka. Przyprawiam solą himalajską, pieprzem, kurkumą, curry, imbirem oraz słodką papryką. Całość gotuję około 25 minut
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!połączyć. I taka jest ta zupa. Jednocześnie pikantna, świeża, niesamowicie kremowa i… wciągająca! Gotową pastę służącą za bazę smakową do tej zupy kupicie w paczce, idealnej na jedną porcję dania. Polecam tą, z której sama korzystam – marki Kanokwan. Kupicie ją w Piotrze i Pawle, Almie, Tesco, na stoiskach z azjatycką żywnością. Jej skład to cukier, sól, olej palmowy, przyprawy(...)limonki kaffir można kupić suszone, ale o wiele więcej aromatu mają te zamrożone. W Piotrze i Pawle szukajcie ich koło mrożonych grzybów i owoców. Kurczaka oczyszczamy z błonek, tłuszczyków i chrząstek, ścięgien. Jeśli używacie piersi z kurczaka będziecie mieli zdecydowanie mniej roboty. Przy zakupie podudzi – będzie się trzeba wysilić z wycięciem kości z mięsa, ja jednak wolę ciemne mięso niż
Karo in the Kitchenczasami takie danie, które niby proste, ale smakują wyjątkowo, bo ktoś przygotował nam je od serca. U nas gotuję głównie ja – kuchnia to moje królestwo, dlatego że bardzo lubię spędzać tam czas, kombinować i tworzyć coś z niczego, odkrywać nowe nieznane dotąd połączenia. Jednak są takie dni, kiedy nie mam czasu albo chęci na gotowanie, wtedy(...)gdyż mam wtedy niespodziankę. Tym razem, więc publikuję Wam przepis jego autorstwa, a mianowicie kurczaka curry w doborowym towarzystwie ananasa i papryki. Boskie połączenie, choćby dlatego, że curry to moja ulubiona przyprawa :)Składniki na 2 porcje:35 dag ananasa świeżegoPół zielonej papryki500 g piersi z kurczaka1 łyżeczka słodkiej papryki2 łyżki curry (wg mnie Kamis jest najlepszy)2 ząbki czosnkuPół
Fabryka pomysłówJest pyszna, soczysta, a delikatna nuta cytryny delikatnie podkreśla smak drobiowego mięska. Do tego jeszcze chrupiąca panierka, skrywająca aromatyczne wnętrze.... mmmm... pyszności!!!
Rozpustne gotowanieszybko znikające z talerza kawałki kurczaka, duma z udanego i własnoręcznie wykonanego przysmaku i... o wiele zdrowsze danie, które można dać najmłodszym bez wyrzutów sumienia - czyli same pozytywy, a tak niewielki wysiłek. Zapraszam na wypróbowanie przepisu na kawałki kurczaka w chrupiącej, złotej panierce ala'KFC. ... chrupkie, złote, przepyszne i domowe ... * * przepis powstał w wyniku moich(...)łyżeczki ostrej papryki szczypta soli Końcowe przygotowanie ("obtoczenie", smażenie kawałków kurczaka): 4 łyżki mąki kukurydzianej 4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia WERSJA PIKANTNA: 1/3 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki szczypta soli odrobina oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki suszonego chili Przygotowanie: Wersja podstawowa (łagodna): Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Do miski wbijamy
Słodkie okruszkizapachowe nie dla mnie :) Pozostanę przy kupowaniu ryb bez wnętrzności ! Manti z kurczakiem i wołowiną. Ta propozycja mocno mnie zaskoczyła. Farsz składał się z mielonej wołowiny i mielonej piersi z kurczaka z dodatkiem mięty. Super smak. A do tego sos na bazie jogurtu greckiego z karmelizowanym masłem i płatkami chilii. Super smak ! Krem brulee z lawendą. Krem smakował(...)robię błędy przy podstawowych kulinarnych czynnościach jak trzymanie noża, krojenie cebuli, czy papryczki jalapeno. Dla amatorów jak i doświadczonych kucharzy polecam gorąco. ZAPROPONOWANE MENU Jeśli chodzi o same dania z zaproponowanego menu. Wszystkie propozycje, poza rybą były naprawdę smaczne. Dlaczego poza rybą. Warzywa i sama dorada były zrobione w bardzo dużej ilości oliwy z oliwek, niemalże w niej pływały
Mój Smak na Życienadaje się na obiad lub kolację. Składniki: 1/2 szklanki czarnego ryżu 1 szklanka bulionu 1/4 młodej kapusty 5-6 szparagów 1/2 dużej cebuli 1 ząbek czosnku 1 pierś kurczaka (około 250 gram) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka tahini 100 gram sera sałatkowego typu śródziemnomorskiego z dodatkiem czerwonej papryki i chili Apetina 2 łyżki oliwy z oliwek sól(...)smażymy kurczaka z dodatkiem sosu sojowego i pasty tahini około 4-5 minut. Siekamy drobno kapustę, szparagi kroimy w plasterki a główki zostawiamy. Do gotującego się ryżu wrzucamy pokrojoną kapustę oraz szparagi. Dodajemy również usmażonego kurczaka i całość dusimy kilka chwil. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą oregano oraz wędzoną papryką. Potrawę ściągamy z ognia, dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Danie
Mango Papajaryżem i warzywami z fetą.Składniki:2 x pierś z kurczaka1 opakowanie mieszanki warzyw (brokuł + kalafior)1/2 opakowania sera FETAgarść nasion (u mnie: pestki słonecznika i dynia)1 woreczek brązowego ryżupieprz, sól, pietruszka, 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 1 ząbek czosnku, szczypta papryki słodkiem i curryPrzygotowanie:Marynata: kurczaka kroimy w paski, wkładamy do miski, zalewamy oliwą(...)kurczaka układamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez ok. 16-18 minut. Warzywa wrzucamy do zimnej, lekko osolonej wody. Od momentu wrzenia gotujemy ok. 6-8 minut, aby nie zrobiło się z nich purée.Kurczaka i ryż przekładamy na talerz. Odcedzone warzywa posypujemy fetą oraz nasionami.Takie proste danie było dla nas ukojeniem po tej kilkudniowej
Kitchens AlphabetKuchnia indyjska wciąga. Dziwi mnie tylko, że są w niej dania przeznaczone dla dośc biednego narodu, a u nas indyjskie restauracje śrubują ceny, jakby serwowały królewskie menu. Znalezienie knajpy z dobrym indyjskim jedzeniem w niskich cenach graniczy z cudem, dlatego tym bardziej polecam pichcenie w domu, zrobienie samemu mieszanki np garam masala nie jest trudne, kupienie gotowej to też(...)wrócmy do smaków. Dziś połączenie standardowe: chlebki naan, kurczak tikka masala, mango lassi.Kurczak, już u mnie gościł ale dla przypomnienia:Marynata:0.5 litra jogurtu naturalnego 1 łyżka garam masali 1 łyżka soli 6 ząbków czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka papryki-pół na pół ostrej i słodkiej 1 cała pierś z kurczakaSkładniki marynaty mieszamy, opłukane i osuszone kawałki kurczaka kroimy
Z butelką mleczka w tleChodząc po przeróżnych klubokawiarniach, bardzo często możecie spotkać, jako propozycję przekąski na ciepło, quiche. To rodzaj wytrawnej tarty z masą jajeczno-serową, warzywami i mięsem. Uwielbiam
Ania i Marcin gotująZbliża się Halloween- święto zapożyczone co prawda, ale pomyślałam, że fajnie będzie pobawić się trochę jedzeniem i przygotować coś na tą okazję. Bo wiecie, we mnie
Czerwona Porzeczkapoczekaniu, bo nie wiedziałam, co zjeść na obiad, a miałam ochotę na placki i kurczaka...I weź tu, człowieku, coś wybierz... Hmm, a gdyby tak połączyć to w jedno danie? O tak! W lodówce znalazłam też połówkę cukinii, która aż się rwała, żeby znaleźć się w dzisiejszym obiedzie, bo spadła z półki :) Na talerzu znalazła się(...)KURCZAKIEM przepis autorski // 1 - 2 porcje (na zdjęciach jako 1 porcja) ~30g otrębów (u mnie 15g pszennych i 15g orkiszowych mielonych) ~2 łyżki mąki razowej ~1/3 szkl. ciepłej wody ~jajko ~120g cukinii, starej na dużych oczkach tarki (razem ze skórką) ~sól, przyprawy Otręby zalać wodą i odstawić na ok. 10 minut. Dodać pozostałe składniki. Smażyć placki. ~pół piersi z kurczaka
chili & sugarcałość zapieczona pod kołderką z żółtego sera.Smacznego!Składniki:2 pojedyńcze filety z piersi kurczaka (waga około 500 g);500 g pieczarek;7 średnich ziemniaków;3 łyżki majonezu;3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;250 g żółtego sera;Przyprawa do ziemniaków;Przyprawa do kurczaka;1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;Sól;Pieprz;Olej.Sposób przygotowania:Ziemniaki obrać, umyć(...)piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 40 minut.Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę i posypać przyprawą do kurczaka.Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.Na rozgrzany na patelni olej wrzucić kurczaka i chwilę podsmażać. Następnie dodać plasterki pieczarek, wymieszać i podsmażyć. W międzyczasie przyprawić solą i pieprzem.Żółty ser zetrzeć
Gospodyni MiejskaFasolkę szparagową można jeść na wiele rozmaitych sposobów. Kiedy tylko zaspokoję swój pierwszy fasolkowy głód zaczynam z nią liczna eksperymenty. Jednym z bardziej udanych jest tarta
Kolizje Smaków